Πέμπτη, 1 Απριλίου, 2021
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το ψάλσιμο των Εθνικών Υμνων Ελλάδος και Αμερικής και του Κοντάκιου «Τη Υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» από την χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός» του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής υπό τη διεύθυνση του π. Ρωμανού Καράνου. Επίσης, η χορωδία απέδωσε όμορφα ελληνικά πατριωτικά τραγούδια από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης.
Την προσευχή ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ο οποίος στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε την Εκθεση «πολύ αξιοπαρατήρητη και πολύ σπουδαία» ενώ ταυτόχρονα έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου της Σχολής Γεωργίου Καντώνη για την ηγεσία που παρέχει στη Σχολή «που δεν θα μπορούσαμε ούτε να ονειρευτούμε πριν μερικά χρόνια».
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη Στράτος Ευθυμίου στο μήνυμά του και απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο τόνισε για τη Σχολή: «Με την έμπρακτη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, καταφέρατε Σεβασμιώτατε, να την αναδιοργανώσετε σε ταχύτατο χρονικό διάστημα», υπονοώντας τη χορηγία των δύο εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία συντέλεσαν στην αλλαγή της εικόνας της Σχολής έναντι των Ακαδημαϊκών Αρχών.
Βιντεοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε η πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, οι κύριοι Dan Nugent αντιπρόσωπος του Πανεπιστημίου Στόκτον της Νέας Ιερσέης, Τιμόθεος Πατίτσας, αναπληρωτής κοσμήτορας του Ελληνικού Κολεγίου, οι καθηγητές Τομ Παπαδημητρίου του Πανεπιστημίου Stockton και Νικόλαος Γκάνσον (Nicholas Ganson) του Ελληνικού Κολεγίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στον αείμνηστο καθηγητή Φίλιππο Σεραφείμ και την προσφορά του στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο και επέδωσε άνθη στη σύζυγό του Λέτα Σεραφείμ. Ανάμεσα στους άλλους στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Επίσκοπος Αμισού Ιωακείμ, ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου και Εκκλησιάρχης της Θεολογικής Σχολής Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος, ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού π. Δημήτριος Τόνιας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Βασίλης Καυκάς.
Ο πρόεδρος της Σχολής Γεώργιος Καντώνης έπλεξε το εγκώμιο της πρεσβυτέρας Χρυσούλας Κουρκουντή, Συντονίστριας του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου του Ελληνικού Κολεγίου και Θεολογικής Σχολής για τη συμβολή της στη διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και τη συμμετοχή της στη διοργάνωση της Εκθεσης.
Η έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών», διερευνά τα κοινά θέματα στα οποία η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπορεύθηκαν στην επιδίωξη της παγκόσμιας ελευθερίας. Το φυσικό έκθεμα αποτελείται από είκοσι τέσσερις επιφάνειες μεγάλου μεγέθους με πληροφοριακό υλικό που ερευνήθηκε από δεκαέξι συνεισφέροντες μελετητές, από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, τα πλήρη δοκίμια των οποίων περιλαμβάνονται στον ψηφιακό εκθεσιακό ιστότοπο. Η φυσική έκθεση θα περιοδεύσει και θα παρουσιαστεί σε πανεπιστήμια και κοινότητες σε διάφορες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Συγκεκριμένα, η Εκθεση διερευνά τέσσερα θέματα: 1) «Ελευθερία ή θάνατος: Η Ελλάδα στην εποχή των επαναστάσεων». 2) «Η συμπάθεια για τους Ελληνες του προέδρου Μονρό (Monroe): Οι ρίζες της ελληνικής νίκης και η σφυρηλάτηση του δόγματος της μη παρέμβασης». 3) «Η θέρμη της Ελληνικής Επανάστασης: Αμερικανοί Φιλέλληνες και η γέννηση του διεθνούς ανθρωπισμού», και 4) «400 Χρόνια Σκλαβιάς: Η Ελληνική ανελευθερία και η αμερικανική υπεράσπιση του κινήματος κατάργησης της δουλείας».
Η έκθεση χρησιμεύει ως διπλός φακός που επιτρέπει στους θεατές αφενός μεν να δουν τα ελληνικά επαναστατικά γεγονότα και τη σημασία τους μέσω των γραπτών κειμένων και ενεργειών των Αμερικανών που υποστήριξαν και πολέμησαν κατά την Ελληνική Επανάσταση, αφετέρου δε να εξετάσουν τη διαμόρφωση της ταυτότητας των ΗΠΑ (κατά τα πρώτα πενήντα χρόνια της ύπαρξης του αμερικανικού έθνους), μέσω των γεγονότων της εξωτερικής πολιτικής και του φαινομένου της δουλείας που οδήγησε την Αμερική στον δικό της εμφύλιο πόλεμο.
Η έκθεση θα παρουσιαστεί και στα Ελληνικά, σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Εργαστήριο Αφηγηματικής Ερευνας της Σχολής Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το φθινόπωρο του 2021 στο Μουσείο Θεσσαλονίκης και σε άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα. Οργανισμοί και ιδρύματα που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν την έκθεση σε δικό τους χώρο από το καλοκαίρι του 2021 και μετά μπορούν να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές στη διεύθυνση info@greekrevolution.org.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου