Τρίτη, 7 Απριλίου, 2021
Εν μέσω σταθερής προόδου με εμβολιασμούς κορωνοϊού, η αμερικανική οικονομία συγκεντρώνει τόση δυναμική που τα κέρδη της δεν θα μείνουν στο σπίτι. Η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες φέτος αναμένεται να διαρρεύσει πολύ πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ, καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες τη μεγαλύτερη μεμονωμένη συνεισφορά στην παγκόσμια ανάπτυξη για πρώτη φορά από το 2005, σύμφωνα με την Oxford Economics.
Η άνοδος των ΗΠΑ τελειώνει -τουλάχιστον για τώρα- τη μακρά βασιλεία της Κίνας ως ο κύριος κινητήρας που τροφοδοτεί την παγκόσμια οικονομία των 90 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι δωρεάν δαπάνες από την κυβέρνηση Μπάιντεν -σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας- οδηγούν την αναδυόμενη άνθηση των ΗΠΑ και σε άνοδο χωρών, όπου οι κυβερνήσεις δεν ανταποκρίθηκαν τόσο επιθετικά στην πανδημία. Καθώς οι Αμερικανοί ξόδεψαν τις επιταγές των $600 τον Ιανουάριο σε έπιπλα, φορητούς υπολογιστές και ρούχα, οι ΗΠΑ εισήγαγαν προϊόντα σε ρεκόρ αξίας $221 δισ. Και αυτό ήταν πριν από το νέο γύρο επιταγών $1.400 τον Μάρτιο.
«Είμαστε μπροστά στον κόσμο», δήλωσε η Κρίστιν Φορμπς (Kristin Forbes), που ήταν ένας από τους οικονομικούς συμβούλους του Λευκού Οίκου του προέδρου Τζορτζ Μπους. «Και ένα σημαντικό μερίδιο της βοήθειας είναι πιθανό να διαρρεύσει στο εξωτερικό».
Νέα στοιχεία για την υπεραπόδοση στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν την Παρασκευή καθώς το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι η οικονομία είχε αποκτήσει 916.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο και ότι το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο χαμηλότερο σημείο 6%. Ο δείκτης της παραγωγικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου Διαχείρισης Εφοδιασμού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη σημείωσε το υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 1983.
Αυτά τα σημάδια ισχύος των ΗΠΑ ήρθαν καθώς η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης σταμάτησε εν μέσω αυξανόμενων συνόλων κρουσμάτων κορωνοϊών.
Η επιτάχυνση της προόδου στον εμβολιασμό ατόμων από τον κορωνοϊό, καθώς και οι πιο γενναιόδωρες κυβερνητικές δαπάνες, εξηγεί προβάδισμα των ΗΠΑ. Από τα τέλη Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εμβολιάσει περισσότερο από το διπλάσιο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους από ό,τι είχε εμβολιάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Κίνα φέτος θα αναπτυχθεί με ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά μετά τα $21 τρισ. η οικονομία εξακολουθεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την Κίνα, μετρούμενη σε δολάρια και η αμερικανική συμβολή στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, σύμφωνα με την Oxford Economics.
Για να είμαστε ειλικρινείς, οι προοπτικές των ΗΠΑ δεν στερούνται ανησυχιών. Ορισμένοι οικονομολόγοι, όπως ο Λόρενς Σάμερς (Lawrence Summers), ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, λένε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά για να ωθήσει την οικονομία και προσκαλεί μια πληθωριστική άνοδο των τιμών. Και ότι η ανάκαμψη από το πανδημικό σοκ είναι ακόμη ατελής.
Η ενίσχυση της οικονομίας των ΗΠΑ, ωστόσο, είναι ευπρόσδεκτη μετά από ένα χρόνο πανδημίας. Όμως, καθώς οι προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη αυξάνουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, οι επενδυτές τραβούν χρήματα από τις αναδυόμενες αγορές για να κερδίσουν υψηλότερες αποδόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω από $5 δισ. άφησαν τις αναπτυσσόμενες χώρες τον Μάρτιο, για τις οποίες ανησυχούν ορισμένοι αναλυτές ότι θα μπορούσαν να προκύψουν μεγαλύτερες εκροές και να υπονομεύσουν τις προοπτικές ανάκαμψης σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (Kristalina Georgieva) διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποίησε σε ομιλία της την περασμένη εβδομάδα ότι οι οικονομίες ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσαν να αφήσουν πίσω τους φτωχότερα έθνη σε μια «ανάκαμψη πολλαπλών ταχυτήτων». Μέχρι το επόμενο έτος, οι αναδυόμενες αγορές είναι πιθανό να έχουν υποστεί απώλεια 20 τοις εκατό στο εισόδημα ανά άτομο, σχεδόν διπλάσια από τον ποσοστό στον βιομηχανικό κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.
Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου