Ενα ψηφιακό ευρώ, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, θα αυξήσει τη χρηματοοικονομική ενσωμάτωση, ενώ ταυτόχρονα η δυνατότητα για γρήγορες και δωρεάν πληρωμές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα περιορίσει την εξάρτησή της από εταιρείες ξένων δικτύων πληρωμών. Προσφέρει επίσης την προοπτική για γρήγορες και φθηνές διασυνοριακές πληρωμές.
Ενώ όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα σε μια προσπάθεια να διεμβολίσουν την αδιαφανή αγορά των κρυπτονομισμάτων, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποιεί την ΕΚΤ για τους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονεί το ψηφιακό ευρώ για τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Στην τελευταία έκθεσή της, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η Moody’s τονίζει πως το ψηφιακό ευρώ αναμένεται να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών της Ευρωζώνης και παράλληλα να μειώσει τα έσοδά τους από προμήθειες και αμοιβές. Θεωρεί, επίσης, βέβαιο ότι το ψηφιακό νόμισμα θα αυξήσει τον κίνδυνο αποφυγής της μεσολάβησης, καθώς και ότι θα περιορίσει περαιτέρω την ήδη μειωμένη κερδοφορία τους, παρά το γεγονός ότι προωθεί τη χρηματοοικονομική ενσωμάτωση.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη στάση της πελατείας των τραπεζών, η Moody’s εκτιμά παράλληλα ότι πολλοί καταθέτες πιθανότατα θα προτιμήσουν ένα ψηφιακό νόμισμα που ελέγχεται από μια κεντρική τράπεζα (central bank digital currency – CBDC) έναντι των παραδοσιακών καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες. Τονίζει μάλιστα πως αυτό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί σε χώρες με αδύναμα τραπεζικά συστήματα, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.
Η προτίμηση των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών έναντι των καταθέσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης των τραπεζών και αύξηση του κόστους δανεισμού και του κινδύνου αποδιαμεσολάβησης, αναφέρει.
Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης απώλειες σε έσοδα από προμήθειες και αμοιβές, εάν οι πελάτες τους επιλέξουν να χρησιμοποιούν ένα ψηφιακό ευρώ για τις συναλλαγές τους, προσθέτει.
Από την άλλη πλευρά, ένα ψηφιακό ευρώ θα αυξήσει τη χρηματοοικονομική ενσωμάτωση, ενώ ταυτόχρονα η δυνατότητα για γρήγορες και δωρεάν πληρωμές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα περιορίσει την εξάρτησή της από εταιρείες ξένων δικτύων πληρωμών. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα για γρήγορες και φθηνές διασυνοριακές πληρωμές.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε προσφάτως ότι η διερευνητική φάση για το ψηφιακό ευρώ θα διαρκέσει 24 μήνες και αποβλέπει στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων που αφορούν τη σχεδίαση και τη διανομή. «Το ψηφιακό ευρώ πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ευρωπαίων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων και στην αποφυγή κάθε ανεπιθύμητης επίπτωσης στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική», αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργούσε συμπληρωματικά προς τα μετρητά και δεν θα τα αντικαθιστούσε».
Σημειωτέον ότι το σχέδιο του ψηφιακού ευρώ προβλέπει πως θα κατατίθεται απευθείας στην ΕΚΤ με μηδενική απόδοση και θα εντάσσεται στις άμεσες υποχρεώσεις της κεντρικής τράπεζας, όπως ακριβώς τα χαρτονομίσματα. Αλλοι αναλυτές έχουν πάντως προειδοποιήσει ότι το ψηφιακό ευρώ μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην ανάγκη όσων αποταμιευτών θέλουν να αποφύγουν την ανάληψη κινδύνου και θέλουν να διατηρούν τα χρήματά τους σε κοινά χαρτονομίσματα.
Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του περασμένου έτους οι κεντρικές τράπεζες, από το Πεκίνο μέχρι τη Φρανκφούρτη, επιτάχυναν τα σχέδιά τους για την έκδοση δικού τους ψηφιακού νομίσματος. Το ενδιαφέρον τους για τα ψηφιακά νομίσματα οφείλεται εν μέρει στην προσπάθειά τους να προλάβουν την επιθετική αύξηση των κρυπτονομισμάτων του ιδιωτικού τομέα και των συστημάτων online πληρωμών που έχουν παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα ήδη δοκιμάζει πιλοτικές εκδόσεις ψηφιακών νομισμάτων και έχει ήδη παρουσιάσει το ψηφιακό γιουάν, το οποίο διαθέτει σε ορισμένες επαρχίες της χώρας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου