Το μέλλον έτσι όπως έχει αρχίσει να προδιαγράφεται τις τελευταίες μέρες προοιωνίζεται έναν κοροναϊό που προσλαμβάνει υποστασιακά χαρακτηριστικά μάστιγας των φτωχών της Γης, του μισού και πλέον πλανήτη, ανθρώπων αβοήθητων και «ξεχασμένων» από τα επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης, ανθρώπων για τους οποίους η πρόληψη είναι η αποτέφρωση για να γλυτώσουν όσοι μείνουν πίσω.

Αμέτρητα υπαίθρια κρεματόρια στήνονται στην Ινδία όπου η πανδημία θερίζει χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά, ανθρώπους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν το άπλετο οξυγόνο της Γης. Ούτε  λόγος για χώρο σε κάποιο νοσοκομείο, για κάποια παραπεταμένη φιάλη με λιγοστές ανάσες οξυγόνου. Τα εργοστάσια σε Αμερική και Ευρώπη δουλεύουν ακατάπαυστα μέρα νύχτα για να προλάβουν να παρασκευάσουν τα μπουκαλάκια με το μαγικό υγρό, 900 εκατομμύρια δόσεις παρήγαγαν μέχρι σήμερα και το 81% εξ αυτών στάλθηκε σε χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.

Στο τρένο της μεγάλης φυγής από την πανδημία έχει επιβιβαστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη και η Ελλάδα που πλέον βλέπει τη μολυσματική δράση του ιού να συρρικνώνεται και να εξασθενεί αφού ο πληθυσμός της σπεύδει μαζικά να κάνει το εμβόλιο.

Ξεπέρασαν οι νεκροί στη χώρα μας τις 10.000, αριθμός πρωτοφανής και εφιαλτικός, όμως στην άλλη άκρη της Γης, η πανδημία στην Ινδία σε λίγες μέρες θέρισε 200.000 ανθρώπους, πάνω από 3.000 πεθαίνουν καθημερινά, και αυτοί είναι μόνο οι επίσημοι αριθμοί, οι ανεπίσημοι είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Η Ιταλία, που υπέφερε τόσο πολλά στο δεύτερο πανδημικό κύμα, έφτασε τους 120.000 νεκρούς, 80.000 λιγότερους από την Ινδία. Ο «ιός των καταραμένων» εξαντλεί το μένος και την ευρηματικότητά του σε περιοχές που η ανοσία μοιάζει να στηρίζεται στην ύστατη καταφυγή πίστης ότι θα κουραστεί να σκοτώνει. 

Ομως δεν εξαλείφεται ούτε στην Ινδία ούτε στην Αφρική όπου κι εκεί η εικόνα είναι ομιχλώδης, κανείς δεν ξέρει πόσα κρούσματα και πόσοι νεκροί υπάρχουν καθημερινά, σε χώρες με υποτυπώδη μορφή διακυβέρνησης και στοιχειώδεις δομές περίθαλψης. Είναι περιοχές όπου ασθένειες εξαφανισμένες από χρόνια στη Δύση, εκεί ευδοκιμούν, απέκτησαν ενδημικό χαρακτήρα και το ιδανικό περιβάλλον εξελικτικής βελτίωσης. Ο έμπολα ποτέ δεν πέθανε, κάνει τον κύκλο του και επανεμφανίζεται.

Το ίδιο πιστεύουν αρκετοί ειδικοί ότι θα συμβεί και με τους επιγόνους του κοροναϊού, πάντα θα μεταλλάσσεται, ποτέ δεν έπαψε να το κάνει αλλά δεν είναι θανατηφόρες όλες οι εκφάνσεις του μολυσματικού προσώπου του. Η διαφορά είναι ότι πλέον στις χώρες όπου ο πληθυσμός θα έχει εμβολιαστεί, η επιστήμη θα μπορεί με περισσότερη άνεση και γνωστικά εργαλεία να κατανοήσει καλύτερα αυτόν τον εχθρό και να επεμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό ενδυναμώνοντας το ποσοστό ανοσίας του. 

Στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε άλλες χώρες στην Αμερική και τη Μέση Ανατολή, το μέλλον που επιφυλάσσουν οι ιθύνοντες για εκατοντάδες εκατομμύρια κατοίκους, είναι μία νέα ζωή που θα μοιάζει πολύ με εκείνη που όλοι άφησαν πίσω πριν ενάμιση χρόνο. «Ο εμβολιασμός θα χαρίσει μεγαλύτερη ελευθερία το καλοκαίρι, εντός και εκτός Ελλάδος σε όσους επιλέξουν να εμβολιαστούν», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση τη Μ. Τετάρτη.

Θα μπορούν να ταξιδεύουν, να μαζεύονται σε κλειστούς χώρους χωρίς να φορούν μάσκες, να πηγαίνουν σε μπαρ, σε συναυλίες, να είναι οι πρώτοι αναγεννημένοι άνθρωποι της μετά κοροναϊό εποχής.

Στην Ελλάδα τα κρούσματα τη Μεγάλη Τετάρτη ήταν κάτω από 3.000, πουθενά στην Ευρώπη δεν ξεπερνούν ημερησίως τις 15.000 με 17.000 αλλά στην Ινδία έφτασαν σε νέο παγκόσμιο ρεκόρ  δηλαδή 360.960 γνωστά κρούσματα σε 24 ώρες μόνο. 

Στη χώρα μας και αλλού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ όπου ο εμβολιασμός προχωρά γοργά, οι άνθρωποι κατά χιλιάδες κλείνουν ραντεβού από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή τους, επιλέγοντας μάλιστα και το εμβόλιο που θέλουν. Υπάρχουν όμως μπουκαλάκια για όλους και θα υπάρχουν ακόμη περισσότερα.

Το Μάιο θα εμβολιάζονται στην Ελλάδα όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 30 ετών τόνισε απόψε κατά την ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Είπε ότι «χθες ξεπεράσαμε τα 2,9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και τώρα που μιλάμε  ξεπερνάμε τα 3 εκατομμύρια».

Είπε για ρεκόρ εμβολιασμών μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και πως από τις 5 Μαΐου «επιταχύνουμε, σε καθημερινή βάση και θα διενεργούμε σχεδόν 100.000 εμβολιασμούς». Χαρακτηριστικά:

Από τη Μεγάλη Δευτέρα σπάμε καθημερινά το ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών με 61.574 εμβολιασμούς και 61.859 εμβολιασμούς την Μ. Τρίτη. Σήμερα, Μ. Τετάρτη όπως είπε αναμένεται να ξεπεράσουμε τις 62.968 εμβολιασμούς.

Προσέθεσε επίσης ότι από την Τετάρτη του Πάσχα 5 Μαΐου, θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1.500 Εμβολιαστικά Κέντρα, αυξάνοντας τη δυνατότητα εμβολιασμών κοντά στις 100.000 εμβολιασμούς καθημερινά.

Αριθμοί μεγάλοι και εντυπωσιακοί συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας. Η Ινδία στην οποία έχει στραμμένη την προσοχή του ο κόσμος όλος, έχει χορηγήσει 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Aπό το Σάββατο, το πρόγραμμα ανοσοποίησης θα επεκταθεί και δικαίωμα να εμβολιαστούν θα έχουν όλοι οι ενήλικοι, δηλαδή 600 εκατομμύρια άνθρωποι.

Όμως πολλά ομόσπονδα κράτη προειδοποιούν πως τα αποθέματα εμβολίων που διαθέτουν είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τη ζήτηση και απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει την προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στις περιοχές που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα.

Η πανδημία στη χώρα μας και στην Ευρώπη αποκλιμακώνεται. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Ελλάδας είναι κατά μέσο όρο γύρω στις 462 και συνολικά νοσηλεύονται 5.300 ασθενείς.

Οι ΜΕΘ στην επικράτεια παρουσιάζουν πληρότητα 90%. Ο δείκτης Rt βρίσκεται κάτω από την μονάδα, στο 0,97%, και ο δείκτης θετικότητας έπεσε κάτω από δύο στο 1,75%. Οι αποσωληνώσεις πλέον είναι περισσότερες από τις διασωληνώσεις.

Το πρόγραμμα COVAX, έχει παραδώσει 40,5 εκατομμύρια δόσεις σε 118 περιοχές σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής και φιλοδοξεί να εξασφαλίσει δύο δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021. Ο στόχος είναι υπερφιλόδοξος και πολλοί αναλυτές τον θεωρούν ακατόρθωτο. Δισεκατομμύρια άνθρωποι ίσως να μην προλάβουν να εμβολιαστούν ούτε μέχρι το τέλος του 2022.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να προσφέρουν 7 δολάρια για μία δόση εμβολίου. Ξεκινώντας την καμπάνια «Go Give One», ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε ότι θα μπορεί όποιος επιθυμεί να «διαδραματίζει τον δικό του ρόλο στον εμβολιασμό του πλανήτη με μία απλή δωρεά» και, με τον καιρό, να βοηθήσει να τερματιστεί η πανδημία.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το ποσό των 7 δολαρίων θα καλύψει το κόστος της αγοράς και της παράδοσης μιας δόσης εμβολίου για κάποιον άνθρωπο που βρίσκεται σε χώρα χαμηλού εισοδήματος.

Τα εμβόλια ήδη εξελίσσονται στον τρόπο δράσης τους και στη μορφή τους. Σε λίγο καιρό θα υπάρχει σε χάπι, θα μπλοκάρει τον ιό μέσα μας, δεν θα τον αφήνει να προσβάλλει τα ζωτικά μας όργανα. Οι τελευταίες εικόνες από την Ινδία με τα διάσπαρτα κρεματόρια θυμίζουν άλλες εποχές, τις πυρές στον Μεσαίωνα. Ανθρωποι καίγονταν τότε, άνθρωποι καίγονται και τώρα. Αλλά ο μαύρος καπνός παραμένει και ταξιδεύει.

in.gr