Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Συμφωνίες στον πάγο διά τον φόβον των «μακεδονομάχων»

Έχουμε γράψει αρκετές φορές ότι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι μία και ΕΛΛΗΝΙΚΗ.  Εάν θέλουν οι Σκοπιανοί να λέγονται Μακεδόνες τότε να κάνουν αίτημα να προσαρτήσουν στην Ελλάδα.

Καταλαβαίνουμε ότι ο κάθε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, (τώρα γιατί είναι ο Πρωθυπουργός και όχι ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο») πιέζετε από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά ο κάθε Πρωθυπουργός εκλέγετε από τον Ελληνικό λαό.  Γιατί λοιπόν δεν κάνουν δημοψήφισμα να δουν τι θέλει ο λαός;  Paneliakos.com

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Η κυβέρνηση μεταθέτει για αργότερα την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία – Η πιθανότητα διαρροών και η δεδομένη αρνητική τοποθέτηση Σαμαρά

Συμφωνίες στον πάγο διά τον φόβον των «μακεδονομάχων» | tovima.gr
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ σε πρόσφατη συνάντησή τους. {LF}Οι τρεις διακρατικές συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία δεν αναμένεται να εισαχθούν άμεσα προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ακολούθως προς ψήφιση στην Ολομέλεια
Στον πάγο μέχρι νεωτέρας βάζει η κυβέρνηση την κύρωση από τη Βουλή των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, μια διαδικασία η οποία, όποτε και να πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει εκ των πραγμάτων ένα crash test που θα δοκιμάσει τα όρια των εσωκομματικών αντανακλαστικών της ΝΔ. Με αναμενόμενη, σύμφωνα με τις προβλέψεις πολλών στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, τη μη ψήφισή τους από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ένθερμο πολέμιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, και με τον «γρίφο»(;) για τη στάση που θα τηρήσει ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά και με τον φόβο τυχόν απρόβλεπτων διαρροών «μακεδονομάχων» βουλευτών, η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας και κατανόησης με τους βόρειους γείτονές μας αποτελεί μια λεπτή άσκηση εσωτερικών ισορροπιών και μάλλον… αχρείαστη για τη συμπολίτευση εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά.

Ρελάνς από Τσίπρα

Το βέβαιο είναι ότι δύο εβδομάδες μετά την κατάθεσή τους στη Βουλή οι τρεις διακρατικές συμφωνίες δεν αναμένεται να εισαχθούν άμεσα προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ακολούθως προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Πρόκειται για τις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας που υπογράφηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφορούν την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS). Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ ότι το κόμμα του θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση τους κυβερνητικούς βουλευτές πυροδότησε έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

«Κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μια συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά» ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχειρεί ρελάνς για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι δε προφανές ότι όσο «τρενάρει» το Μέγαρο Μαξίμου την κύρωση των συμφωνιών, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα «πολιορκεί» επικοινωνιακά την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί για «χυδαία ψηφοθηρία με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ενώ οι συμφωνίες έρχονται για ψήφιση με τη διαδικασία της κύρωσης διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, για τις οποίες ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει συζήτηση αλλά μόνο διατύπωση αντιρρήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί να υπάρξουν τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών κατά το πρότυπο της πρόσφατης συζήτησης των συμφωνιών για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πρόθεση χρονικής μετατόπισης της διαδικασίας κύρωσης, παράγοντες της ΝΔ φέρονται να τάσσονται υπέρ της επίσπευσής της, προκειμένου, όπως λένε, να μη δοθεί το περιθώριο στον ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί επί μακρόν πολιτικά το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΝΔ θα ορίσει ως εισηγητή τον βουλευτή Αγγελο Συρίγο.

Η στάση Σαμαρά

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ επικρατεί σκεπτικισμός για το τι μέλλει γενέσθαι, αν και οι πιο ψύχραιμοι θεωρούν «πολύ δύσκολο» να προκύψουν «ανταρσίες» βουλευτών. Είναι χαρακτηριστική η άποψη που διατύπωνε νέος βουλευτής της ΝΔ, εξ αυτών μάλιστα που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια υπέρ της Μακεδονίας, ότι «η ΚΟ θα είναι μπετόν αρμέ – με εξαίρεση έναν, ο οποίος είναι απολύτως δικαιολογημένος και για τον οποίο δεν μπορεί να πει κανένας τίποτα». Αναφερόταν φυσικά στον κ. Σαμαρά, για τον οποίο λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα στηρίξει τις συμφωνίες.

Οπως μάλιστα διερωτώνται τώρα κάποιοι με νόημα, «υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα ψηφίσει συμφωνίες που είναι γραμμένες στην ελληνική και… μακεδονική γλώσσα;». Κάποιοι εικάζουν ότι ο κ. Σαμαράς θα προτιμήσει να μη συμμετέχει στις επίμαχες ψηφοφορίες προκειμένου να μην προκαλέσει ευθέως πολιτικό πρόβλημα στον κ. Μητσοτάκη, ενώ δεν αποκλείουν να υπάρξει πολιτική δήλωση εκ μέρους του.

Ο Καραμανλής

Από το στρατόπεδο των «καραμανλικών» δεν διαφαίνεται διάθεση για διαφοροποιήσεις. Αν και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε λάβει αποστάσεις από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς θεωρούσε ότι δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το κεκτημένο του Βουκουρεστίου (Απρίλιος 2008) και ότι αυτή περιείχε «μεγάλες αδυναμίες», ωστόσο δεν είχε λάβει μέρος στα συλλαλητήρια. Είχε περιοριστεί σε μια αναφορά σε ομιλία του σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: «Επρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα» είχε πει.

Ποιοι συμμετείχαν στα συλλαλητήρια

Από τους «μακεδονομάχους» βουλευτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ΝΔ, δεν αναμένονται παρεκκλίσεις από την κομματική γραμμή, αν και πάντα υπάρχουν και τα απρόοπτα. Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, όπως ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Σταύρος Καλαφάτης, η Ελενα Ράπτη, ο Σάββας Αναστασιάδης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Χρήστος Κέλλας, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γιάννης Αντωνιάδης, ενώ εκτός του κ. Σαμαρά είχαν εμφανιστεί στο συλλαλητήριο της Αθήνας ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, η Σοφία Βούλτεψη, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Κώστας Σκρέκας, καθώς και οι νυν βουλευτές Κώστας Κυρανάκης και Κώστας Μπογδάνος. Ωστόσο, το κυβερνητικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί η χώρα μας να μην τηρεί τις διεθνείς συμφωνίες της σε μια φάση μάλιστα κατά την οποία η Τουρκία αγνοεί προκλητικά το διεθνές δίκαιο, φαίνεται ότι καλύπτει τους «γαλάζιους» βουλευτές.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου