Ενας μήνας στον οποίο οι ισορροπίες, οι συμμαχίες και οι συσχετισμοί θα δοκιμαστούν και πιθανότατα θα ανατραπούν, είναι αυτός που ξεκινά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα ανοικτά μέτωπα είναι αρκετά και κλείνοντας θα αναδείξουν αυτούς που θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στην επόμενη μέρα. Οι προγραμματισμένες εκλογές στην ΕΠΟ για τις 19/2, η επισημοποίηση της υποψηφιότητας Ζαγοράκη για την προεδρία της με την κυβερνητική στήριξη και την ανοχή των Big-4, το ξέσπασμα της μετωπικής σύγκρουσης της πλειονότητας των Ενώσεων με τον υφυπουργό Αθλητισμού με πρόσχημα το περίφημο αυτοδιοίκητο, η ολιστική μελέτη FIFA-UEFA που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και αναζητεί εφαρμογή και η διαιτησία Τσαγκαράκη – Παπαπέτρου στο Ατρόμητος – Ολυμπιακός, που κλόνισε εκ νέου την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στο προσκήνιο αλλά κυρίως στο παρασκήνιο.
Το δεδομένο είναι πως στην ΕΠΟ τα «μαχαίρια» βγήκαν, με την ανακοίνωση των 40 ενώσεων κατά του Λευτέρη Αυγενάκη αφού επί της ουσίας, ξεκαθαρίζουν, πως δεν είναι διατεθειμένες να παραδώσουν εύκολα προνόμια ετών, έναντι της οποιαδήποτε σύγκλισης για πρόεδρο κοινής αποδοχής ακόμη κι αν αυτή αφορά τον εμβληματικό αρχηγό της Εθνικής του Euro 2004. Την ίδια στιγμή, η βούληση της κυβέρνησης, οι εισηγήσεις των FIFA-UEFA να γίνουν πράξη, είναι αδιαπραγμάτευτη. Το νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προωθεί πολλά σημεία που υπάρχουν στην ολιστική μελέτη. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν και πώς αυτό θα γίνει πράξη.
«Κυρίαρχο όργανο είναι η γενική συνέλευση των ποδοσφαιρικών ενώσεων» ξεκαθάρισαν οι ΕΠΣ, θέλοντας να καταστήσουν σαφές πως ακόμα και στην περίπτωση που η υποψηφιότητα Ζαγοράκη προχωρήσει και αποτελέσει τη μοναδική, τα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν στην Εκτελεστική Επιτροπή πρέπει να είναι δική τους υπόθεση. Μια διαδικασία, που από μόνη της είναι ικανή να φέρει απέναντι τους «μεγάλους», καθώς ακόμη και στο ενδεχόμενο υλοποίησης της ολιστικής μελέτης, σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του συμβουλίου αναμένεται μάχη για τις αποχρώσεις στα καίρια πόστα (CEO, αντιπρόεδρος, αναπληρωτής πρόεδρος).
Η ΑΕΚ (κυρίως) και μαζί ο ΠΑΟΚ διαθέτουν την απόλυτη επιρροή στις Ενώσεις, θα δεχθούν αυτό να αποτελείται από σύνθεση δυνάμεων (επιλογές Ζαγοράκη, Ολυμπιακός, ΠΑΟ); Δύσκολο, αλλά όχι και απίθανο.
Επισήμως, τουλάχιστον, η στάση των μεγάλων ΠΑΕ στην κρίση που προκάλεσε η διαιτησία του αγώνα Ατρομήτου – Ολυμπιακού δεν έδειξε τη διάθεση να τιναχθεί στον αέρα η όλη προσπάθεια σύγκλισης. Η συνάντηση του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον –κοινής αποδοχής– Μαρκ Κλάτενμπεργκ ήταν προγραμματισμένη να γίνει και σε αυτή ο Αγγλος δεν αμφισβητήθηκε. Ο Παναθηναϊκός και ο άμεσα θιγόμενος Ατρόμητος στήριξαν τον Αγγλο, οι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός δεν πήραν θέση, ενώ και στην Ε.Ε. της ΕΠΟ δεν τέθηκε θέμα άρσης της εμπιστοσύνης.
Πού μπορεί να οδηγήσει τις επόμενες μέρες μια αυξανόμενη ένταση; Το γνώριμο σκηνικό των τελευταίων ετών με τις απειλές για «Grexit» θεωρείται δύσκολο να επανέλθει στο προσκήνιο, μιας και η κυβέρνηση έχει γίνει απευθείας συνομιλητής με FIFA-UEFA. Οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, ωστόσο, είναι ενημερωμένες για τα πάντα και έτοιμες να κάνουν τη δική τους δυναμική παρέμβαση με τον διορισμό προσωρινής διοικούσας επιτροπής στην ΕΠΟ, τουλάχιστον ώς το καλοκαίρι. Μια κίνηση που θα αποτελέσει τη «γέφυρα», προκειμένου εν συνεχεία η Ομοσπονδία να διοικηθεί με τεχνοκρατικά κριτήρια.
Η αυριανή τετραμερής συνάντηση (ΕΠΟ – FIFA – UEFA – υπουργείου Αθλητισμού) με αντικείμενο τις διατάξεις του νόμου 4726 που παρεμβαίνουν στο αυτοδιοίκητο και πρέπει να εναρμονισθούν, πιθανότατα θα καταδείξει προθέσεις.
Αλλά ακόμη και μια νέα αναβολή των εκλογών λόγω COVID-19 είναι ικανή να οδηγήσει τα πράγματα σε μια… «δημιουργική ασάφεια» με όρους ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τη λήξη της περιόδου. Με μια –επί της ουσίας– υπηρεσιακή διοίκηση Γραμμένου στη «βιτρίνα» και τους βασικούς πρωταγωνιστές να «τρέχουν» τις εξελίξεις από πίσω…
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου