Η εικόνα με τον Αγιο Βασίλη να διαβάζει παραμύθια στα παιδιά ή να βγάζει μαζί με τους βοηθούς του φωτογραφίες με τους μικρούς του φίλους φέτος δεν θα είναι παρά μια ανάμνηση. Κι αυτό γιατί οι επιπτώσεις του Covid-19 θα κάνουν όλους μας να γιορτάσουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο τα φετινά Χριστούγεννα.

Με τις οδηγίες και τα μέτρα των ειδικών δεν θα μπορούσαν να μη συμμορφωθούν και τα φημισμένα χριστουγεννιάτικα χωριά, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες αυτές τις ημέρες θα υποδέχονταν χιλιάδες επισκέπτες. Κι επειδή ακριβώς φέτος όλα θα είναι διαφορετικά, ακόμη και οι εορταστικές εκδηλώσεις προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και πάντα με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Με αυτό ως οδηγό, το 7ο Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου στην Κατερίνη θα είναι φέτος ψηφιακό, και μάλιστα το πρώτο στην Ελλάδα. Η εθελοντική ομάδα δράσης Νομού Πιερίας «Ο τόπος μου», που κάθε χρόνο διοργανώνει τις εκδηλώσεις, αποφάσισε να στήσει και πάλι το εορταστικό χωριό, μόνο που αυτή τη φορά όλα θα γίνουν… διαδικτυακά και θα «ανοίξει» στις 17 Δεκεμβρίου.

«Τίποτα δεν πρόκειται να μας εμποδίσει! Αποφασίσαμε να στήσουμε το 7ο Χριστουγεννιάτικο Χωριό έτσι όπως το στήνουμε κάθε χρόνο, έστω κι αν είναι μόνο για μία φωτογράφιση. Η αυλή μας θα φορέσει και πάλι τα γιορτινά της! Θα στήσουμε τη φάτνη, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα ανάψουμε τις φωτιές, θα στρώσουμε άχυρα παντού και θα ετοιμάσουμε τη γωνία του Αϊ-Βασίλη, ο οποίος κάθε βράδυ θα διαβάζει από την πολυθρόνα του παραμύθια στα παιδιά. Ναι! Τολμήσαμε και θα οργανώσουμε το πρώτο ψηφιακό Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην Ελλάδα για να μεταφέρουμε το εορταστικό κλίμα των ημερών σε χιλιάδες σπίτια», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της εθελοντικής ομάδας.

Με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, όμως, θα υποδεχθούν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κι εκείνα τα δημοφιλή χωριά που κάθε χρόνο υποδέχονται μικρούς και μεγάλους.

Ρεκόρ επισκέψεων

Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της χώρας, μόνο πέρυσι κατέγραψε αριθμό - ρεκόρ με 1,3 εκατομμύρια επισκέψεις, ενώ περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ είναι ο οικονομικός αντίκτυπος του Μύλου στην τοπική αγορά. «Κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο ανοίγαμε το χριστουγεννιάτικο πάρκο. Φέτος, βέβαια, ήδη από το καλοκαίρι είχαμε λάβει την απόφαση ο Μύλος των Ξωτικών να μη λειτουργήσει όπως ξέραμε μέχρι σήμερα. Αντίθετα, είχαμε τη σκέψη να απλωθεί μέσα στην πόλη, κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει μέσα σε συνθήκες lockdown», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Τρικάλων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Οπως εξηγεί, έχουν προγραμματιστεί κάποιες ψηφιακές εκδηλώσεις, ακόμη και διαδικτυακός διαγωνισμός στολισμού. «Κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Αυτό που είχαμε αποφασίσει, βέβαια, ήταν να στολίσουμε την πόλη. Στολίσαμε το ψηλότερο, φυσικό, φυτεμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο της χώρας, όπως και τον Ληθαίο ποταμό. Ιδίως ο στολισμός στο ποτάμι έχει μια ιδιαίτερη σημασιολογία, καθώς ο Ληθαίος είναι το ποτάμι της λήθης, όπως κι εμείς θέλουμε να ξεχάσουμε το 2020», προσθέτει ο ίδιος.

Κλειστή θα μείνει, όπως είναι φυσικό, και η Ονειρούπολη της Δράμας. Αν και η δημοτική Αρχή δούλεψε πάνω σε τρία σενάρια, τελικά κατέληξε στο να μην ανοίξει για τους επισκέπτες της. «Οταν άρχισε να μας απασχολεί το θέμα του κορωνοϊού, εξετάσαμε τα ενδεχόμενα της πλήρους ανάπτυξης της Ονειρούπολης, της μερικής και της απλής φωταγώγησης της πόλης και καταλήξαμε στο τελευταίο. Μην ξεχνάτε ότι η Δράμα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τον κορωνοϊό, είναι η δεύτερη πόλη αναλογικά με τον πληθυσμό σε αριθμό κρουσμάτων, ενώ θρηνούμε αρκετούς νεκρούς», δηλώνει η αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Δράμας Αναστασία Τόλιου. Η φωταγώγηση και η διακόσμηση της πόλης θα γίνουν, σύμφωνα με τον δημοτικό σχεδιασμό, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, από σήμερα 50 δέντρα από το δάσος της Ελατιάς θα στολίζουν γωνιές της πόλης.

ΤΟ ΒΗΜΑ