Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Πώς δημιουργήθηκε η AHEPA

Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Εθνικός Κήρυξ

Το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα δημιούργησε στον ντόπιο πληθυσμό ξενοφοβικά ρατσιστικά σύνδρομα, τα οποία σε συνδυασμό με τις έντονες φυλετικές διακρίσεις κατά των Νέγρων, εκείνη την εποχή, έδωσαν τροφή στα κακοποιά στοιχεία των κουκουλοφόρων της διαβόητης οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, η οποία έφθασε να αριθμεί πάνω από 500.000 οργανωμένα μέλη και τα οποία επέδραμαν οργανωμένα κατά των νέγρων και των δύστυχων μεταναστών. Αμεσος και κυρίαρχος σκοπός ίδρυσης της AHEPA το 1922 ήταν να συσπειρώσει τους Ελληνες μετανάστες στην Αμερική για να αντιμετωπίσουν την μισαλλοδοξία και την δολοφονική μανία της Κου Κλουξ Κλαν και κατά δεύτερο λόγο να αλληλοβοηθηθούν μεταξύ τους και να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα της ζωής τους. Η AHEPA απεδείχθη πυλώνας διατήρησης της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων μεταναστών στην αμερικανική ήπειρο. Ιδρυτές της AHEPA ήταν οκτώ άνδρες, κάτοικοι της Ατλάντα, οι οποίοι συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας αυτής της ένωσης πολιτών ελληνικής καταγωγής (σήμερα η Αδελφότητα δέχεται πλέον στους κόλπους της και φιλέλληνες).

Αποστολή της ήταν επιπλέον να προωθήσει, αλλά και να ενισχύσει την εικόνα των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική, βοηθώντας σε θέματα ιθαγένειας, αφομοίωσης στην αμερικανική κουλτούρα και πρωτίστως στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων που προερχόταν κυρίως από τη δράση της Κου Κουξ Κλαν. Οι οκτώ ιδρυτές του Τάγματος της AHEPA, που ήταν επίσης και τα μέλη του πρώτου Υπάτου Συμβουλίου της, ήταν οι εξής: Nicholas D. Chotas, James Campbell, Spiro J. Stamos, Harry Angelopoulos, George A. Polos, John Angelopoulos, George Campbell και James Vlass.

Μετά την πλήρη αφομοίωση των Ελληνοαμερικανών στις τοπικές κοινωνίες, η αποστολή της AHEPA στράφηκε προς τον Ελληνισμό, την Φιλανθρωπία, την Εκπαίδευση, την Πολιτική Ευθύνη καθώς και την προώθηση και Διατήρηση της Ελληνικής Ταυτότητας των μεταναστών στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες όπου η AHEPA είναι παρούσα, όπως ο Καναδάς η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κωνσταντινούπολη. Η εμβέλεια και η αποστολή της μεγαλύτερης οργάνωσης της Διασποράς αυξάνεται συνεχώς. Από το 1922 πέρασαν από τις τάξεις της AHEPA πάνω από 500.000 μέλη στα 400 τμήματά της παγκοσμίως και σήμερα η AHEPA μετράει πάνω από 50.000 ενεργά μέλη σε όλο τον Κόσμο. Με το πρόσφατο άνοιγμά της με τμήματα στην Ευρώπη η AHEPA φέρνει πλέον κοντά τους Ελληνες μετανάστες στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και αλλού.

Η φιλανθρωπική και πολιτιστική δράση της AHEPA

Οι αναγραφόμενοι σκοποί στα πανομοιότυπα Καταστατικά όλων των Περιφερειών και της κεντρικής Οργάνωσης AHEPA που εδρεύει στην Αμερική είναι οι εξής: «Η προβολή του Ελληνισμού σε όλο τον Κόσμο, η ενίσχυση της Παιδείας, η Φιλανθρωπία, η ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά (η προβολή της οικογενειακής και ατομικής άμιλλας), η προαγωγή του πατριωτισμού, η προώθηση και η υποστήριξη των εθνικών θεμάτων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας».

Οσοι εντάσσονται στις οργανώσεις είναι κατά το πλείστον Ελληνοαμερικανοί, Ελληνες της Διασποράς και φυσικά οι γηγενείς Ελληνες. Ομως δεν απαγορεύεται να ενταχθεί και ο οποιοσδήποτε χριστιανός όχι απαραίτητα ορθόδοξος και, να είναι αντίθετος στην ένωση Εκκλησίας και Κράτους.

Η ΑΗΕΡΑ έγινε γνωστή στην Ελλάδα από το Νοσοκομείο AHEPA της Θεσσαλονίκης, το οποίο ίδρυσε και στηρίζει ακόμη και σήμερα, καθώς και από την πτέρυγα AHEPA του νοσοκομείου του «Ευαγγελισμού» στην Αθήνα. Μέσα στην τεράστια προσφορά της περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Συγκέντρωση κεφαλαίου αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στη ΝΥ. Το συνολικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων θα παραδοθεί με την αποπεράτωση του Ναού.

2. Συγκέντρωση πάνω από 502.800 δολάρια για την εξασφάλιση της αποστολής ιατρικών προμηθειών «Greek Relief» συνολικού κόστους 12 εκατομμυρίων δολαρίων.

3. Απονομή Εκπαιδευτικών Υποτροφιών AHEPA ύψους 1.250.000 δολαρίων συνολικά για το 2017.

4. Απονομή Υποτροφιών σε Αθλητικά Τμήματα, ύψους 54.750 δολαρίων.

5. Παροχή των απαραίτητων σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά και οικογένειες στην Ελλάδα από το 2011.

6. Παραλαβή δωρεάς ύψους 1.249.000 δολαρίων από την περιουσία της Νάνσυ Χόρτον, της οποίας οι τόκοι θα χορηγηθούν σε νοσοκομεία στην Ελλάδα.

7. Χρηματοδότηση του προγράμματος της AHEPA «Journeyto Greece», κατά το οποίο 25 φοιτητές καλούνται να συμμετάσχουν σε θερινό πρόγραμμα, χωρίς δίδακτρα και σε ετήσια βάση.

8. Ελαβαν δωρεά ύψους 25.000 δολαρίων από την εταιρεία «L.M. Kohnand Company» για το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο και τη χορηγία του ετήσιου Διαγωνισμού Ελληνικής Ιστορίας όπου απονέμονται 10.000 δολάρια σε υποτροφίες.

9. Δώρισαν 10.000 δολάρια στο Ιονικό Χωριό, Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, για την ανακατασκευή του, μετά τις τελευταίες φυσικές καταστροφές.

10. Χορήγησαν 3.000 δολάρια σε τρεις Διαγωνισμούς Ελληνικής Ιστορίας.

11. Δώρισαν 60.000 δολάρια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

12. Συγκέντρωσαν πάνω από 35.000 δολάρια για βοήθεια στους πληγέντες από τον τυφώνα «Sandy» το 2012 και 100.000 δολάρια για βοήθεια στους πληγέντες από τον τυφώνα «Harvey» το 2017.

13. Χορήγησαν πάνω από 23.000 δολάρια από το 2012 για την υποστήριξη του Μαραθωνίου της AHEPA της Αθήνας που γίνεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

14. Συγκέντρωσαν 5.000 δολάρια για παιχνίδια ως δωρεά στο Παιδικό Νοσοκομείο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

15. Η Επιτροπή Βετεράνων της AHEPA εγκαινίασε ιστοσελίδα για την εγγραφή? βετεράνων μελών της AHEPA και για τη συγκέντρωση χρημάτων για το «Veteran's Programs».

16. Δημοσίευσαν το τριμηνιαίο περιοδικό της AHEPA «AHEPAN».

17. Συγκέντρωσαν πάνω από 10.000 γαλόνια γάλακτος για τις οικογένειες που δηλητηριάστηκαν από μόλυβδο στο Φλιντ του Μίσιγκαν.

18. Συγκέντρωσαν χρήματα αλλά και ευαισθητοποίησαν την γνώμη του κοινού για το πρόγραμμα «K-9 for Warriors», όπου η AHEPA αγόρασε 5 σκύλους αξίας 20.000 δολαρίων για βετεράνους του PTSD.

19. Οργάνωσαν εκδηλώσεις ανά τις ΗΠΑ και τον Καναδά για την υποστήριξη των τμημάτων Νεολαίας της AHEPA «Sons and Maids» και πολλών άλλων έργων.

20. Χορήγησαν ποσό ύψους 50.000 δολαρίων στο «Religious Freedom Conference» της Ουάσιγκτον.

21. Ιδρυσαν Τμήματα Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά.

22. Συνεργασία με την Επιτροπή Οργάνωσης στην Αθήνα για την προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» - «ΑΧΕΠΑ» και η συνεισφορά της Οργάνωσης

Η συνεισφορά της AHEPA στη δημιουργία των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «ΑΧΕΠΑ» ίσως είναι για το ευρύ κοινό η περισσότερο γνωστή δράση της Οργάνωσης στην Ελλάδα. Ετος 1942 η ελληνοαμερικανική κοινότητα προσπαθεί να βοηθήσει την τραυματισμένη από τον πόλεμο και τον εμφύλιο πατρίδα. Μέρος αυτής της βοήθειας φαίνεται στα πρακτικά των συνελεύσεων της αδελφότητας των AHEPA και έχει σχέση με την παροχή υπηρεσιών υγείας. Οι AHEPANS στο συνέδριο τους στην Ουάσιγκτον το 1945, σε συνεργασία με την Ελληνική Οργάνωση Αρωγής αποφασίζουν να ιδρύσουν νοσοκομειακές μονάδες 300-400 κλινών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

«Ευαγγελισμός» (Αθήνα)

Η ιστορία και η εξέλιξη του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την εξέλιξη της Αθήνας, και με αυτήν της ίδιας της Ελλάδας. Ο «Ευαγγελισμός» ιδρύεται ως θεραπευτήριο το έτος 1872.

Το 1939 θεμελιώνεται η Νέα Πτέρυγα, της οποίας ο οικοδομικός σκελετός αποπερατώθηκε λίγο πριν την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Το έργο ολοκληρώνεται το έτος 1950 και το νέο κτίριο αποτελείται από 7 ορόφους. Στις 5 Απριλίου του ίδιου έτους γίνονται τα εγκαίνια και ονομάζεται «Πτέρυγα ΑΧΕΠΑ» προς τιμήν των ομογενών της Αμερικής που πρόσφεραν γενναιόδωρα το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που απαιτήθηκαν για την αποπεράτωσή του (περίπου 630.000 δολάρια Αμερικής).

Το Θεραπευτήριο πλέον δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει να σταθεί κοντά στις δυσκολίες και τα προβλήματα του ανθρώπου, προσαρμοσμένο κατάλληλα με την ανάλογη κτιριακή υποδομή, άρτιο τεχνικό εξοπλισμό και άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό. Η AHEPA μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να στηρίζει ανελλιπώς τη λειτουργία του «Ευαγγελισμού». Με το πρόγραμμα της δημιουργίας της Ιατρικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης στέκεται έμπρακτα δίπλα στις ανάγκες των γιατρών του Νοσοκομείου, αλλά και της ιατρικής επιστήμης και έρευνας σε εθνικό επίπεδο.

Εθνικός Κήρυξ

«ΑΧΕΠΑ» (Θεσσαλονίκη)

Υποστηρικτής της ιδέας ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται ο καθηγητής Σαμαράς του Πανεπιστημίου, ο οποίος είναι και μέλος της Οργάνωσης. Ετσι δόθηκε η αφορμή για το ξεκίνημα της ιστορίας του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ». Είναι το 1947 λοιπόν, όταν οι AHEPANS αποφασίζουν, σε συνεργασία με την νέα Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, να ενισχύσουν την ίδρυση του σύγχρονου αυτού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη το οποίο τελικά ιδρύεται το 1951 και λειτουργεί ουσιαστικά από το 1953.

2- AHEPA Hellas

Η ελληνική Περιφέρεια της AHEPA ιδρύθηκε το έτος 2000 μετά από σχετική απόφαση και έγκρισή της στο Υπατο Συνέδριο της Νέας Ορλεάνης της ίδιας χρονιάς. Η νέα Περιφέρεια υπ' αριθ. 25 συμπεριέλαβε τα υπάρχοντα μέχρι τότε τμήματα της Αθήνας, της Γλυφάδας και της Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε μια προσπάθεια εξάπλωσης προκειμένου με τα κατά τόπους τμήματά της να βρεθεί κοντά στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και να προσφέρει πάνω στους πυλώνες της δράσης της. Σήμερα η AHEPA Hellas οργανωμένη και αναβαθμισμένη, απαριθμεί 1.400 μέλη σε όλη την Ελλάδα, σε 46 τμήματα και στους περισσότερους νομούς ης χώρας και προάγει με επιμονή και αποφασιστικότητα, προσκαλώντας τους απανταχού Ελληνες να συνεργαστούν μαζί της με βάση τους κοινούς στόχους και τα ιδεώδη του Ελληνικού Πολιτισμού.

Συνοπτική καταγραφή του έργου της AHEPA στην Ελλάδα:

• Περίθαλψη των σεισμοπαθών Κορίνθου, Δωδεκανήσου

• Χρηματική ενίσχυση Ελληνικών Μουσείων

• Εθνικές Υποτροφίες σε αριστεύσαντες μαθητές

• Μνημεία Υψηλάντου και Ντιλμπόι

• Υιοί του Περικλέους, Μνημείο στους Αμερικανούς Φιλέλληνες, Μεσολόγγι

• Περίθαλψη ορφανών παιδιών των θυμάτων πολέμου στην Ελλάδα

• Νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και 7 Υγειονομικά Κέντρα στην Ελλάδα

• Περίθαλψη σεισμοπλήκτων Ιονίων νήσων

• Πρεβαντόριο ΑΗΕΡΑ στο Βόλο

• Άσυλο Πηνελόπης στην Αθήνα

• $500 εκατομμύρια δολάρια σε «ομόλογα πολέμου» κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ως επίσημος εκδίδουσα Αρχή για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

• Μνημείο «Τρούμαν» ΑΗΕΡΑ, Αθήνα, Ελλάς

• «Σώσε – μια – καρδιά», κεφάλαια συνεισφορών για εγχειρήσεις καρδιάς σε παιδιά της Ελλάδας

• Εναρξη αποστολών προς Αμερική στα πλαίσια προγραμμάτων ανταλλαγών για Ελληνες μαθητές γυμνασίων.

• Ανω των $50.000 δολαρίων ετησίως για υποτροφίες μαθητών γυμνασίων που απονέμεται από το ίδρυμα σπουδών ΑΗΕΡΑ και τα τοπικά τμήματα

3- Οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης»

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1929 από την Αλεξάνδρα Αποστολίδη, με καταγωγή από την Κέρκυρα, η οποία κάλεσε στο σπίτι της, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, 25 γυναίκες που γνώριζε. Η Αλεξάνδρα Αποστολίδη ήταν η πρώτη μετανάστρια – απόφοιτος πανεπιστημίου και η εκπαίδευση είναι ένας από τους πυλώνες δράσης της οργάνωσης που ίδρυσε. Το Ιδρυμα «Θυγατέρες της Πηνελόπης» υποστηρίξει εκπαιδευτικούς σκοπούς, δίνοντας ετησίως υποτροφίες αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, προωθώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και δωρίζοντας παιδικά βιβλία σε βιβλιοθήκες, σχολεία και εκκλησίες μέσω του προγράμματος «Ανοιχτό Βιβλίο». Οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» επιπλέον προωθούν την ενημέρωση και την έρευνα για ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η θαλασσαιμία, το Αλτσχάιμερ, η μυϊκή δυστροφία κ.ά., ενώ ενισχύουν οικονομικά πολλούς ερευνητικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς, όπως το Κέντρο Καρκίνου Σιλβέστερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, το Ιδρυμα Αλτσχάιμερ, το Αμερικανικό Ιδρυμα Καρδιάς, τα Special Olympics, το Κέντρο Μπάρμπαρα Μπους για τον Αλφαβητισμό, τη UNICEF, το Habitat for Humanity. Ακόμη, παρέχουν υποστήριξη και οικονομική βοήθεια σε θύματα και κοινότητες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως τυφώνες, σεισμούς, φωτιές στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Τοπικά τμήματα της οργάνωσης σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ χρηματοδοτούν προγράμματα για αξιοπρεπή και προσιτή στέγη στους ηλικιωμένους. Βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή της ενδυνάμωσης των γυναικών διδάσκοντας ζωτικής σημασίας ηγετικές ικανότητες, πώς να κάνουν εράνους, πώς να μιλάνε μπροστά σε ακροατήριο, πώς να προσελκύουν νέα μέλη, πώς να διαχειρίζονται πολύπλοκα έργα, να δικτυώνονται και να μοιράζονται τις πληροφορίες και τις εμπειρίες. Εν ολίγοις, οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» αποτελούν μία σημαντική πηγή για τις γυναίκες της κοινότητας. Σήμερα, οι «Θυγατέρες» είναι μια αξιόλογη οργάνωση με πάνω από 200 τμήματα, σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη, ενώ στόχος της είναι η προώθηση του Ελληνισμού, της εκπαίδευσης, της φιλανθρωπίας, της ευθύνης των πολιτών, καθώς και της ατομικής και οικογενειακής υπεροχής. Σημαντικό είναι το έργο των Θυγατέρων της Πηνελόπης για την υπεράσπιση των θυμάτων οικογενειακής βίας. Ο «Οίκος της Πηνελόπης» λειτουργεί από το 1979 στο Μόμπαϊλ της Αλαμπάμα και ήταν το πρώτο καταφύγιο για γυναίκες θύματα κακοποίησης σε αυτή την πολιτεία και το πέμπτο στις ΗΠΑ. Το 2013 προσέφερε καταφύγιο σε 400 ενήλικες (άνδρες και γυναίκες) και 489 παιδιά. Εχει προσωπικό πάνω από 40 άτομα και πρόσφερε πάνω από 20.000 γεύματα. Ο προϋπολογισμός του ήταν 1,7 εκατ. δολάρια. Το «Σπίτι της Πηνελόπης», στο Μπρόκτον της Μασαχουσέτης το διαχειρίζεται η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Health Imperatives» και θεωρείται ένα πρόγραμμα ορόσημο για την πρόληψη και την παρέμβαση κατά της βίας. Οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός υποστηρικτής του φορέα και μαζί με την εθνική στεγαστική επιτροπή της AHEPA προσφέρουν πολλά χρήματα.

Ηταν η πρώτη εθνοτική οργάνωση που παρέδωσε στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου κασέτες, στις οποίες καταγράφεται η προφορική ιστορία της πρώτης γενιάς των Ελληνοαμερικανίδων στις ΗΠΑ.

Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου