Σε έναν κατάλογο 118 έργων και 64 μεταρρυθμίσεων αποκρυσταλλώθηκε τελικά το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, που θα υποβληθεί στα μέσα Απριλίου στην Κομισιόν για να διεκδικήσει τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 18 δισ. ευρώ. Αλλα 13 δισ. ευρώ θα είναι τα δάνεια του Ταμείου, που προορίζονται για ιδιωτικές επενδύσεις.
Ο προγραμματισμός, όπως συμφωνήθηκε σε σύσκεψη της διοικούσας επιτροπής, προβλέπει τη Δευτέρα 29/3 να παρουσιάσει το σχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο και την Τετάρτη 31/3 να γίνει η επίσημη ανακοίνωσή του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η τελευταία θα είναι μια σύνοψη 100 σελίδων με όλα τα έργα, τις μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό τους. Το πλήρες σχέδιο πλησιάζει τις 2.000 σελίδες.
Την εβδομάδα που ξεκινάει στις 5 Απριλίου θα παρουσιαστεί στη Βουλή και στα μέσα Απριλίου, το σχέδιο θα οδεύσει προς τις Βρυξέλλες. Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσει μια δίμηνη διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν, έως ότου εγκριθεί η προκαταβολή, που υπολογίζεται στο 13% του προϋπολογισμού, περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Τόσα περίπου έχουν εγγραφεί και στον φετινό προϋπολογισμό.
Τα έργα όμως, εν τω μεταξύ, θα ξεκινήσουν με εθνική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα tablets για την τηλεκπαίδευση των μαθητών, θα ξεκινήσουν άμεσα τα πρώτα προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας, ύψους 200-300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πολλά από τα 118 έργα του σχεδίου περιλαμβάνουν σειρά υποέργων. Ετσι, για παράδειγμα, περίπου 12 υποέργα της ΑΑΔΕ παρουσιάζονται ως ένα έργο. Ο συνολικός κατάλογος μαζί με τα υποέργα φτάνει τα 250.
Καθυστέρηση εξακολουθεί να υπάρχει στην έγκριση από την Κομισιόν της ελληνικής πρότασης για την αξιοποίηση των δανείων σε ιδιωτικές επενδύσεις, καλύπτοντας έως το 50% του προϋπολογισμού τους, με το υπόλοιπο 30% να καλύπτεται από τραπεζικό δανεισμό και το 20% από ίδια κεφάλαια. Στο επιτελείο της κυβέρνησης διευκρινίζουν ότι επί της αρχής η πρόταση έχει εγκριθεί, αλλά απομένει μια τεχνική συνάντηση για να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Ενδιαφέρον στοιχείο για τα δάνεια είναι το γεγονός ότι θα εκταμιεύονται σε δόσεις των 100 εκατ. ευρώ κάθε φορά προς τις τράπεζες και εφόσον απορροφούνται θα δίνεται η επόμενη δόση, άλλων 100 εκατ. ευρώ. Για κάθε 100 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες θα καλούνται να συνεισφέρουν τουλάχιστον άλλα 30 εκατ. ευρώ δάνεια και οι ιδιώτες επενδυτές τουλάχιστον άλλα 20 εκατ. ευρώ. Ετσι, τα δάνεια μπορεί να φτάσουν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις πάνω από 26 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο θα συνοδεύεται από μια ανάλυση των μακροοικονομικών επιπτώσεων, που ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με το ΚΕΠΕ, υπολογισμούς για το «πράσινο» περιεχόμενο των έργων από την Pricewaterhouse Coopers και για το εύλογο κόστος από την Grant Thornton. Θα περιλαμβάνει «ορόσημα και στόχους» που θα συμφωνηθούν με τις Βρυξέλλες, οι οποίες θα προτείνουν το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.
Η διοικούσα επιτροπή αποτελείται από τους Θεόδωρο Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Αλέξη Πατέλη, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Μιχάλη Αργυρού, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Ακη Σκέρτσο, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Δημήτρη Σκάλκο, γενικό γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου