Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Ντρίπλα από την Ουάσιγκτον για τον αγωγό Nord Stream 2

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου, 21

Ντρίπλα από την Ουάσιγκτον για τον αγωγό Nord Stream 2

Η κυβέρνηση Μπάιντεν καταφεύγει σε έναν διπλωματικό ελιγμό που διασώζει τις σχέσεις της με την ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ παράλληλα δεν παρεκκλίνει από τη γραμμή της στο ακανθώδες θέμα του αγωγού Nord Stream 2. Σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές εταιρείες που συμμετέχουν στην ολοκλήρωση του αγωγού, αλλά να εξαιρέσει τις γερμανικές ώστε να αποφύγει μια διπλωματική κρίση με το Βερολίνο. Στα σχέδια της Ουάσιγκτον αναφέρθηκαν τέσσερις πηγές προσκείμενες στην υπόθεση που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας εξαιτίας της ευαισθησίας του θέματος και δεδομένου ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, αρνείται κατηγορηματικά να στραφεί εναντίον επιχειρήσεων ή ατόμων προερχόμενων από χώρες όπως η Γερμανία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να αναζητηθεί  διπλωματική λύση και να γεφυρωθούν τα χάσματα που δημιούργησαν η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και η προσέγγισή του «Πρώτα η Αμερική».

Οπως ήταν φυσικό η μεροληψία αυτή υπέρ της Γερμανίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των επιθετικότερων επικριτών του αγωγού, που επιμένουν πως η υπερδύναμη πρέπει να επιβάλει εμπάργκο και οικονομικές κυρώσεις κατά οποιασδήποτε ξένης εταιρείας συμμετέχει στην κατασκευή του επίμαχου αγωγού. Οπως επισημαίνουν, η προσέγγιση αυτή μπορεί πράγματι να διασφαλίσει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Βερολίνο, αλλά την ίδια στιγμή να υπονομεύσει και να κλονίσει τις σχέσεις της με άλλους στρατηγικούς εταίρους της όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, όσες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται δηλαδή στον πυρήνα της διαμάχης για τον αγωγό. Πρόκειται για κράτη που εντάσσονταν στο παρελθόν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ενωσης αλλά τώρα πρόσκεινται στο δυτικό στρατόπεδο και τις οποίες παρακάμπτει ο Nord Stream 2 εφόσον μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο κατευθείαν στη Γερμανία. Η παράκαμψή τους συνεπάγεται, έτσι, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ουκρανία απώλεια των εσόδων που θα αντλούσαν ως προμήθεια για την έλευση μέσα από το έδαφός τους.

Μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγκάζεται να ελιχθεί ώστε να βρει τρόπο να συνεχίσει τις πιέσεις στη Ρωσία αφενός και αφετέρου να συσφίγξει τις σχέσεις με τη Γερμανία, στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Και ο χρόνος πιέζει όλο και περισσότερο καθώς ο αγωγός βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατασκευής του.

Αλλες πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν στο Bloomberg πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφύγει τις κυρώσεις κατά γερμανικών επιχειρήσεων αλλά έτεινε να αλλάξει θέση τις τελευταίες εβδομάδες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οπως αναφέρουν εξέταζε, μεταξύ άλλων, μία σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά του Ματίας Γουόρνινγκ, του Γερμανού διευθύνοντος συμβούλου του Nord Stream 2 και πρώην πράκτορα της Στάζι σε εποχές της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, ο οποίος γνωρίζει προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο από το 1991. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ είχε ήδη εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο με απώτερο στόχο τη διακοπή των εργασιών του αγωγού.

Υποστηρίζουν μάλιστα πως ο μοναδικός λόγος που τελικά η τέως κυβέρνηση δεν επέβαλε ποτέ κυρώσεις κατά της Γερμανίας είναι επειδή δεν πρόλαβε. Αλλες πηγές υποστηρίζουν αντίθετα ότι τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ ήταν ασαφή και ποτέ δεν έφτασαν να συζητηθούν. «Τα να επιβάλει κανείς κυρώσεις σε ένα μεγάλο σχέδιο απειλώντας τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί σπατάλη μεγάλου πολιτικού κεφαλαίου», επισημαίνει ο Ντάνιελ Φράιντ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και υπεύθυνος για τον συντονισμό των κυρώσεων στο υπουργείο Εξωτερικών. Οπως τονίζει ο ίδιος, «δεν τα έκαναν θάλασσα αλλά τώρα η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να διευθετήσει ένα πρόβλημα κατά τρόπον που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα συμφέροντα όλων».

Το αμερικανικό  υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις του Bloomberg, αλλά είναι σαφές ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ταχθεί κατά του Nord Stream 2.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου