Τρίτη, 24 Αυγούστου, 2021
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στη θερινή κατοικία στο Τρόοδος όπου αποφασίστηκε και η ανάκληση 14 διαβατηρίων από αξιωματούχους του ψευδοκράτους και μέλη της "επιτροπής για το άνοιγμα των Βαρωσίων" (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).
ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεκατέσσερα διαβατήρια Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων του ψευδοκράτους, μεταξύ των οποίων του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και 10 μελών του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη στη θερινή κατοικία στο Τρόοδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα 14 διαβατήρια που ανακαλούνται τα τέσσερα επιπρόσθετα άτομα είναι μέλη της της ούτω καλούμενης «επιτροπής για το άνοιγμα των Βαρωσίων» και είχαν διαδραματίσει ρόλο στην υλοποίηση της παράνομης απόφασης για την περίκλειστη πόλη.
Η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Τρόοδος η πρώτη μετά τις διακοπές ήταν μακρά και διήρκησε κάτι παραπάνω από τρεις ώρες. Το Σώμα αποφάσισε επίσης όπως προχωρήσει με την κατάθεση της 5ης Διακρατικής Προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά των τουρκικών σχεδιασμών για τα Βαρώσια.
Τις αποφάσεις του Υπουργικού ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε σε πρώτο χρόνο την ανάκληση ή μη ανανέωση ή μη έκδοση διαβατήριων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αριθμό προσώπων, τα οποία είτε συμμετέχουν στο ούτω καλούμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους είτε αποτελούν μέλη της επιτροπής ανοίγματος Βαρωσίων και οι οποίοι με τις πράξεις ή και τις ενέργειες τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος».
«Είναι τα ίδια πρόσωπα», συνέχισε ο κ. Πελεκάνος, «τα οποία με τις συγκεκριμένες εχθρικές τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενέργειες προωθούν την υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, κατ’ αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα τα ψηφίσματα 550 και 789 που αφορούν το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου».
Οδηγίες για 5η διακρατική προσφυγή
Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα όπως προχωρήσει με την καταχώρηση 5ης διακρατικής προσφυγής (στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) σε σχέση με τα όσα συνέβησαν, αλλά και τις ενέργειες στις οποίες συνεχίζει να προβαίνει η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ως η εισήγηση των γνωματεύσεων που λήφθηκαν από τους νομικούς συμβούλους εγνωσμένου κύρους, στους οποίους έχει απευθυνθεί η Κυπριακή Δημοκρατία».
Η απόφαση για αφαίρεση των ταξιδιωτικών εγγράφων από τον κατοχικό ηγέτη και τους άλλους αξιωματούχους του ψευδοκράτους είναι τεράστιας πολιτικής σημασίας και αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην τουρκική πλευρά, με πολύ πιθανές επιπτώσεις στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό.
Πάντως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ουσιαστικά είχε προαναγγείλει την απόφαση για αφαίρεση διαβατηρίων από Τατάρ και συνεργάτες του, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» την Κυριακή 25 Ιουλίου, υποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί κάποιος που υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία, να χρησιμοποιεί τα έγγραφα της.
«Υπάρχει ένας προβληματισμός για κάποια μέτρα τα οποία θέλουμε να είναι και σύννομα, δηλαδή να συνάδουν με το Σύνταγμα και με το πρωτόκολλο της Πράσινης Γραμμής. Δεν θέλουμε να βρεθούμε στη θέση που είναι σήμερα η Τουρκία. Όμως θεωρώ ότι κάποια μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν και εάν κάποιοι θέλουν να τα αμφισβητήσουν ας προσφύγουν στα Δικαστήρια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για να διευκρινίσει στη συνέχεια σε τι αναφερόταν.
«Αναφέρομαι στην αφαίρεση των ταξιδιωτικών εγγράφων. Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ισχυρίζεται ότι έχει δικό του κράτος να κατέχει το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προπαγανδίζει υπέρ της απόσχισης, υπέρ της διχοτόμησης της χώρας, την ώρα που το Σύνταγμα προβλέπει ότι θα πρέπει να είσαι πιστός στις συνταγματικές διατάξεις και να υπερασπίζεσαι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σου», είχε πει, προσθέτοντας ότι στη λίστα δεν θα ήταν μόνο ο Ερσίν Τατάρ αλλά και άλλοι αξιωματούχοι του παρόντος κατοχικού καθεστώτος.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει πως όποιος θεωρήσει την απόφαση αυτή άδικη ή παράνομη, μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια για να δικαιωθεί. Σημειώνεται ότι έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέχουν γύρω στις 120.000 Τ/κύπριοι. Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε αναφέρει πως δεν τον ενδιαφέρει εάν του αφαιρέσουν το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ε.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου