Τετάρτη, 2 Ιουνίου, 2021
Από το 2000 μέχρι σήμερα, η Μελίνα Ξανθοπούλου μετράει τη ζωή της με… Ολυμπιάδες. Πρόκειται για την Ελληνίδα διευθύντρια Αγωνιστικού Σχεδιασμού και διευθύντρια Συμμετοχής Αθλητών και Κριτηρίων Πρόκρισης στην Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020», η οποία έχει βάλει τη «σφραγίδα» της σε όλες τις ολυμπιακές διοργανώσεις από τους Αγώνες του Σίδνεϊ μέχρι και σήμερα.
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού, όμως, την έφερε αντιμέτωπη με νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά Στη διοργάνωση του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού του πλανήτη.
«Η κατάσταση στην Ιαπωνία σχετικά με τον κορωνοϊό βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά οι ντόπιοι φοβούνται την εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό. Γι’ αυτό έχουν βάλει τόσους όρους και κανονισμούς για τους Αγώνες. Σε ό,τι αφορά την Οργανωτική Επιτροπή βρίσκεται στο μάξιμουμ της ταχύτητάς της για να ολοκληρώσει αυτούς τους Ολυμπιακούς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες».
Η αποστολή για την άρτια διοργάνωση θα φέρει την «Ελληνίδα των Ολυμπιακών» αντιμέτωπη με πολλές νέες προκλήσεις. «Στο εργασιακό κομμάτι θα αντιμετωπίσω πολλές προκλήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τις αντικαταστάσεις των αθλητών, καθώς πιστεύω ότι αυτή την φορά θα είναι περισσότερες.
Χωρίς εθελοντές
Θα υπάρξουν είτε από ιχνηλατήσεις, είτε ως κρούσματα που θα πλήξουν τους ίδιους. Η διαδικασία αντικατάστασης αθλητών δεν είναι ό,τι ευκολότερο. Προϋποθέτει συγκεκριμένες διαδικασίες που θα κάνουν τη ζωή μας πολύ δύσκολη. Το δεύτερο είναι ότι, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μαζί μας τους εθελοντές που είχαμε στις προηγούμενες διοργανώσεις από χώρες του εξωτερικού. Μοναδική εξαίρεση έγινε για μία Ελληνίδα, η οποία είναι εξειδικευμένη στους Παραολυμπιακούς. Ζητήσαμε να έρθει κατ΄ εξαίρεση στην Ιαπωνία, και εγκρίθηκε το αίτημα. Όλοι οι άλλοι εθελοντές μου δεν θα μπορέσουν να έρθουν. Άρα κάποιο εξειδικευμένο προσωπικό που χρησιμοποιώ κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα μου λείψει. Θα έχω μόνο εθελοντές χωρίς προηγούμενη εμπειρία και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις αγγλικών ή άλλων γλωσσών, που είναι απαραίτητες στη δουλειά μας», δήλωσε στο kathimerini.gr η Ελληνίδα διευθύντρια Αγωνιστικού Σχεδιασμού και διευθύντρια Συμμετοχής Αθλητών και Κριτηρίων Πρόκρισης στην Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020».
Τα εμπόδια της πανδημίας
Τα εμπόδια που βάζει η πανδημία ως προς τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών είναι δεκάδες. Η Μελίνα Ξανθοπούλου θα χρειαστεί να κάνει… πρωταθλητισμό για να τα υπερβεί: «Δεν είχαμε υπολογίσει να κάνουμε κάποιες έκτακτες προσλήψεις για την περίοδο των Αγώνων. Στηριζόμασταν στους εθελοντές μας, και οι εθελοντές μας δεν θα έρθουν γιατί απαγορεύεται να μπουν στη χώρα. Υπάρχουν και άλλες μικροπροκλήσεις που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητά μας σε ό,τι αφορά τη δουλειά. Εμείς, σε κάθε διοργάνωση για, περίπου, δύο μήνες μέναμε στο Ολυμπιακό Χωριό γιατί τα ωράριά μας είναι δύσκολα. Ξεκινάμε στις έξι το πρωί και τελειώνουμε μετά τα μεσάνυχτα. Το να βγαίνεις από το Χωριό τέτοια ώρα και να πρέπει να πάρεις κάποιο ταξί ή κάποιο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς για να πας στο σπίτι σου δεν σου αφήνει περιθώριο για να κοιμηθείς περισσότερες από δύο με τρεις ώρες. Και αυτό θα είναι μία πρόκληση. Γενικά αυτοί οι Αγώνες θα είναι οι Αγώνες του περιορισμού».
«Το Παρίσι θα είναι ο τελευταίος μου σταθμός»
Η Μελίνα Ξανθοπούλου εργάστηκε για πρώτη φορά σε διοργάνωση αθλητικών αγώνων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου «Αθήνα ’97». Από τότε αποτελεί την «ψυχή» κορυφαίων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, και, ιδιαίτερα, των Ολυμπιακών Αγώνων. Όταν η Φλόγα μιας Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής διοργάνωσης σβήσει, η κ. Ξανθοπούλου θα ετοιμάσει τις βαλίτσες της για την επόμενη. Από το Σίδνεϊ, στην Αθήνα, από την Αθήνα στο Πεκίνο, από το Πεκίνο στο Λονδίνο, από το Λονδίνο στο Ρίο και από το Ρίο στο Τόκιο. Μόνο που στο Τόκιο τα τέσσερα χρόνια έγιναν πέντε, και τώρα εργάζεται σε εντατικούς ρυθμούς για να διοργανωθούν αυτοί οι διαφορετικοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Η τραγωδία της Φουκουσίμα ως κίνητρο αναγέννησης
«Από όλες τις Οργανωτικές Επιτροπές που έχω δουλέψει ήταν η πιο οργανωμένη. Με πολύ αναλυτικές διαδικασίες, με τις εγκαταστάσεις φτιαγμένες στην ώρα τους, με πολύ ενθουσιασμό όλοι κλπ. Τους ήθελαν πάρα πολύ αυτούς τους Αγώνες. Ήθελαν να αποδείξουν πολλά πράγματα. Τους διεκδίκησαν εξαιτίας της Φουκοσίμα. Πίστευαν ότι μέσα από αυτούς τους Αγώνες θα «ξαναγεννηθούν» και οι ίδιοι. Δυστυχώς ήρθαν έτσι τα πράγματα που δεν θα μπορέσουν να δείξουν όσα είχαν προγραμματίσει. Τα πάντα θα πραγματοποιηθούν σε χαμηλότερη κλίμακα: Τελετή Έναρξης, φεστιβάλ κλπ. Δεν θα υπάρχουν ξένοι επισκέπτες να δουν τα ρομπότ που θα υπήρχαν στους δρόμους, να δουν όλα αυτά που θα τους παρείχαν προκειμένου να γίνει η διαμονή τους καλύτερη. Και λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό. Τους εκτιμώ βαθύτατα. Εμένα με έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ, και πραγματικά είναι σα να είναι οι δικοί μου Αγώνες. Αισθάνομαι σχεδόν το ίδιο με αυτό που αισθανόμουν όταν κάναμε τη διοργάνωση της Αθήνας», υπογράμμισε.
Ολυμπιακοί σε συνθήκες αποστείρωσης
Πώς όμως θα γίνουν οι πρώτοι Ολυμπιακοί της Covid -19; «Σε αυτή τη διοργάνωση κανένας ξένος δεν θα έρθει σε επαφή με τους ντόπιους. Αθλητές, δημοσιογράφοι και επίσημοι θα είναι σε συνθήκες «φούσκας». Οι λίγοι που θα έρθουν σε κάποια επαφή με τους αθλητές, γιατί αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις, θα είναι εμβολιασμένοι. Έχει δοθεί από τη ΔΟΕ ένας αριθμός εμβολίων που θα χρησιμοποιηθεί για αυτό τον λόγο», μας λέει η εξειδικευμένη σε ολυμπιακές διοργανώσεις Μελίνα Ξανθοπούλου.
Το πάρτι του Σίδνει και η αγάπη για την Αθήνα
Ύστερα από πέντε ολυμπιακές διοργανώσεις και με τη έκτη στα… σκαριά, η ερώτηση που προκύπτει είναι ποια είναι η αγαπημένη της διοργάνωση. Φυσικά, της ζητάμε να εξαιρέσει την Αθήνα. «Ήταν του Σίδνεϊ. Ίσως επειδή ήταν η πρώτη. Το κλίμα στην πόλη ήταν εξαιρετικό. Για περίπου 15 ημέρες ζούσαμε ένα μεγάλο πάρτι. Η Οργανωτική Επιτροπή ήταν από τις λίγες, ίσως η μοναδική θα έλεγα μέχρι σήμερα, που φέρθηκε στο προσωπικό της με τόση αγάπη και φροντίδα την επόμενη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Φρόντισαν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον σε όλους μέσα από την εμπειρία που αποκόμισαν από τους Ολυμπιακούς. Ήταν μοναδικοί Αγώνες. Βεβαίως, στην καρδιά μου οι καλύτεροι Αγώνες, αυτοί που δεν θα ξεχάσω ποτέ, και που πραγματικά έδωσα την ψυχή μου ήταν οι Αγώνες της Αθήνας».
Ο τελευταίος σταθμός
Πως είναι όμως η ζωή όταν την μετράς με… Ολυμπιάδες; «Στην αρχή ήταν ενδιαφέρον. Βέβαια πίσω από αυτά υπάρχει ένα κόστος γιατί υπάρχει μία οικογένεια που σου λείπει υπάρχει και η πατρίδα σου που, επίσης, σου λείπει. Στερείσαι πολλά πράγματα. Δεν είναι όλα ρόδινα. Η ανάγκη να προσαρμόζεσαι σε νέες κουλτούρες κάθε τέσσερα χρόνια δεν είναι εύκολη. Να ξαναφτιάχνεις ένα νέο σπιτικό, νέους φίλους, και ύστερα να λες πολλά αντίο σε αυτή τη διαδικασία. Έχω πει πάρα πολλά αντίο και, δυστυχώς, παρόλο που μένουμε αυτό που λέμε φίλοι μέσα από το facebook, δεν είναι το ίδιο. Παρόλο που με αυτόν τον άνθρωπο έχεις δεθεί πάρα πολύ, με τα χρόνια σιγά – σιγά αυτό σβήνει. Αποκτάς καινούριους φίλους… Τελικά, το μόνο πραγματικό σημείο αναφοράς είναι η πατρίδα σου η οικογένειά σου και οι αληθινοί σου φίλοι στην Ελλάδα».
Ο επόμενος σταθμός της Μελίνας Ξανθοπούλου αναμένεται να είναι το Παρίσι. Ήδη έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τους διοργανωτές και, όπως όλα δείχνουν, και στην διοργάνωση των Αγώνων στην «Πόλη του Φωτός» θα υπάρχει και ελληνική… σφραγίδα. «Πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι θα αποτελέσουν τομή στην ιστορία του θεσμού. Θα εμπεριέχουν περισσότερα πολιτιστικά στοιχεία. Το Παρίσι θα αποτελέσει τον τελευταίο σταθμό μου σε αυτή την, ακολουθώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πορεία », υπογράμμισε στο kathimerini.gr η «Ελληνίδα των Ολυμπιακών Αγώνων».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου