Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ολοκλήρωσε χθες τη διήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο πλαίσιο της νέας ατμόσφαιρας που έχουν δημιουργήσει οι κινήσεις αποκλιμάκωσης από πλευράς της Αγκυρας, η ελληνική πλευρά τόνισε στις συναντήσεις που είχε την ανάγκη να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο για τις διερευνητικές επαφές και περαιτέρω να γίνει σεβαστό από την Τουρκία το διεθνές δίκαιο – και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας (η UNCLOS).
Στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών χθες με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες στο πλαίσιο του μηχανισμού απεμπλοκής μεταξύ στρατιωτικών εκπροσώπων των δύο πλευρών. «Είμαι χαρούμενος που βλέπω ότι οι εντάσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τότε που επισκέφθηκα την Αθήνα και την Αγκυρα, τον περασμένο Οκτώβριο, και ελπίζω να μπορέσουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτό τον μηχανισμό απεμπλοκής», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών «ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων».
Μιλώντας για την κατάσταση στη Λιβύη, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Συμμαχία παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και στηρίζει την πρόοδο που έχει επιτελεστεί στο πλαίσιο του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ευχαρίστησε, τέλος, την Ελλάδα για τις σημαντικές συνεισφορές της στο ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο.
Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε επίσης χθες με τη Βελγίδα ομόλογό του Σοφί Βιλμές, αλλά και με τον επικεφαλής του επιτελείου και τη βασική σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η κ. Βιλμές, σύμφωνα με ανακοίνωση του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε τη στήριξη της χώρας της προς την Ελλάδα σχετικά με τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ανέδειξε και την «εποικοδομητική διάθεση» που επιδεικνύει τις τελευταίες εβδομάδες η Αγκυρα.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., στη συνάντηση με τους βασικούς συνεργάτες του κ. Μισέλ συζητήθηκαν η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία αλλά και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή. Σχετικά με την Τουρκία, σημειώνει η ίδια πηγή, «είναι αναγκαία μια διαρκής και θετική δυναμική, που θα οδηγήσει σε μια διαδικασία μέσω της οποίας θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο». Η θετική ατζέντα, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε να περιλαμβάνει και ζητήματα μετανάστευσης, εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης και την επανέναρξη του τομεακού διαλόγου σε υψηλό επίπεδο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου