Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2021
ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Όπως αναμενόταν άλλωστε, λόγω των γνωστών ακραίων θέσεων που έχει υιοθετήσει η τουρκική πλευρά, η τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, δεν έκρυβε εκπλήξεις, αλλά ούτε και προέκυψε κάτι το πολύ σημαντικό που να προμηνύει ραγδαίες εξελίξεις.
Στη συνάντηση που κράτησε κάτι περισσότερο από δύο ώρες και έγινε στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στους ηγέτες των δύιιο κοινοτήτων, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επανέλαβαν τις ήδη γνωστές θέσεις τους ενώπιον του κ. Γκουτέρες, ο οποίος έδειξε να μην τα βάζει κάτω και προσανατολίζεται στην ετοιμασία ενός νέου οδικού χάρτη για το επόμενο διάστημα.
Πρώτο βήμα, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά το πέρας της τριμερούς, θα είναι ο διορισμός ενός Ειδικού Απεσταλμένου (special envoy) από τον ΟΗΕ, ο οποίος θα αναλάβει το δύσκολο έργο για απευθείας συνεννόηση με τα εμπλεκόμενα μέρη. Αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι εντολής που θα λάβει ο νέος Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – με τον οποίο διαφώνησε ο Τατάρ - θα πρόκειται για αξιωματούχο του ΟΗΕ, ο οποίος δεν θα διορισθεί από τον Γενικό Γραμματέα ως προσωπικός απεσταλμένος, αλλά θα λάβει τους όρους εντολής του, απευθείας από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, αν όντως επαληθευτεί θα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως επιτυχία της Λευκωσίας, αφού, τόσο η Άγκυρα όσο και ο κατοχικός ηγέτης απέρριπταν ασυζητητί τον διορισμό Απεσταλμένου μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, διότι αυτόματα θα σήμαινε, πως οι όροι εντολής του θα προέρχονται μέσα από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις και θα βασίζονταν στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Φαίνεται όμως πως Αντόνιο Γκουτέρες και Νίκος Αναστασιάδης προέκριναν τον διορισμό Ειδικού και όχι προσωπικού Απεσταλμένου – όπως ήταν η κ. Λουτ - αφού η ιστορία έχει αποδείξει πως οι διευρυμένες εξουσίες του πρώτου, ξεκλειδώνουν πολύ πιο εύκολα τις διαδικασίες.
Στόχος του Γενικού Γραμματέα μέσα από τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου, είναι «να καθαρίσει τον δρόμο από τα αγκάθια» και οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για να καταλήξουν σε ένα νέο πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δημιουργώντας προοπτική για επανέναρξη του διαλόγου το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται πως σχετικό πακέτο ΜΟΕ, έχει καταθέσει τους προηγούμενους μήνες με επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, το άνοιγμα με ειδικό καθεστώς υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, του λιμανιού της Αμμοχώστου και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως τελευταίος που είχε παρόμοιο ρόλο με αυτόν που προσανατολίζεται να διορίσει μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια που κατέληξε με τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη και το Κρανς Μοντάνα, ωστόσο εν τέλει η στάση του αποδείχθηκε περισσότερο μεροληπτική υπέρ των Τούρκων και με μέρος της ευθύνης για το ναυάγιο, να βαραίνει προσωπικά τον ίδιο, λόγω των χειρισμών του.
Το σκηνικό για το ποιες είναι τελικά οι προθέσεις του Γενικού Γραμματέα, αλλά και των πέντε μονίμων χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιβεβαιώνεται πως άσκησαν πιέσεις για να προχωρήσει το θέμα με τον διορισμό του Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, αναμενόταν να ξεκαθαρίσει την Τρίτη, με την επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΗΕ για τα αποτελέσματα της συνάντησης. Εξάλλου κατά τη διάρκεια του γεύματος της τριμερούς, ο Γενικός Γραμματέας επέλεξε να μην τοποθετηθεί επί των θέσεων και προτάσεων που κατέθεσαν Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ.
«Δημιουργικό κλίμα»
Μετά το γεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το κλίμα στη συνάντηση «δημιουργικό», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως διαπιστώθηκε το χάσμα μεταξύ των θέσεων του ιδίου και των θέσεων του Ερσίν Τατάρ που έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στο ζήτημα της κυριαρχικής ισότητας, που θέτει ως προαπαιτούμενο για την επανέναρξη του διαλόγου, αλλά και το θέμα της βάσης λύσης, επαναλαμβάνοντας τις «νέες ιδέες» του για λύση δύο κρατών.
Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της δικής μας πλευράς, για λύση που συνάδει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ κατέθεσε μια σειρά προτάσεων έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα και να δημιουργηθούν προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου.
Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου