Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

«ΝΥΤ» για Λαγό: Η Ελλάδα τον θέλει στη φυλακή, αυτός βρίσκεται στην Ευρωβουλή

  Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, 2020

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκτενές δημοσίευμα στον ευρωβουλευτή (ανεξάρτητο πλέον αλλά εκλεγμένο με την Χρυσή Αυγή) Ιωάννη Λαγό, αφιερώνει η εφημερίδα «New York Times», ασκώντας κριτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού παρά την καταδίκη του από την Ελληνική Δικαιοσύνη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, παραμένει σε ισχύ η ασυλία του, ενώ οι διαδικασίες καθυστερούν σε προβληματικό βαθμό.

Η αρθρογράφος Ματίνα Στεβή-Γκρίντνεφ, αναφέρει και το πρόσφατο περιστατικό στο τέλος του Νοεμβρίου όταν το προεδρείο τού επέτρεψε να πάρει τον λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την τουρκική παραβατικότητα. Η σφοδρή αντίδραση του Ελληνα ευρωβουλευτή με το Κίνημα Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη ήταν χαρακτηριστική. Ζητώντας τον λόγο αμέσως μετά, εξοργισμένος αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν κάποιος που καταδικάζεται για τέτοια σοβαρά εγκλήματα να πάρει τον λόγο του μοναδικού δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση;» σημειώνοντας ότι είναι ντροπή αυτό που συνέβη.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο άρθρο, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να άρει την ασυλία του έτσι ώστε οι βελγικές Αρχές να τον συλλάβουν και να εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, η διαδικασία καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και λόγω της πανδημίας.

Ο Ιωάννης Λαγός, μάλιστα, είχε στείλει mail στην «New York Times», υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει η άρση της ασυλίας του διότι όπως λέει είναι πολιτική η δίωξη εις βάρος του, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο ισχυρισμός του πως ευρωπαϊκή χώρα έχει δηλώσει πρόθυμη να του δώσει πολιτικό άσυλο, χωρίς όμως να την κατονομάζει.

Μιλώντας για τη δίκη, στο ρεπορτάζ αναφέρεται η ιστορικότητά της αλλά και η φυγή του Χρήστου Παππά που καταζητείται και παραμένει άφαντος. Την ίδια ώρα, ο Λαγός απολαμβάνει όλα τα προνόμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία βέβαια κατηγορούσε. Λαμβάνει 13.000 ευρώ μισθό μηνιαίως και επιδόματα. 

Δεν είναι μόνο οι Ελληνες ευρωβουλευτές εξοργισμένοι για την καθυστέρηση της έκδοσής του, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Εντονες είναι οι αντιδράσεις και άλλων ευρωβουλευτών από άλλες χώρες λόγω της κωλυσιεργίας που παρατηρείται.

Η Εύα Κοσέ (Eva Cosse), ειδική στην Ελλάδα με το Human Rights Watch, δήλωσε: «Σίγουρα δεν είναι καλή εικόνα για την Ευρώπη για ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να του επιτρέπεται να περπατά στους δρόμους ελεύθερα λόγω της κοινοβουλευτικής ασυλίας».

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Νομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, που χειρίζεται αιτήματα για άρση ασυλίας, ήταν ξεκάθαρος ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να επισπευσθεί η υπόθεση του Λαγού.

Ο νομοθέτης Αντριαν Βάσκεζ Λαζάρα (Adrian Vazquez Lazara) της Ισπανίας, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι ο κ. Λαγός είναι 12ος στον κατάλογο των 12 υποθέσεων απαλλαγής από την ασυλία και ότι οι υποθέσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη συγκεκριμένη σειρά. Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τη διαδικασία θα μπορούσε να εκθέσει την επιτροπή σε κατηγορίες για προκατάληψη.

«Οι κανόνες και ο νόμος είναι οι ίδιοι, ανεξάρτητα από την ιδεολογία σας», είπε.

Σε γραπτή απάντηση, σε ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση του κ. Λαγού, το γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι «η ασυλία υπερασπίζεται την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Κοινοβουλίου στο σύνολό της και δεν είναι προσωπικό προνόμιο ενός βουλευτή», αλλά πρόσθεσε ότι «εξαρτάται από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων να οργανώσει την ατζέντα τους».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου