Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
Του Χριστόδουλου Αθανασάτου
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 29 σωματεία, που επαρκούσαν για την προβλεπόμενη από το καταστατικό απαρτία. Στο προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης ορίστηκαν οι Νίκος Μπάρδης και Τεντ Αστρινίδης, μαζί με την Σπυριδούλα Τσουκαλά.
Από την Εφορευτική Επιτροπή, το «παρών» έδωσαν τα τέσσερα από τα πέντε μέλη και, συγκεκριμένα, οι Αναστάσιος Καραγκούνης, Γεώργιος Χρυσομαλλίδης, Γρηγόρης Δημητρουλάκος και Γιάννης Καραπετρίδης, απόντος του προέδρου Δημητρίου Α. Γωνιά. Από την δε Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου απουσίασε μόνο ο καθηγητής Νίκος Αλεξίου, καθώς οι Πολ Κοτρώνης, Γιάννης Στρουμπάκης, Αλεξάνδρα Λάσκαρη και Στέλιος Λεοντιάδης παραβρέθηκαν στο «Σταθάκειο».
Στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Καραγκούνης έλαβε τον λόγο και ανακοίνωσε ότι ο κ. Γωνιάς παύεται από πρόεδρος της Εφορευτικής, με απόφαση της πλειοψηφίας, αλλά παραμένει ως μέλος. Καθήκοντα προέδρου, βάσει της ίδιας απόφασης, αναλαμβάνει ο κ. Χρυσομαλλίδης, με σκοπό την εκπλήρωση των καθηκόντων και διεξαγωγή εκλογών.
«Σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) συνεδρίασε η Εφορευτική Επιτροπή παρουσία των Γιάννη Καραπετρίδη, Γρηγόρη Δημητρουλάκου, Γιώργου Χρυσομαλλίδη και εμού. Αποφασίσαμε την καθαίρεση του κ. Γωνιά από τη θέση του προέδρου. Μπορεί να παραμείνει στην Επιτροπή ως μέλος, δεν έχουμε θέμα να φύγει. Θέλουμε όμως την εκλογή αναπληρωματικών μελών», ανέφερε ο κ. Καραγκούνης, που δήλωσε «σοκαρισμένος» από τη διαφοροποίηση του Δημητρίου Α. Γωνιά σχετικά με την διεξαγωγή των εκλογών στις 19 Σεπτεμβρίου.
«Αποφασίσαμε ομόφωνα να κάνουμε εκλογές στις 19 Σεπτεμβρίου. Ψηφίσαμε δυο φορές, μια φορά μέσα στη Γραμματεία και μια φορά παρουσία της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Έκανα την ανακοίνωση και την άλλη μέρα ο κ. Γωνιάς μας διέψευσε. Είμαι σοκαρισμένος», τόνισε ο κ. Καραγκούνης.
Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Τιμολέων Κακούρος, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του Συντονιστή της Διοικούσας Επιτροπής των προέδρων, δηλώνοντας ότι αποχωρεί με αφορμή τα γεγονότα της προπερασμένης εβδομάδας και το ρήγμα που δημιουργήθηκε με την πλευρά των Δημητρίου Καλαμαρά, Ηλία Τσεκερίδη, Δήμου Σιώκη, Βασιλείου Σταθάκου και Νίκου Διαμαντίδη.
«Παραιτούμαι για να μην έχουν καμία πρόφαση. Αυτοί είναι που προκαλούν τη δυσλειτουργία. Τους προσκάλεσα για συνεδρίαση τη Δευτέρα με πρόθεση να παραιτηθώ, αν συμφωνούσαν ομοφώνως, ή αν αυτό δεν γινόταν, να παραιτηθώ στη Γενική Συνέλευση. Δεν προσήλθαν. Ο κ. Καλαμαράς συγκάλεσε μια αντικαταστατική συνεδρίαση σύμφωνα με τον νομικό μας σύμβουλο. Εμείς ακούμε το νομικό μας σύμβουλο και όχι τον οποιονδήποτε δικηγόρο», ανέφερε ο κ. Κακούρος, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για «διοικητικό πραξικόπημα» στην Ομοσπονδία.
Πάντως, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και εκτελών χρέη Γραμματέα, Απόστολος Τομόπουλος, ξεκαθάρισε πως δεν αναγνωρίζεται η τοποθέτηση στη θέση του Συντονιστή των κ.κ. Καλαμαρά και Διαμαντίδη, με τη Γενική Συνέλευση να ψηφίζει ως νέο Συντονιστή, για το υπόλοιπο της θητείας μέχρι τις εκλογές, τον Νίκο Μπάρδη, με αναπληρωτές τους Τεντ Αστρινίδη και Δρα Χαράλαμπο Βασιλειάδη. Παράλληλα, τονίστηκε ότι τα ευρέα διοικητικά καθήκοντα της Επιτροπής Προέδρων έχουν παυθεί, βάσει καταστατικού, μετά την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής και πως η περαιτέρω λειτουργία της μέχρι τις εκλογές είναι περισσότερο διεκπεραιωτική.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Μπάρδης απηύθυνε έκκληση σε όλους προκειμένου να ρίξουν τους τόνους και να πορευθούν ομαλά σε εκλογές, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ομοσπονδία «έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο». Επιπροσθέτως, έθεσε προς έγκριση το θέμα της οριστικής αλλαγής των κλειδαριών, προκειμένου να επιτραπεί πρόσβαση στο κτίριο σε συγκεκριμένα στελέχη, που έχουν την αρμοδιότητα βάσει του καταστατικού.
Από πλευράς της Εξελεγκτικής Επιτροπής, οι Πολ Κοτρώνης και Γιάννης Στρουμπάκης ενημέρωσαν τους αντιπροσώπους πως ο οικονομικός έλεγχος θα εστιάσει ως επί το πλείστον στα μετρητά που παρατύπως κυκλοφόρησαν και αξιοποιήθηκαν την τελευταία πενταετία, αλλά προειδοποίησαν πως η διαδικασία δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ημέρα των εκλογών.
«Συναντηθήκαμε με την Εφορευτική Επιτροπή την περασμένη Τρίτη, προκειμένου να μας ενημερώσουν για τις καταγγελίες που υπάρχουν. Μας ανέφεραν οι ίδιοι ότι αποφάσισαν εκλογές στις 19 Σεπτεμβρίου. Η Επιτροπή μας δεν έχει να κάνει με τις εκλογές, εμείς κοιτάζουμε τα οικονομικά των τελευταίων 5 ετών. Τους αναφέραμε ότι ο πενταετής έλεγχος των οικονομικών είναι δύσκολο να καταλήξει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου. Η Εφορευτική ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές δεν έχουν να κάνουν με τον οικονομικό έλεγχο. Εμείς προχωράμε», ανέφερε ο κ. Κοτρώνης.
Πάντως, τονίστηκε ότι τα μέλη της Επιτροπής θα κληθούν να δώσουν μια πρώτη εικόνα -έστω και μη ολοκληρωμένη- στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ εγκρίθηκε κι ένα κονδύλι για την αποζημίωση των ορκωτών λογιστών -είτε συμμετέχει ένας, είτε δυο- αλλά και μια ευελιξία στην επιλογή του λογιστικού γραφείου, εάν θεωρηθεί πως δεν μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία με τους κ.κ. Σαββίδη και Στυλιανού, που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο απερχόμενος πρόεδρος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, αμφισβήτησε την καταστατική ορθότητα της εν εξελίξει Γενικής Συνέλευσης, απαιτώντας να γνωστοποιηθούν δημόσια τα θέματα που εξ αρχής περιλαμβάνονταν στην ατζέντα. Επιπλέον, εκτίμησε ότι η διαδικασία κακώς ξεκίνησε, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε η απαραίτητη απαρτία.
«Θα ήθελα να διαβαστούν ξανά τα άτομα που είναι παρόντα», είπε αρχικά, υποστηρίζοντας ότι δηλώθηκαν 21 παρόντες, ενώ, απευθυνόμενος στους κ.κ. Τομόπουλο και Κακούρο ζήτησε εξηγήσεις για τα καθήκοντα της Επιτροπής των πρώην προέδρων.
«Εσείς κύριε Τομόπουλε και κύριε Κακούρο, γιατί δεν παραιτηθήκατε λοιπόν μετά την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής από το διήμερο συνέδριο, αλλά κάνατε διοικητικά συμβούλια και το λέτε τώρα; Επίσης, αλλάξατε τον πρόεδρο της Εφορευτικής. Συγχαρητήρια, αλλά είναι στην ατζέντα αυτό το θέμα;» είπε ο κ. Μεϊμάρογλου, για να ακολουθήσει ένας έντονος διάλογος με τον πρώην πρόεδρο Γεώργιο Γεωργόπουλο. Απειλήθηκε ένταση αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν άμεσα.
Τέλος, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε δυο αναπληρωματικά μέλη για την Εφορευτική Επιτροπή και, συγκεκριμένα, τους κ.κ. Αρώνη και Σουρέλου.
Να αναφερθεί πως από την διαδικασία απουσίαζε ο πρώην πρόεδρος, Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Τομόπουλος, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με καρδιολογικά προβλήματα, κατόπιν έντασης με τον Κλεάνθη Μεϊμάρογλου τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής.
Στο «Σταθάκειο» έδωσαν το «παρών» ακόμη οι πρώην πρόεδροι Νίκος Βέλλιος και Γεώργιος Γεωργόπουλος, αλλά όχι τα υπόλοιπα μέλη (Καλαμαράς, Σταθάκος, Διαμαντίδης, Τσεκερίδης και Σιώκης) που διαφωνούν με την διαδικασία.
Δημήτριος Α. Γωνιάς: Παραμένω πρόεδρος
Ο «Εθνικός Κήρυκας» («Ε.Κ.») επικοινώνησε με τον Δημήτριο Α. Γωνιά, προκειμένου να απαντήσει για την -βάσει ανακοίνωσης- αποπομπή του από την προεδρία της Εφορευτικής Επιτροπής.
Ο κ. Γωνιάς τόνισε ότι δεν αναγνωρίζει την διαδικασία, προσθέτοντας ότι υπάρχουν παρατυπίες ως προς την σύγκληση και πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης, ενώ υπενθύμισε πως «εξελέγη από το διήμερο Συνέδριο» και ότι «δεν μπορεί να καθαιρεθεί από ένα κατώτερο όργανο».
Κατόπιν προσέθεσε πως θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πρόεδρος, σε συνεργασία με την Εξελεγκτική Επιτροπή και τη Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων υπό τους κ.κ. Καλαμαρά και Διαμαντίδη, εκφράζοντας την πικρία του για τη στάση των συναδέλφων του στην Εφορευτική Επιτροπή.
Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του, ο Δημήτριος Α. Γωνιάς προανήγγειλε ότι θα απευθύνει κάλεσμα στους Συλλόγους για επέκταση των εγγραφών μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Δευτέρας.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου