Παρασκευή, 26 Μαρτίου, 2021
Μοναδικές στιγμές χάρισε σε όλους τους Έλληνες η «διαφορετική» παρέλαση στο Σύνταγμα, για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης
Συμπύκνωσε το νόημα του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21 ο Νίκος Αλιάγας, παρουσιαστής της ιστορικής παρέλασης στην πλατεία Συντάγματος,μαζί με την αρχησμηνία Μαρία Κορμά όταν απήγγειλε τις συγκλονιστικές τελευταίες φράσεις από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη – «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι· όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι’ όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός ‘εγώ’, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγη ο καθείς ‘εγώ’; Όταν αγωνιστή μόνος του και φκειάση, ή χαλάση, να λέγη ‘εγώ’· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκειάνουν, τότε να λένε ‘εμείς’. Είμαστε εις το ‘εμείς’ κι όχι εις το ‘εγώ».
Ακολούθησε η παρέλαση – λιτή, αλλά πολύ διαφορετική ως προς τους συμβολισμούς της – που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των λίγων που είχαν την ευκαιρία να την δουν από κοντά, όπως και των εκατοντάδων χιλιάδων που την παρακολούθησαν από την τηλεόραση και το Διαδίκτυο. Σημειώνεται ότι παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού, αρκετοί πολίτες βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να χειροκροτήσουν την παρέλαση.
Σπουδαία στιγμή – ίσως η σπουδαιότερη – της παρέλασης ήταν,η εμφάνιση των ιστορικών λαβάρων και των σημαιών της Επανάστασης. Τα περισσότερα από αυτά τα κειμήλια βγήκαν για πρώτη φορά από τις προθήκες τους. Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» είναι κοινό σχεδόν σε όλα τα λάβαρα και τις σημαίες, πλαισιωμένο από τα σύμβολα του σταυρού ή του φοίνικα. Επικεφαλής και σε περίοπτη θέση ήταν η σημαία της αδούλωτης Μάνης, σε μια παραλλαγή του ίδιου συνθήματος, ως «Νίκη ή Θάνατος». Δίπλα της η σημαία του Ιερού Λόχου, της Φιλικής Εταιρείας και της Αγίας Λαύρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου