Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, 2020
Σταυρόπουλος Λάμπρος
Με 158 «υπέρ» έναντι 142 «κατά», ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021. Μιας κομβικής χρονιάς στην πορεία ανάσχεσης της πανδημίας και των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων που επέφερε.
Με 158 «υπέρ» έναντι 142 «κατά», ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021. Μιας κομβικής χρονιάς στην πορεία ανάσχεσης της πανδημίας και των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων που επέφερε.
Η ψήφισή του συμπίπτει με την προετοιμασία της εμβολιαστικής εκστρατείας που όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει την συμβολική ονομασία «Ελευθερία» που φιλοδοξείται να αποτελέσει την «αρχή του τέλους» της μεγάλης δοκιμασίας που περνά η χώρα και η παγκόσμια κοινότητα.
Είναι το «μεγάλο στοίχημα» και τις επόμενες εβδομάδες η χώρα θα κληθεί να αναμετρηθεί με την πρωτόγνωρη αυτή πρόκληση του μαζικού εμβολιασμού για την οποία, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, ούτε υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εμπειρία, υπάρχει, όμως, η αδήριτη, η αδιαπραγμάτευτη ανάγκη αυτή η μεγάλη άσκηση να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και με επιτυχία». Στόχος είναι να φτάσει το εμβόλιο δωρεάν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
«Εκατομμύρια εμβόλια θα πρέπει να ταξιδέψουν, να διατηρηθούν με ασφάλεια, πολύ συχνά σε συνθήκες αυξημένης ψύξης. Θα πρέπει να κατευθυνθούν σε 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, με 65 κινητές μονάδες. Είναι μια πάρα-πάρα πολύ σύνθετη άσκηση αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η απειλή του ιού «θα καραδοκεί μέχρι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του ελληνικού πληθυσμού», για αυτό και ζήτησε η προσήλωση στα μέτρα προστασίας να συνεχιστεί. «Θα φοράμε μάσκα κάνοντας το εμβόλιο, θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο. Και όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο θα υποχωρεί ο ιός και τόσο συντομότερα θα μπορούμε να κερδίσουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή συνθήκη πορεύεται η ελληνική οικονομία. Και όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ο προϋπολογισμός δεν αποτελεί μια απλή παράθεση αριθμών αλλά «συμπύκνωση προτεραιοτήτων» και παρά την εγγενή αβεβαιότητα που υπάρχει φιλοδοξείται να είναι «ένα ακόμα τολμηρό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της εθνικής οικονομίας ώστε να αποκτήσει βιώσιμο σαφές και μακρόπνοο μοντέλο».
Οι εξαγγελίες για στήριξη των επιχειρηματιών που πλήττονται από το lockdown εν μέσω Χριστουγέννων, η διατήρηση των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνας για στήριξη εργαζομένων και ανέργων, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και οι προοπτικές που ανοίγει το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν στοιχεία του σχεδιασμού που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Περιγράφοντας συνεκτικά τον προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ενισχύονται οι εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επεκτείνονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις, η απασχόληση και προγραμματίζεται η επανεκκίνηση της οικονομίας, αναπροσανατολίζοντας και αξιοποιώντας το σύνολο, όχι μόνο των εθνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών πόρων.
Όλα αυτά θα κριθούν φυσικά στην πράξη, με την αντιπολίτευση, όπως αποτυπώθηκε στην πενθήμερη συζήτηση (συνολικά 60 ωρών) που διεξήχθη, να διατηρεί όχι απλώς σοβαρές επιφυλάξεις αλλά και διαφωνίες με το μοντέλο πολιτικής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, τόσο ως προς την διαχείριση της πανδημίας, όσο και των επιπτώσεών της στην αγορά και την απασχόληση.
Εθνικά θέματα
Ακόμα και στα εθνικά θέματα, μετά και το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τις αποφάσεις που έλαβε για την Τουρκία, διατυπώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις και οπτικές.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την «μεγαλύτερη διπλωματική αποτυχία της χώρας» ενώ και η Φώφη Γεννηματά εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ μίλησε για ήττα της κυβέρνηση και προσωπική ήττα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, ωστόσο χαρακτήρισε ανεύθυνο το «να ρίχνονται στην κομματική αρένα τα εθνικά θέματα».
Όπως είπε, οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι «σαφέστερες από ποτέ υπέρ των δικαίων της Ελλάδας και της Κύπρου», επαναλαμβάνοντας όσον αφορά την στάση της γειτονικής χώρας: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» και διευκρίνισε ότι «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός» επαναλαμβάνοντας την θέση για άμεση και ομαλή επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από εκεί που σταμάτησαν το 2016. «Παρέχεται η ευκαιρία στην Τουρκία να αποδείξει αν επιθυμεί την αποκλιμάκωση. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών και γιατί όχι, αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε στο πώς θα καταλήξουμε σε διεθνές διαιτητικό όργανο, στην Χάγη δηλαδή, για να μπορέσουμε να λύσουμε οριστικά, προς όφελος και των δυο λαών, αυτή την εκκρεμότητα που πηγαίνει πίσω 40 χρόνια».
Κριτική Τσίπρα
Για τον Αλέξη Τσίπρα υπάρχει συνολική αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα πεδία. Και όπως είπε ο προϋπολογισμός αυτός «εκτός από εικονικός είναι και προκλητικός» καθώς, ενώ η πανδημία φαίνεται να δημιουργεί μια νέα συνθήκη «εσείς είστε κολλημένοι σε ένα παρωχημένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο».
«Όποιος επιμένει δεν θα οδηγηθεί απλά σε αποτυχία αλλά θα οδηγηθεί σε καταστροφή», είπε, προκρίνοντας την ανάγκη να πάμε σε ένα άλλο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. «Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, αποτύχατε στην διαχείριση των κρίσιμων εθνικών θεμάτων, την χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και έχετε χάσει εντελώς τον έλεγχο κι αυτό δεν κρύβεται ούτε με προπαγάνδα ούτε με φτηνούς αντιπερισπασμούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Ενώ σε μια προσπάθεια να διευρύνει το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ προς την μεσαία τάξη, κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους με δημόσια δαπάνη, να χορηγήσει εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, να λάβει μέτρα επιδότησης της εργασίας, να μετατρέψτε την επιστρεπτέα προκαταβολή σε μη επιστρεπτέα («άλλωστε ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», είπε) και επιπλέον τον κάλεσε να προχωρήσει σε γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία με κούρεμα όχι μόνο των τόκων και των προσαυξήσεων αλλά και της βασικής οφειλής κλπ. Έχει σημειολογικά την σημασία του το γεγονός ότι η αναφορά της Φώφης Γεννηματά στην ανάγκη μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα ο οποίος τάχθηκε υπέρ του «να υπάρξει μετά από αλλαγή των συσχετισμών μια προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο». Αυτό είναι άλλωστε το στοίχημα που έχει θέσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, ωστόσο, δεν βλέπει τουλάχιστον στο επίπεδο των δημοσκοπήσεων να κερδίζει έδαφος.
«Είπατε ότι η Ελλάδα είναι άτυχη που έχει αυτή την κυβέρνηση. Στις 7 Ιουλίου δεν ρίξαμε ζάρια, δεν στρίψαμε το νόμισμα, επέλεξαν οι Έλληνες πολίτες αυτή την κυβέρνηση», είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης όταν αμφισβήτησε πλήρως την κυβερνητική αξιοπιστία, γεγονός που επιβεβαίωσε το χάσμα που χωρίζει κυβερνητική πλειοψηφία και αξιωματική αντιπολίτευση ακόμα και στις έκτακτες και πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου