Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2020
Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, οι «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν, περίπου στις 2 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), σε συμφωνία για το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Αγκυρα, με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεμπλοκάροντας και το ζήτημα των κυρώσεων στη Λευκορωσία.
Είχε προηγηθεί μαραθώνιος διαπραγματεύσεων, με την Ελλάδα και την Κύπρο να απορρίπτουν το πρώτο προσχέδιο που είχε συνταχθεί, εκφράζοντας ενστάσεις για τη διατύπωση στις αναφορές σχετικά με την Τουρκία.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, είχε πραγματοποιηθεί, μεταξύ πρώτου και δεύτερου προσχεδίου και πενταμερής συνάντηση Ελλαδας, Κύπρου, Γαλλίας και Γερμανίας, με τη συμμετοχή και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο των ηγετών, παρουσιάστηκε το νέο προσχέδιο, με πιο αιχμηρές αναφορές απέναντι στην Τουρκία, το οποίο, με τροποποιήσεις έγινε δεκτό.
Το πλήρες περιεχόμενό του, αναμένεται να γίνει γνωστό σήμερα, ωστόσο κατά πληροφορίες, εκφράζεται «σθεναρή καταδίκη» για τις τουρκικές γεωτρήσεις, ενώ εάν η Αγκυρα επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές, γίνεται λόγος «χρήση όλων των απαραίτητων εργαλείων» με αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα για διαδικασία κυρώσεων.
Σημειώνεται ότι μετά τη σύνταξη του πρώτου προσχεδίου, Αθήνα επέμεινε ότι η αναφορά σε μελλοντικό διάλογο με την Άγκυρα πρέπει να εξισορροπηθεί με αναφορά σε κυρώσεις σε περίπτωση που η αποκλιμάκωση αποδειχθεί προσχηματική.
Η καγκελάριος Μέρκελ, ωστόσο, δεν επιθυμούσε να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα περί μηχανισμού απεμπλοκής (deconfliction mechanism) μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
«Διπλή στρατηγική»
Oπως ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου ο κ. Μισέλ, «υπήρξε συμφωνία σε μία διπλή στρατηγική» απέναντι στην Τουρκία.
«Η θετική ατζέντα προϋποθέτει θετικές κινήσεις και από την πλευρά της, τον τερματισμό των μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», σημείωσε επιβεβαιώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα τον προσεχή Δεκέμβριο.
«Κανείς δεν μπορεί να μας διαιρέσει», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που πρόσθεσε πως υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες:
«Η μία για μια κατάσταση που δε θέλουμε – την περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες» και η δεύτερη που «αφορά μια πιο θετική ατζέντα. Συμπλήρωσε δε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι έχει βούληση να διεξαγάγει πραγματικά εποικοδομητικό διάλογο με την Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου