Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021
Στην επικύρωση από τη Βουλή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για τον αγωγό IGB καθώς και του καταστατικού East Med Gas Forum (Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου – EMGF), που υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο από επτά χώρες της περιοχής, αναμένεται να προχωρήσει η Ελλάδα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Το καταστατικό του East Med Gas Forum που υπέγραψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο τα επτά ιδρυτικά μέλη του (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη) έχουν επικυρώσει μέχρι στιγμής η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Με την επικύρωσή του και από την ελληνική Βουλή την επόμενη εβδομάδα, θα τεθεί σε ισχύ ο νέος αυτός περιφερειακός οργανισμός που θα λειτουργήσει ως γέφυρα για να φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής.
Η επικύρωση από την Ελλάδα θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για την είσοδο στο forum και νέων μελών και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έχουν εκφράσει ανεπίσημα ενδιαφέρον, αλλά για να συμμετάσχουν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ η λειτουργία του, κάτι που εκτιμάται ότι πιθανότητα θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο.
Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, η Βουλή αναμένεται να επικυρώσει και τη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον αγωγό IGB, που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2019 και την οποία η βουλγαρική Βουλή επικύρωσε τον περασμένο Ιούλιο. Η συμφωνία αποτυπώνει την προσέγγιση των δύο χωρών για την κατανομή των εσόδων που θα προκύψουν από τη λειτουργία του αγωγού καθώς και την καθιέρωση ενός φορολογικού καθεστώτος για την 25ετή λειτουργία του.
Ελλάδα και Βουλγαρία φέρονται να έχουν συμφωνήσει και στο νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του αγωγού που, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρεται από τον Ιούλιο στα τέλη του 2021 εξαιτίας καθυστερήσεων που προέκυψαν κυρίως λόγω της πανδημίας. Με την ολοκλήρωσή του, ο αγωγός IGB πρόκειται να συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη βουλγαρική πόλη Στάρα Ζαγόρα. Το έργο αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής για την ενοποίηση των αγορών φυσικού αερίου, η οποία περιλαμβάνει έργα διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ελλάδας, Βουλγαρίας – Ρουμανίας, Ρουμανίας – Ουγγαρίας, και παράλληλα τη διαφοροποίηση και απεξάρτηση των βαλκανικών χωρών από το ρωσικό αέριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου