Τρίτη, 16 Μαρτίου, 2021
Η πανδημία του κορωνοϊού ενίσχυσε σημαντικά τις κυρίαρχες εταιρείες, μια εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και να περιορίσει την καινοτομία και τις επενδύσεις, σύμφωνα τα συμπεράσματα της τελευταίας ερευνητικής εργασίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την οποία δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα.
Η έρευνα δείχνει ότι οι βασικοί δείκτες που αντικατοπτρίζουν την ισχύ της αγοράς αυξάνονται, όπως οι προσαυξήσεις των τιμών πάνω από το οριακό κόστος, την ίδια ώρα που τα έσοδα συγκεντρώνονται μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων παραγόντων σε έναν κλάδο, όπως υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
«Εξαιτίας της πανδημίας, εκτιμούμε ότι αυτή η συγκέντρωση θα μπορούσε τώρα να αυξηθεί στις προηγμένες οικονομίες, τουλάχιστον όσο αυξήθηκε στο διάστημα των 15 ετών έως το 2015», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκιέβα σε ανάρτηση που συνοδεύει την έρευνα στο blog του Ταμείου.
«Ακόμη και σε εκείνες τις βιομηχανίες που επωφελήθηκαν από την κρίση, όπως ο ψηφιακός κλάδος, οι κυρίαρχοι παίκτες είναι και εκείνοι που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους νικητές».
Η έκθεση δεν αναφέρει συγκεκριμένες εταιρείες, ωστόσο ξεχωρίζει τον τεχνολογικό κλάδο ως εκείνον που παρατηρείται η πιο δραματική συγκέντρωση της ισχύος της αγοράς, με τις αυξήσεις των τιμών να αυξάνονται εν μέσω της πανδημίας με διπλάσιο ρυθμό από ό, τι τα τελευταία 20 χρόνια.
Οι εταιρείες που εκτόπισαν τις εγκαθιδρυμένες πριν από δύο δεκαετίες έχουν κατασθεί όλο και πιο κυρίαρχοι παράγοντες και δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες πιέσεις από τις δυνητικούς ανταγωνιστές.
Η άνοδος των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και τα μοντέλα τιμολόγησης που βασίζονται σε δεδομένα αντί για εγχρήματες πληρωμές, συγκεντρώνουν περαιτέρω τη δύναμη της αγοράς και δημιουργούν δυσκολίες στις ρυθμιστικές αρχές, τονίζει το ΔΝΤ.
Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές είναι σε θέση να χρησιμοποιούν περισσότερες από μία πλατφόρμες, αναφέροντας τον κίνδυνο ότι οι πλατφόρμες με σημαντική ισχύ στην αγορά μπορούν να κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους, βλάπτοντας τους χρήστες.
Κινητήριος παράγοντας για τη συγκέντρωση της ισχύος στην αγορά ήταν η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και εξαγορών, και το ΔΝΤ συνέστησε στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού να είναι όλο και πιο προσεκτικές όταν ελέγχουν τη συγκέντρωση των αγορών.
Το ΔΝΤ επίσης επισήμανε ότι οι αξιολογήσεις προηγούμενων αποφάσεων για συγχωνεύσεις θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου