Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 70% στον κόσμο τους οκτώ πρώτους μήνες του 2020 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, συνεπεία της πανδημίας COVID-19, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, που είναι υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, οι καλοκαιρινοί μήνες, περίοδος τουριστικής αιχμής για το βόρειο ημισφαίριο, ήταν καταστροφικοί καθώς σημειώθηκε πτώση 81% των τουριστών τον Ιούλιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και 79% τον Αύγουστο. σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Μαδρίτη. Η πτώση αυτή αντιπροσωπεύει 700 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις τουριστών και απώλεια 730 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα, «δηλαδή, οκταπλάσιες απώλειες σε σύγκριση με όσες προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία επλήγη πρώτη από την πανδημία, έχει τις μεγαλύτερες απώλειες (-79%) και ακολουθούν η Αφρική και η Μέση Ανατολή (-69%), η Ευρώπη (-68%) και η αμερικανική ήπειρος (-65%). Η πτώση των καλοκαιρινών αφίξεων στην Ευρώπη ήταν λίγο μικρότερη σε σχέση με άλλες περιοχές (-72% τον Ιούλιο και -69% τον Αύγουστο), αλλά «αυτή η ανάκαμψη ήταν βραχείας διάρκειας», τονίζεται στην ανακοίνωση του UNWTO.
Για το σύνολο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει πτώση 70% των τουριστικών αφίξεων σε επίπεδο έτους και δεν προβλέπει ανάκαμψη πριν από το τέλος του 2021. Οπως έχει επισημάνει από τους καλοκαιρινούς μήνες, συνεπεία της πανδημίας, μόνο μέσα σε πέντε μήνες ο κλάδος έχασε παγκοσμίως 320 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από το πλήγμα αυτό υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθούν από 100 έως 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Σύμφωνα, άλλωστε, με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), ο αντίκτυπος για την παγκόσμια οικονομία από του πλήγμα που υπέστη ο τουρισμός θα είναι μια μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1,5% με 2,8%.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει βέβαια επισημάνει ότι συνεπεία της πτώσης του τουρισμού έχει σημειώσει αύξηση το παράνομο κυνήγι. Εν ολίγοις, σε πολλές χώρες εξαρτημένες από τον τουρισμό οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος και καταφεύγουν στο κυνήγι. Αναπόφευκτο συνεπακόλουθο είναι, όμως, η καταστροφή ορισμένων βιοτόπων και οικοσυστημάτων συχνά σε περιοχές προστατευμένες. Προκειμένου να αναχαιτισθεί η πανδημία, εξάλλου, έκλεισαν πολλές από τις περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και είναι τουριστικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να στερηθούν έναν ζωτικό πόρο οι πληθυσμοί των περιοχών αυτών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου