Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021
Τις τεράστιες απώλειες που άφησε η πανδημία τη χρονιά που πέρασε θα προσπαθήσει να καλύψει φέτος η τουριστική αγορά.
Οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες. Βασικός στόχος είναι ο τουρισμός να μπορέσει, σε πρώτη φάση, να ανακτήσει το 50% των τουριστικών εσόδων που έφερε το 2019.
Ένας στόχος που μπορεί να είναι δύσκολος, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η πανδημία, ενώ παράλληλα αναμένεται να είναι και πολύ μεγάλος ο ανταγωνισμός με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου για την προσέλκυση τουριστικών μεριδίων. Θεωρείται όμως εφικτός.
Όλα θα εξαρτηθούν, όπως τονίζουν φορείς του τουριστικού κλάδου, από την πορεία του εμβολιασμού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες που αποτελούν σημαντικές πηγές εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ). Δεν είναι άλλωστε λίγοι όσοι θεωρούν πως λόγω της εξέλιξης του εμβολιαστικού προγράμματος, ο τουρισμός δεν θα έχει να αναμένει πολλά σε επίπεδο κρατήσεων καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Φορείς της τουριστικής αγοράς τοποθετούν την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Τα πάντα, όπως σημειώνουν τόσοι οι πολιτικοί παράγοντες όσο και οι επιχειρηματίες που γνωρίζουν καλά τον χώρο, θα εξαρτηθούν από τρεις κρίσιμες συνιστώσες: την εξέλιξη των υγειονομικών δεικτών, το πώς θα είναι οι βασικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές μετά την πανδημία, αλλά και την κατάσταση που θα βρίσκονται οι μεγάλοι ανταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού, με σημαντικότερους την Ιταλία και την Ισπανία.
Η εικόνα παραμένει ρευστή, και μετά από δύο lockdown εκφράζεται ανησυχία για το πόσες τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν ρευστότητα μέχρι την επαναφορά των κρατήσεων, αν θα έχει αποκατασταθεί η τουριστική εμπιστοσύνη, ποιος θα είναι ο προγραμματισμός θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες, πώς θα κινηθούν τα πακέτα από τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς.
Τα voucher πάντως που είναι ενεργά για το 2021 από τα ταξιδιωτικά πακέτα που ακυρώθηκαν πέρσι, αποτελούν μια πρώτη καλή βάση για τις κρατήσεις.
Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού: «Μείναμε ζωντανοί και γίναμε σημείο αναφοράς εν μέσω της πανδημικής λαίλαπας»
«Ο τουριστικός κόσμος θα πρέπει να περιμένει πρωτοβουλίες τόσο σε επιτάχυνση έργων υποδομής, όσο και στην ποιοτική αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού προϊόντος» αναφέρει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
Δίνοντας το στίγμα των δράσεων του υπουργείου το 2021, ο κ. Θεοχάρης τόνισε «δημιουργούμε τις θεσμικές προϋποθέσεις ώστε ο ελληνικός τουρισμός να επενδύσει στην ποιότητα και όχι μόνο στην ποσότητα των τουριστών. Καλλιεργούμε στοχευμένα το ενδιαφέρον για ειδικές μορφές, όπως πχ ο εξαιρετικά προσοδοφόρος τουρισμός ευεξίας και ίασης ή ο γαστρονομικός τουρισμός».
Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε πραγματικό άθλο, ότι ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα λειτούργησε και αποκόμισε έσοδα το 2020. «Μείναμε ζωντανοί και γίναμε σημείο αναφοράς εν μέσω της πανδημικής λαίλαπας. Πέρα από τα μετρήσιμα οφέλη, η εν λειτουργία τουριστική οικονομία του 2020 είναι το μεγάλο κεφάλαιο της Ελλάδας για το αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άντζελα Γκερέκου, πρόεδρος του ΕΟΤ: «Το μεγάλο στοίχημα στην μετά την πανδημία είναι ο βιώσιμος και αειφόρος τουρισμός»
Ο βιώσιμος και αειφόρος Τουρισμός είναι το μεγάλο μας στοίχημα στην μετά Covid εποχή, αναφέρει η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου.
«Η Ελλάδα παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, λόγω του COVID-19 κατάφερε να διαχειριστεί την υποδοχή επισκεπτών για την σαιζόν του 2020. Η Εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων για κάθε πτυχή της τουριστικής βιομηχανίας σε κάθε περιοχή της Ελλάδας φαίνεται πως λειτούργησε θετικά στο μέτρο των δυνατοτήτων μας κάτω από αυτές τις απρόσμενες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Όμως η μάχη συνεχίζεται και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας .Η προετοιμασία της τουριστικής σαιζόν 2021 έχει ήδη ξεκινήσει με νέες προκλήσεις. Σημαντικό σε όλες πλέον τις κινήσεις μας η ενδυνάμωση των δομών υγείας σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές. Επίσης οι έλεγχοι και τα διαφορά μέτρα ασφαλείας όπως ξέρετε συνεχίζονται» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε « Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε ακόμα στα «χέρια» της πανδημίας, που έχει σταματήσει την τουριστική οικονομία τόσο στην χώρα μας, όσο και σε πολλές άλλες χώρες, αλλά θέλω να πιστεύω όχι για πολύ ακόμα. Μην ξεχνάμε όμως όσο δύσκολη και αν είναι μία κρίση, δημιουργεί και ευκαιρίες που οφείλουμε να αδράξουμε με γρήγορα αντανακλαστικά . Ας είμαστε όμως ειλικρινείς ανέδειξε και παθογένειες του παρελθόντος που την τακτοποίηση τους την είχαμε αφήσει επιδεικτικά στις καλένδες. Ο covid όμως ήρθε και πέρα από τις τραγικές συνέπειες λειτουργεί και ως επιταχυντής. Επιταχυντής για την άμεση αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής, αναγκαίας για ένα σύγχρονο αειφόρο, ποιοτικό τουριστικό μοντέλο για όλη την χώρα για όλο τον χρόνο.. Ο βιώσιμος και αειφόρος τουρισμός είναι το μεγάλο μας στοίχημα στην μετά covid εποχή».
Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
«Η ενίσχυση της ρευστότητας είναι το οξυγόνο που χρειάζεται ο κλάδος»
Την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών ξενοδοχείων ως προϋπόθεση για να παραμείνει ισχυρός ο κλάδος, καθώς υπέστη καίρια πλήγματα εξ αιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της τουριστικής αγοράς το 2020, τόνισε εμφατικά ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός.
«Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας των Ελληνικών Ξενοδοχείων επιβεβαιώνουν το πρωτόγνωρο μέγεθος της κρίσης που αντιμετώπισαν το 2020. Το 2021 ξεκινάει επίσης με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και ερωτηματικά. Η συνέχιση της ενίσχυσης της ρευστότητας είναι το οξυγόνο που χρειάζεται επειγόντως ο κλάδος για να παραμείνει ισχυρός. Όχι μόνο προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας συνολικά και όλων των κλάδων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ελληνικό ξενοδοχείο και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών τουριστικών Επιχειρήσεων: «Σημάδια ανάκαμψης στο τέλος του 2021»
Το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η τουριστική κίνηση, σύμφωνα τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο.
Ο κ. Ρέτσος κράτησε έτσι χαμηλά τον «πήχη» των προσδοκιών κάνοντας λόγο για την ανάγκη ρεαλισμού. «Ο τουρισμός δεν είναι όπως το λιανεμπόριο ή ακόμη και την εστίαση, όπου ανοίγεις και αναμένεις την εσωτερική ζήτηση τόνισε. Είναι μια σύνθετη διαδικασία, με tour operators, διαχειριστές αεροδρομίων, αεροπορικές εταιρίες κτλ, που δεν μπορούν από τη μια μέρα στην άλλη να πατήσουν “ένα κουμπί” και να ξεκινήσουν» σημείωσε. Γι αυτό και με προϋπόθεση την προώθηση των εμβολιασμών και την αντιμετώπιση της πανδημίας εν γένει, προσδιόρισε τα σημάδια της ανάκαμψης να έρχονται το τέλος του 2021 και την επόμενη χρονιά.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ρέτσος και στους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες στα ταξίδια. Για άλλη μια φορά σημείωσε ότι είναι κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση η πρόταση του Πρωθυπουργού για απλοποίηση των διαδικασιών ταξιδίου για όσους έχουν εμβολιαστεί. Ξεκαθάρισε, ότι η πρόταση αυτή δεν αποκλείει τα ταξίδια σε όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν απλά, διευκολύνει όσους είναι εμβολιασμένοι από σειρά χρονοβόρων «πρωτοκόλλων» π.χ. καραντίνες, τεστ κτλ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΔΥΤ. ΗΛΕΙΑΣ
Αν. Μαυρόπουλος: «Τι ελπίζουμε για την τουριστική σεζόν»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηλείας κ. Αντώνης Μαυρόπουλος δήλωσε: «Φυσικά ο κορωνοϊός μας επηρέασε το 2020. Τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο, τα ξενοδοχεία μας είχαν πληρότητα που άγγιξαν περίπου το 50%-60%. Να θυμίσω ότι η περίοδος ξεκίνησε τον Ιούλιο και όχι τον Μάιο. Δουλέψαμε λοιπόν τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο Σεπτέμβριο και λίγες ημέρες από τον Οκτώβριο αφού παρατάθηκε η τουριστική σεζόν. Όσον αφορά τους επισκέπτες: ως συνήθως στην πλειονότητά τους ήταν από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με όσες συνδέεται το αεροδρόμιο στον Άραξο. Όσον αφορά το μήνα Αύγουστο οι Έλληνες στήριξαν τα ξενοδοχεία μας σε μεγάλο βαθμό. Η εκτίμησή μας ή για την ακρίβεια η ελπίδα μας για το 2021 είναι να διατηρήσουμε τουλάχιστον τα ποσοστά της περυσινής πληρότητας και να τα αυξήσουμε. Βασική προϋπόθεση βέβαια να ξεκινήσει ομαλά η τουριστική περίοδος από το Μάϊο και να εκτελούνται κανονικά οι πτήσεις από τον Άραξο γιατί πρέπει να ξέρετε ο τουρισμός της Δυτικής Ηλείας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο».
Ν. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Τουρισμός και εστίαση θα αργήσουν να συνέλθουν»
«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο τουριστικός κλάδος και ο κλάδος της εστίασης όποτε και αν έρθει η κανονικότητα δεν θα επουλώσει άμεσα τις πληγές. Η κανονικότητα για τον τουρισμό θα έρθει ακόμα πιο πίσω από το τέλος όλης αυτής της κατάστασης που ζούμε. Ο τουρίστας θα αρχίσει σιγά-σιγά να προγραμματίζει διακοπές πράγμα που σημαίνει ότι θα πάμε χρονικά αρκετά πίσω για να μπορούμε να μιλάμε ότι θα αρχίσει να υπάρχει μία κινητικότητα στις αεροπορικές μεταφορές, στα ταξίδια, στις διαμονές, στο ξενοδοχειακό κλάδο. Τελειώνοντας την θερινή περίοδο όπου ως περιφέρεια δώσαμε βάση στο εγχώριο τουρισμό γιατί διαβλέπαμε ότι εκεί έχουμε ελπίδες κάτι καλό να πετύχουμε. Πράγματι πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδος είχαν μία καλή επισκεψιμότητα γιατί είχαν υποδομές και ήταν έτοιμες να δεχθούν τον Έλληνα τουρίστα έτσι και σήμερα ψηφίζοντας το σχέδιο τουριστικής προβολής κάνουμε τα πρώτα βήματα σε αχαρτογράφητα και θολά θα έλεγα νερά προσπαθώντας να λύσουμε το γρίφο. Το που θα πάει δηλαδή το καράβι του τουρισμού», επεσήμανε ο κ. Νίκος Κοροβέσης μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα.
Μάρι Δασκαλαντωνάκη, διευθύνουσα σύμβουλος GrecotelHotels & Resorts: «Ονειρευόμαστε το καλοκαίρι του 2021 να επιστρέψουμε στις διακοπές που αγαπάμε»
«Στο καλοκαίρι της ανασφάλειας, με στρατηγική, στόχευση και άρτια προετοιμασία, λειτουργήσαμε τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προφύλαξης, δεν είχαμε κανένα κρούσμα COVID-19. Το οφείλαμε στους χιλιάδες πελάτες που μας εμπιστεύτηκαν και στους εργαζομένους μας. Τους ευχαριστούμε. Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις υποδομές και τις υπηρεσίες μας, να συνεισφέρουμε με απασχόληση στον τόπο και υπεραξία στην ελληνική οικονομία. Ονειρευόμαστε το καλοκαίρι του 2021 να επιστρέψουμε στις διακοπές που αγαπάμε» αναφέρει η Μάρι Δασκαλαντωνάκη, διευθύνουσα σύμβουλος Grecotel Hotels & Resorts.
«Το 2020 αποτέλεσε μια πρωτοφανή χρονιά, όχι μόνο για τον Τουρισμό της χώρας μας αλλά και για το παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι. Η Grecotel διαχειρίστηκε εξαιρετικά τις ιδιαίτερες και τόσο δύσκολες συνθήκες, γεγονός που αποτελεί παρακαταθήκη για μια καλύτερη σεζόν το 2021» τονίζει χαρακτηριστικά και εξηγεί: «Η Grecotel σχεδίασε και πρόσφερε στα ξενοδοχεία της με απόλυτη επιτυχία το μοναδικό πρόγραμμα διακοπών «Καλοκαίρι στη Θάλασσα», προσφέροντας στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες διακοπές με τρόπο ήσυχο και ασφαλή εισάγοντας και τηρώντας πιστά σε όλες τις μονάδες της τα νέα Λειτουργικά Πρότυπα βασιζόμενα στα πρωτόκολλά και οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Και όλα αυτά, διατηρώντας πάντα το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών που διακρίνει την Grecotel και θέτοντας ισχυρές βάσεις για την επόμενη τουριστική χρονιά».
Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, CEO του Ομίλου Aldemar: «Η χώρα να βάλει τις βάσεις για ένα καλύτερο, περιβαλλοντικά φιλικό και κοινωνικά ευαίσθητο τουριστικό προϊόν»
«Ο κορωνοϊός θα αφήσει το αποτύπωμά του στο σύνολο της οικονομίας, όπως άλλωστε και στην κοινωνία. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάμε τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό τις προεκτάσεις μιας αδύναμης τουριστικής οικονομίας όχι μόνο για το 2020, αλλά και σε ορίζοντα τριετίας. Και λέω «να κοιτάμε» και όχι «να κοιτάξουμε» γιατί θα είναι μια διαδικασία διαρκείας απέναντι σε αρκετές φωνές, που χωρίς επιχειρήματα πλήττουν την αξιοπιστία της πιο σύνθετης, αλλά και πιο αποδοτικής οικονομίας της χώρας: την οικονομία της φιλοξενίας!» τονίζει ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, CEO του Ομίλου Aldemar.
«Ήδη παρατηρείται έντονη τάση αναθεώρησης στις σχέσεις μεταξύ των tour operators και των ξενοδόχων, τόσο γιατί υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης και στα δύο στρατόπεδα, όσο και γιατί δεν βρίσκεται η χρυσή τομή στον τρόπο και τον χρόνο συναλλαγής. Με απλά λόγια, οι ξενοδόχοι απαιτούν να πληρώνονται έγκαιρα, οι δε tour operators θέλουν να πληρώνουν με σημαντική καθυστέρηση» αναφέρει χαρακτηριστικά
Σημαντικότερο, βέβαια, πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί η καταναλωτική συμπεριφορά και άρα δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλείς προβλέψεις για τις σεζόν που ακολουθούν! Προφανώς και παρατηρείται μεγάλη υστέρηση των κρατήσεων και για το 2021 και μειωμένο πτητικό πρόγραμμα, που από μόνο του αποτελεί ένα σύνθετο και δισεπίλυτο πρόβλημα.
«Δεδομένου ότι έχουν πληγεί οικονομικά στο σύνολό τους οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, το ερώτημα είναι πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει ικανός τουριστικός προορισμός και να εμπνεύσει τους ξενοδόχους να στέκονται στο επίπεδο μιας χώρας-υπόδειγμα!
Μην ξεχνάτε ότι η τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας στηρίχθηκε στον ιδιώτη, με ό,τι καλό και κακό συνεπάγεται αυτό! Μη ζητάμε από τον ξενοδόχο να αλλάξει, αλλά από τη χώρα να βάλει τις βάσεις για ένα καλύτερο, ολοκληρωμένο, περιβαλλοντικά φιλικό και κοινωνικά ευαίσθητο τουριστικό προϊόν».
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου