Στο μικρό νησί της Χάλκης ταξίδεψε το Reuters, το νησί που «δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα κοροναϊού και που ο μόνος ήχος που ταράζει το ήρεμο πρωινό το Απρίλη είναι το λάλημα του κόκορα».

«Σχεδόν και οι 250 κάτοικοί του έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού, αναμένοντας την αναβίωση του τουρισμού και της οικονομίας» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι κάτοικοι σε πολλά μακρινά νησιά διάσπαρτα στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου οι πληθυσμοί είναι ηλικιωμένοι και οι γιατροί σπανίζουν, εμβολιάστηκαν καθώς η Ελλάδα ξεκινά εμβολιασμούς σε νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 15 Μαΐου» γράφει το Reuters.

«Όλα τα μικρά νησιά περιμένουν τουρίστες», λέει ο 62χρονος ψαράς Αλέκος Σφυρίου ετοιμάζοντας το παραγάδι του και προσθέτει: «θα φάνε το ψάρι που θα πιάσω».

 

«Η Ελλάδα σκέφτεται μακριά εμβολιάζοντας τα μικρά νησιά πρώτα, για να κάνει αυτά τα απομονωμένους παραδείσους ασφαλής», δήλωσε στο πρακτορείο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Στη Χάλκη, με την τέλεια παραθαλάσσια πόλη με παστέλ αποχρώσεις, μια τουριστική περίοδος έξι έως οκτώ μηνών τη βοηθά να περάσει τον σκληρό χειμώνα, δήλωσε ο δήμαρχος Άγγελος Φραγκάκης. «Ουσιαστικά, είναι το οξυγόνο μας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

 

Παρά τη χειρότερη τουριστική χρονιά σε δεκαετίες για την Ελλάδα το 2020, η Χάλκη απόλαυσε μια καλή σεζόν με πολλούς Έλληνες να επιλέγουν να κάνουν αποδράσεις σε μικρά νησιά. Αλλά φέτος, καθώς ο αριθμός των νέων λοιμώξεων συνεχίζει να αυξάνεται, κανείς δεν μπορεί να πει πώς θα ξεδιπλωθεί το καλοκαίρι. Οι ντόπιοι φοβούνται ότι χωρίς τουρίστες, τα καφέ και ταβέρνες της Χάλκης θα δυσκολευτούν.

«Τώρα αισθανόμαστε σχετικά ασφαλείς»

Ο Γιώργος Φραγκάκης, συνταξιούχος ναυτικός και πατέρας του δημάρχου Χάλκης, είπε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί μια τόσο δύσκολη περίοδο στα 74 του χρόνια. 

«Είμαστε κολλημένοι στο σπίτι… Δεν μπορούσαμε καν να δούμε τα παιδιά γιατί δεν είχαμε εμβολιαστεί», είπε, αναφερόμενος στις εγγονές του που πήρε για μια βόλτα.

«Τώρα αισθανόμαστε σχετικά ασφαλείς. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα διαρκέσει…», είπε. 

Τον Μάρτιο, μια στρατιωτική μονάδα μπήκε για να βοηθήσει στο έργο εμβολιασμού. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι οδηγούνταν με ένα γκολφ-καρτ στους απότομους και στενούς πλακόστρωτους δρόμους που οδηγούσαν στο κέντρο υγείας, το οποίο έχει έναν γιατρό.

«Στην αρχή, υπήρχε δισταγμός», σημειώνει ο νοσοκόμος Νίκος Στογιάννης, «τότε το συζήτησαν μεταξύ τους και είπαν: «Πάμε, ας εμβολιαστούμε»».

in.gr