Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Γνωρίστε τη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ, το μοναδικό ημερήσιο ελληνικό σχολείο της Νότιας Αφρικής

  Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου, 2021

Εθνικός Κήρυξ

Στη Βιβλιοθήκη του σχολείου με τον αείμνηστο Γιώργο Μπίζο.


ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ. Ο Ελληνισμός είναι παντού (κυριολεκτικά) στον Πλανήτη και ο «Ε.Κ.» ως ο κατ' εξοχήν συνδετικός κρίκος των ομογενών ανά τον Κόσμο θεωρεί υποχρέωσή του, στο πλαίσιο της αποστολής του, να παρουσιάζει αλλά και να ενισχύει το έργο και τις δραστηριότητες των κοινοτήτων μας όπου Γης.

Μια από αυτές είναι η ελληνική παροικία στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής στην καρδιά της οποίας βρίσκεται η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ - με το μοναδικό ημερήσιο ελληνικό σχολείο της Νότιας Αφρικής.

Αξίζει να γνωρίσει κανείς το σχολείο αυτό, την ιστορία του, την προσφορά του, αλλά και τις προοπτικές του για το μέλλον.

Της Αντωνίας Παπάζογλου*

Τι είναι το ΣΑΧΕΤΙ

Το ΣΑΧΕΤΙ είναι μία ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία διοικείται από ένα συμβούλιο και η οποία έχει ιδρύσει ένα αναγνωρισμένο ιδιωτικό σχολείο τη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ. Στα 46 χρόνια λειτουργίας της διδάσκονται τα Ελληνικά ως υποχρεωτικό μάθημα, τιμούνται δε και προωθούνται συστηματικά η Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, οι Ελληνικές Παραδόσεις καθώς και οι γιορτές. Οπως απέδειξε πρόσφατη ανεξάρτητη μελέτη, είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας της Ν. Αφρικής.

Ιστορικά στοιχεία ίδρυσης της Σχολής

Εθνικός Κήρυξ

25η Μαρτίου στα γήπεδα του σχολείου ΣΑΧΕΤΙ.

Η λειτουργία της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ ξεκίνησε το 1974, ενσαρκώνοντας την ιδέα, το όραμα και τις ελπίδες από τους πρώτους ακόμη μετανάστες. Ο κίνδυνος αφομοίωσης και απώλειας της ελληνικής ταυτότητας ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στην ίδρυση του κεντρικού αυτού σχολείου, αφού άλλες απόπειρες κατά το παρελθόν δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η παρουσία της ιστορικής πλέον μορφής του Γεωργίου Μπίζου στην ολοκλήρωση της προσπάθειας ανέγερσης και έναρξης λειτουργίας της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ πλαισιωμένη από ομάδα πεφωτισμένων Ελλήνων της παροικίας ήταν καθοριστική. Σημειώνουμε ότι, ο Γεώργιος Μπίζος (που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2020 σε ηλικία 92 ετών) αποτελεί σύμβολο πλέον της Ν. Αφρικής από τους αγώνες του κατά του απαρτχάιντ δίπλα στον Νέλσον Μαντέλα. Θεωρείται δε ο πατέρας της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ.

Σήμερα στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ φοιτούν τα παιδιά των πρώτων μαθητών του σχολείου, οι δε γονείς τους πλαισιώνουν το Δ.Σ. της Σχολής, την Εφορεία Γονέων, τον Σύλλογο Αποφοίτων και άλλες Επιτροπές. Το όνομα του ΣΑΧΕΤΙ ξεπέρασε πλέον τα σύνορα της Ν. Αφρικής. Είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό συγκρότημα όπου τα παιδιά μαθαίνουν να συνυπάρχουν, να συνεργάζονται και να πετυχαίνουν το καλύτερο στην ακαδημαϊκή τους πορεία.

Εθνικός Κήρυξ

Μαθητές της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ

Κτιριακές-αθλητικές εγκαταστάσεις

Η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ βρίσκεται στα Νοτιοανατολικά περίχωρα της πόλης του Γιοχάνεσμπουργκ στην όμορφη συνοικία SENDERWOOD, όπου και κατοικούν πολλοί Ελληνες.

Η έκταση επιφάνειας του οικοπέδου του σχολείου ανέρχεται σε εμβαδό 290.539 τ.μ.

Ανθρώπινο δυναμικό

Η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ πάντα επένδυε στο υψηλό επίπεδο του ανθρωπίνου δυναμικού της ιδιαίτερα στον τομέα των εκπαιδευτικών.

Στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ για το σχολικό έτος 2021, υπηρετούν από τον Βρεφονηπιακό σταθμό μέχρι το Γυμνάσιο-Λύκειο 130 εκπαιδευτικοί.

Δύναμη Μαθητών-εθνοτικό προφίλ

Η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, δεχόταν όπως άλλωστε ορίζει και το καταστατικό της (Αρθρο 2) προς φοίτηση και μαθητές μη ελληνικής καταγωγής. Οι μαθητές αυτοί επιθυμούν να μετέχουν της ελληνικής παιδείας του σχολείου η οποία ήταν και συνεχίζει να είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές.

Εθνικός Κήρυξ

25η Μαρτίου στη Μεγάλη Αυλή του σχολείου ΣΑΧΕΤΙ

Το ποσοστό μαθητών ελληνικής καταγωγής είναι πάντα υψηλότερο από το ποσοστό μαθητών μη ελληνικής καταγωγής, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ο Ελληνικός χαρακτήρας της Σχολής. Η διασφάλιση αυτή επιτυγχάνεται όχι μόνον μέσα από τους αριθμούς, αλλά κυρίως μέσα από το Πρόγραμμα υποτροφιών και οικονομικής στήριξης σε Ελληνόπουλα και το προσφερόμενο Πρόγραμμα του Ελληνικού Τμήματος τόσο στα γλωσσικά μαθήματα, όσο και στο εκτενές Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Σχολής.

Πορεία στο χρόνο

Η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ στο πέρασμα του χρόνου προσπάθησε και κατάφερε να εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους που έθεσαν οι πρωτεργάτες της ιδέας και της πραγματοποίησής της. Με τους ικανούς Γενικούς Διευθυντές οι οποίοι υπηρέτησαν τις τέσσερις και πάνω αυτές δεκαετίες, τους Διευθυντές των Τμημάτων, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζομένους η Σχολή προετοίμασε χιλιάδες νέους ως καλούς και νομοταγείς πολίτες στο στίβο της ζωής. Δίδαξε στα ελληνόπουλα τα Ελληνικά Γράμματα, τα Εθιμα, τις Παραδόσεις και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Χρόνο με τον χρόνο οι αριθμοί των μαθητών ανέβαιναν, οι διακρίσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, η εμπιστοσύνη όχι μόνον των Ελλήνων κερδήθηκε, αλλά και οικογενειών που καμία σχέση με την Ελλάδα δεν είχαν. Και όμως αυτοί αποδείχθηκαν οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνικού Πολιτισμού.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Στους κόλπους της Ομογένειας, η λέξη «Σχολή ΣΑΧΕΤΙ» είναι ταυτισμένη με το Ελληνικό Τμήμα ή αλλιώς Τμήμα Ελληνικών Σπουδών, άλλωστε χωρίς αυτό δεν θα είχε υπάρξει η ίδια η Σχολή.

Το Ελληνικό Τμήμα είναι το Τμήμα που έχει αναλάβει από την ίδρυση της Σχολής να διοχετεύει σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές τα Ελληνικά Γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Από τον Βρεφονηπιακό σταθμό, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και ως το Γυμνάσιο-Λύκειο, είναι τοποθετημένοι εκπαιδευτικοί με πλήρες ωράριο (23, 45λεπτες ώρες την εβδομάδα) που διδάσκουν το Αναλυτικό Πρόγραμμα το οποίο στηρίζεται σε υλικό του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, του Πανεπιστημίου της Κρήτης (Παιδεία Ομογενών) με κύριο υλικό κορμού το διδακτικό υλικό του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν στο Πλάνο Στήριξης τα Σάββατα -Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα ελληνόπουλα της ευρύτερης παροικίας- στα εργαστήρια για την προετοιμασία των υποψηφίων στις εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας -Η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ είναι εξεταστικό Κέντρο από το 2001- και στα Τμήματα Ενηλίκων.

Ατενίζοντας το μέλλον και τις προκλήσεις του

Εθνικός Κήρυξ

Η Αντωνία Παπάζογλου, Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών Σχολής ΣΑΧΕΤΙ.

Η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών αλλά και των προκλήσεων της δύσκολης αυτής εποχής, κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία και είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει στο ακέραιο το χρέος της και την ιστορική της ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές των Ελλήνων.

Το όραμα της Μεγάλης Σχολής του Γένους που πριν πολλές δεκαετίες φύτρωσε στις καρδιές εκείνων των Ελλήνων, στο πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε, ανδρώθηκε και μεγαλούργησε. Σήμερα το καλύτερο αποδεδειγμένα Ελληνικό/ Ιδιωτικό/Ξένο σχολείο της χώρας της Ν. Αφρικής, γεμίζει με υπερηφάνεια τον Ελληνισμό της περιοχής και συνάμα συνεχίζει τις προσπάθειες για να αγκαλιάσει κυρίως όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα, παιδιά ελληνικής καταγωγής και παιδιά αλλόγλωσσα.

Η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ που πάντα είχε τις πόρτες ανοιχτές σε όλες τις εθνικές ομάδες γλωσσικές και θρησκευτικές, σήμερα δικαιώνεται ιστορικά σε μία χώρα όπου συνυπάρχουν έντονα πλέον δεκάδες εθνικές ομάδες χωρίς διακρίσεις.

Η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, να κρατήσει την Ελληνικότητά της και να βοηθήσει τις Κοινότητες και την Παροικία στο θέμα της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης. Επιπλέον είναι αποφασισμένη να διευρύνει τον κύκλο των Φιλελλήνων στην ευρύτερη Εκπαιδευτική Κοινότητα στη Νότια Αφρική (Σχολεία, Πανεπιστήμια, Φορείς) αφού η ίδια η Σχολή αποτελεί κομμάτι αυτής της Κοινότητας.

* Η κ. Αντωνία Παπάζογλου είναι Διευθύντρια του τμήματος των Ελληνικών Σπουδών της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου