Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Σούπερ Λίγκα: Ο Ολυμπιακός παρέμεινε μόνος πρώτος

 Δευτέρα, 1η Νοεμβρίου, 2021

Θοδωρής Ακάλεστος

Τον ακολουθεί με ένα βαθμό διαφορά η ΑΕΚ

EUROKINISSI SPORTS
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, δεν άλλαξε τον κάτοχο της κορυφής.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε τελικά να νικήσει εκτός έδρας τον Παναιτωλικό με 2-1 και παρέμεινε μόνος πρώτος με 20 βαθμούς και η μοναδική αήττητη ομάδα στο πρωτάθλημα. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν ένα εύκολο απόγευμα στο Αγρίνιο.

Παρ’ ότι προηγήθηκαν νωρίς με γκολ του Τικίνιο από στημένη φάση, εκτέλεση κόρνερ και κεφαλιά του σκόρερ στο 13’, είδαν τα πάντα να αλλάζουν μετά από έξι λεπτά, όταν ο Βέργος πήρε μπαλιά στην πλάτη των αμυντικών, «άδειασε» μέσα στην περιοχή τον Παπασταθόπουλο και ισοφάρισε.

Ο Ολυμπιακός είναι φανερό ότι έχει κάποια θέματα στην άμυνα, αλλά και δεν είναι η ομάδα που έμπαινε πέρυσι στο γήπεδο και «πατούσε» τον αντίπαλο.

Εφέτος προσπαθεί να «καθαρίζει» τα ματς ας πούμε επαγγελματικά. Όμως ακόμα δεν έχει φτάσει στα περυσινά στάνταρ. Είχε στη συνέχεια την απόλυτη κατοχή και τη λύση για μία ακόμα φορά έδωσαν οι αλλαγές του Μαρτίνς. Είπα και σε προηγηγούμενη αγωνιστική ότι ο Πορτογάλος έχει την πολυτέλεια να φέρνει από τον πάγκο τον χαρισματικό σκόρερ Ελ Αραμπί και τον Βαλμπουενά και αυτοί οι δύο έδωσαν τους τρεις βαθμούς.

Ο Βαλμπουενά άλλαξε τη μορφή του ματς, έδωσε περισσότερες σωστές πάσες και ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι στο 70’ όταν τον γκρέμισε μέσα στην περιοχή ο Μελισσάς και ο Ελ Αραμπί δεν αστόχησε.

Το ότι ο Ολυμπιακός στη συνέχεια προσπάθησε κυρίως να παίξει αμυντικά για να κρατήσει το αποτέλεσμα και το ότι ο Μαρτίνς έβαλε μέσα και τρίτο κεντρικό αμυντικό, τον Σισέ αυτό τα λέει όλα. Πάντως ο Παναιτωλικός από το 70’ και μετά ήταν αυτός που είχε την πρωτοβουλία, αλλά δεν δημιούργησε σημαντικές ευκαιρίες.

Ο ΠΑΟΚ φαινομενικά είχε ένα εύκολο απόγευμα με τον Απόλλωνα Σμύρνης επικρατώντας 4-1, όμως στην αρχή οι φιλοξενούμενοι έβαλαν δύσκολα στον γηπεδούχο. Παρ’ ότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ από πέναλτι του Σβαμπ στο 5’, ισοφάρισαν στο 14’ με κεφαλιά του Παμλίδη. Στη φάση αυτή φάνηκαν τα μεγάλα αμυντικά προβλήματα του ΠΑΟΚ. Σε «γλυκιά» σέντρα που έγινε στην περιοχή, ο Παμλίδης ανενόχλητος έπιασε την κεφαλιά, την ίδια στιγμή που ο Τέϊλορ προσπάθησε να κόψει τον αντίπαλό του, με μία κίνηση που θύμιζε Ελληνορωμαϊκη πάλη, μόνο που την τελευταία στιγμή μάλλον κατάλαβα ότι θα έκανε πέναλτι και θα ήταν και αποβολή και τον άφησε να σημειώσει γκολ. Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι ο ΠΑΟΚ έχει προβλήματα στην άμυνα, αλλά και τη θέση του γκολκίπερ.

Όμως η διαφορά ποιότητας με τον Απόλλωνα, έδωσε τη νίκη. Ο Σφιντέρσκι με ένα γκολ κλάσης στο 66’ έκανε το σκορ 2-1 με διαγώνιο σουτ και από εκεί και μετά τα πράγματα ήταν εύκολα για τον ΠΑΟΚ που πέτυχε δύο ακόμα γκολ και τελείωσε τον αγώνα. Ο δικέφαλος του Βορρά, ανέβηκε στους 16 βαθμούς και βρίσκεται τέσσερις πίσω από τον Ολυμπιακό.

Οι φιλοξενούμενοι εξέφρασαν μεγάλα παράπονα για τη διαιτησία του Κουτσιαύτη, εκδίδοντας μάλιστα και ανακοίνωση εναντίον του αρχιδιαιτητή Κλάτεμπεργκ.

Στη Λαμία, η τοπική ομάδα τελείωσε τελικά τον αγώνα ισόπαλη με τον Ατρόμητο 2-2. Η ομάδα του Περιστερίου προσπάθησε να πάρει την πρώτη νίκη της στο πρωτάθλημα, προηγήθηκε δύο φορές 0-1 και 1-2, αλλά δεν τα κατάφερε τελικά.

Η Λαμία ήταν καλά διαβασμένη και οι παίκτες του Γρηγορίου δεν παράτησαν ποτέ το ματς. Αν μη τι άλλο δεν έχασε και ανέβηκε στους 6 βαθμούς. Αντίθετα ο Ατρόμητος «βουλιάζει». Βρίσκεται στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα με μόλις 3 βαθμούς και χωρίς νίκη όπως είπαμε. Ο Ατρόμητος δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες πορείες και μάλλον και οι παίκτες του και οι άνθρωποί του το ίδιο έχουν πάθει. Δεν το έχουν συνηθίσει και δυσκολεύονται να ανέβουν τόσο αγωνιστικά, αλλά κυρίως βαθμολογικά.

Στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός τα βρήκε σκούρα με τον ΟΦΗ και δεν κατάφερε να νικήσει. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 0-0. Το τρυφίλι που προερχόταν από τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες στην έδρα του και μάλιστα έχοντας σημειώσει σ’αυτά τα ματς 13 γκολ, δεν υπολόγισε μάλλον σωστά ότι ο ΟΦΗ «ειδικεύεται» στις ισοπαλίες και ότι ο Νίκος Νιόπλας ο προπονητής του, είναι ένας τεχνικός που διαβάζει τα παιχνίδια πριν διεξχαθούν και μπορεί να να στήσει όπως πρέπει την ομάδα του για να πάρει βαθμό ή βαθμούς. Ο ΟΦΗ είχε πέντε παίκτες στο κέντρο και ο Παναθηναϊκός στην ενδεκάδα του στον ίδιο χώρο δύο αμυντικά χαφ. Αυτό δυσκόλεψε απίστευτα τους γηπεδούχους.

Άλλωστε είπαμε ο ΟΦΗ ξέρει να παίνρει ισοπαλίες.

Αυτό ακριβώς έκαναν οι Κρητικοί και μάλιστα ο Νιόπλας στο τέλος του ματς είπε ότι στο πρώτο μέρος η ομάδα του ήταν καλή και θα ήθελε και κάτι παραπάνω από τον βαθμό της ισοπαλίας.

Ο Παναθηναϊκός δεν έγινε σούπερ ομάδα με τρεις νίκες στην έδρα του με μεγάλα σκορ, αλλά αντίθετα είχε γράψει μάλιστα ότι χρειάζεται δουλειά και μάλιστα αρκετή. Ο ΟΦΗ έκλεισε καλά τους χώρους, δημιούργησε προβλήματα στους παίκτες που δημιουργούν παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό και μάλλον δεν πέρασε πολλούς κινδύνους για να χάσει το ματς. Άλλωστε στο πρώτο μέρος δεν ήταν καλός και ο Γιοβάνοβιτς στο τέλος παραδέχτηκε ότι ο ΟΦΗ ήταν καλύτερος στο διάστημα αυτό. Και επειδή ο Γιοβάνοβιτς δεν κρύβεται παραδέχτηκε ότι τελικά το 0-0 ήταν δίκαιο αποτέλεσμα.

Η ΑΕΚ στο ντέρμπι, νίκησε τον Άρη δύσκολα όπως αποδείχτηκε τελικά με 2-1 και καταδιώκει κάτα πόδας τον Ολυμπιακό. Ανέβηκε στους 19 βαθμούς, ένα μόλις πίσω από τον πρωτοπόρο, ενώ άφησε τον ΠΑΟΚ στην τρίτη θέση με τρεις βαθμούς περισσότερους από αυτόν.

Το ότι μετά την αλλαγή του προπονητή και τον ερχομό του Αργύρη Γιαννίκη κάτι καλό δημιουργείται είναι σίγουρο. Φαίνεται, κάτι έχει αλλάξει. Η ΑΕΚ έχει γίνει σοβαρή και κυρίως…κυνική.

Ο νέος τεχνικός τι έκανε με τον Άρη; Κάτι απλό. Ζήτησε πίεση ψηλά, κοντά στην περιοχή των φιλοξενούμενων, για να εκμεταλλευτεί την παρουσία του κόσμου και την ώθηση που δίνει η έδρα. Το κατάφερε απόλυτα. Το πρώτο γκολ του Μήτουγλου μετά από εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου και το πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε ο τελευταίος έδωσαν προβάδισμα δύο γκολ στην Ένωση στο 37’ και αυτό ήταν ότι πιο σημαντικό για τη νίκη.

Το πόσο διαδραστικός είναι ένας προπονητής ή μπορεί να γίνει φάνηκε από την αλλαγή που έκανε ο Γιαννίκης στο 25’. Έβγαλε από το ματς τον Ρότα που δέχτηκε κίτρινη κάρτα και φαινόταν από μακριά ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να αποβληθεί.

Ο Άρης δεν ήταν εύκολος αντίπαλος δημιούργησε τις δικές του φάσεις, αλλά όπου χρειάστηκε ο Στάνκοβιτς του είπε «όχι» στο πρώτο μέρος ενώ είχε και ένα δοκάρι. Και φαίνεται επίσης πόσο σημαντικό για κάθε ομάδα είναι να έχει καλό και αξιόπιστο γκολκίπερ. Έκανε διάνα με την απόκτηση του Στάνκοβιτς.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης στο δεύτερο μέρος ήταν σαφέστατα καλύτερη, κατάφερε να μειώσει το σκορ, όταν μάλιστα η ΑΕΚ ήταν με 11 παίκτες το γήπεδο, πριν αποβληθεί ο Μήτογλου. Ο Άρης, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής και φυσικά πάλεψε με όλη την κατοχή δική του για την ισοφάριση, αλλά δεν το πέτυχε, αφού στο 97’ ο Σάσα από δύο μέτρα μόνος του έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ. Το δεύτερο 45λεπτο του ανήκει και θα μπορούσε τουλάχιστο να είχε πάρει την ισοπαλία. Αλλά με τα «αν» και τα «θα» δεν παίζεται ποδόσφαιρο. Η ΑΕΚ ήταν η τελική νικήτρια και πήρε τους τρεις βαθμούς.

Στο τέλος του ματς, ο Άκης Μάντζιος είπε ότι έγιναν απίστευτα πράγματα, χωρίς να πει ακριβώς, υπονοώντας μάλλον τη διαιτησία του Διαμαντόπουλου, εκφράζοντας τα παράπονά του, ενώ ο Γιαννίκης έδωσε συγχαρητήρια για τη μεγάλη προσπάθεια των παικτών του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Άρης με ανάρτησή του κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας των δύο ημιχρόνων καταφέρθηκε κατά του διαιτητή, ότι χαρίστηκε κόκκινη κάρτα στον Μάτα και καταλόγισε ανύπαρκτο πέναλτι. Επίσης ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης που κατέβηκε στο ημίχρονο στα αποδυτήρια προπηλάκισε τον αθλητικό διευθυντή Δημήτρη Νιαρχάκο.

Η ΑΕΚ απάντησε ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα και αντίθετα ο Νιαρχάκος έβρισε τους παίκτες της Ένωσης.

Στον άλλο αγώνα μεταξύ ΠΑΣ Γιάννινα-Αστέρα Τρίπολης το ματς τελείωσε ισόπαλο 1-1.

Ήταν ένας αγώνας που θα μπορούσαν να νικήσουν και οι δύο ομάδες, γιατί είχαν ευκαιρίες. Όμως θεωρώ ότι η ομάδα της Τρίπολης ήταν καλύτερη και αν τελικά επικρατούσε δεν θα ήταν άδικο ούτε τυχερό αποτέλεσμα. Βέβαια όταν αποβλήθηκε ο Μπαράλες λόγω του ότι χτύπησε αντίπαλο, ο ΠΑΣ βγήκε στην επίθεση με καλύτερες προϋποθέσεις, αλλά τελικά δεν κατάφερε να σημειώσει το γκολ που θα του έδινε τη νίκη.

Η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον αγώνα Ιωνικός-Βόλος στις 19.30.

ΥΓ. Το VAR σώζει εν μέρει τους διαιτητές. Κάνουν που κάνουν λάθη, αν δεν υπήρχε και αυτό θα είχαμε απίστευτα λάθος αποφάσεις και μάλιστα πολλές.

Huffpostgr

H βαθμολογία

Μπάιντεν – Ερντογάν – Θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έθεσε ο αμερικανός πρόεδρος στον «Σουλτάνο»

Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, 2021

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων ην πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.

Μπάιντεν – Ερντογάν – Θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έθεσε ο αμερικανός πρόεδρος στον «Σουλτάνο» | tovima.gr

Οαμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20, τόνισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκό Οίκου.

Επίσης, χαιρέτισε τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.

Χαμηλές προσδοκίες από τη συνάντηση

Η συνάντηση των δύο ηγετών που είχαν στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου της G20, δεν κράτησε ιδιαίτερα πολλή ώρα, αν και τα θέματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες είναι διάφορα και πολύπλοκα.

Τι αποφασίστηκε

Σύμφωνα με έναν ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε «πολύ θετικό κλίμα» και σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης οι δυο τους συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους, ενώ συζήτησαν και για το πεδίο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αμοιβαία βήματα που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συζήτηση» πριν από το τετ-α-τετ με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ρεπορτάζ Huffpost: Βελγική προειδοποίηση στην Κομισιόν για μάσκες με διοξείδιο τιτανίου

Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, 2021

«Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μάσκας τον χειμώνα υπερτερούν έναντι του ρίσκου», λένε επιστήμονες που αξιολογούν την συγκεκριμένη μελέτη.

Το εθνικό ινστιτούτο Υγείας του Βελγίου (Sciensano) διερευνά τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μετά τον εντοπισμό νανο-σωματιδίων σε μάσκες προσώπου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Huffpost, την σχετική μελέτη (TiO2-Masks) έλαβε ήδη η αρμόδια Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. 

Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για να δώσει λευκό χρωματισμό στις υφαντικές ίνες, για να τις κάνει ”ματ” ή για να τις προστατεύσει από τις ακτίνες UV και τον αποχρωματισμό, μεταξύ άλλων. Τα σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου ταξινομούνται ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο, όταν εισπνέονται.

Μάσκες μίας χρήσης ή/και επαναχρησιμοποιούμενες 

Έρευνα σε δείγμα μασκών στη βελγική αγορά, αναφέρει στην έκθεσή της η Sciensano, δείχνει ότι η ουσία χρησιμοποιείται ευρέως (και) στην παραγωγή μασκών προσώπου. Πρόκειται για μάσκες προσώπου που είναι διαθέσιμες στο γενικό πληθυσμό, συνήθως μάσκες μιας χρήσης, αλλά και επαναχρησιμοποιούμενες.

«Οι ποσότητες διοξειδίου του τιτανίου ποικίλουν πολύ», σημειώνεται. «Από λίγα μικρογραμμάρια έως 0,15 γραμμάρια διοξειδίου του τιτανίου ανά μάσκα. Τα νανο-σωματίδια βρίσκονται τόσο στην επιφάνεια, όσο και στον πυρήνα των υφαντικών ινών. Σε αντίθεση με τα σωματίδια που βρίσκονται μέσα στις ίνες, τα σωματίδια στην επιφάνεια των ινών θα μπορούσαν ενδεχομένως να απελευθερωθούν. Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστες μέθοδοι για τη μέτρηση της απελευθέρωσης αυτών των σωματιδίων και για τον προσδιορισμό της πραγματικής έκθεσης χρηστών μάσκας στα απελευθερωμένα σωματίδια από τις μάσκες προσώπου».

Η Sciensano έχει προσεγγίσει μαθηματικά την απελευθέρωση αυτών των σωματιδίων και τον πιθανό κίνδυνο για την υγεία του χρήστη, με βάση ένα σενάριο όπου η μάσκα προσώπου φοριέται εντατικά. Ωστόσο, αρμόδιοι επιστήμονες που παρέλαβαν από μέρους της Κομισιόν τη μελέτη του βελγικού οργανισμού υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί αυτή ως αποτρεπτικός παράγων για τη χρήση μάσκας εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

1. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα νανοσωματίδια (TiO2) απελευθερώνονται ουσιαστικά από το ύφασμα και εισπνέονται από τους χρήστες μάσκας.

2. Δεν υπάρχει ένδειξη εάν η μελέτη που διεξήχθη επικεντρώνεται σε ιατρικές  μάσκες με σήμανση CE (δηλαδή μάσκες που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Σημειώνεται ότι το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την κλινική αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων (MDD) περιλαμβάνει αυστηρά πρότυπα βιοασφάλειας και διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου για την υγεία. 

3. Τα οφέλη από τη χρήση μάσκας προσώπου κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο (σε εσωτερικούς χώρους και σε πολυσύχναστα μέρη) υπερτερούν των πιθανών κινδύνων (συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει και η μελέτη της Sciensano). 

HUFFPOST GREECE
Από την έρευνα της Sciensano για νανο-σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου που ενδεχομένως μπορούν να απελευθερωθούν και να τα εισπνεύει ένας χρήστης μάσκας προσώπου.

 

Δεν αποδεικνύεται, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος

Ο ίδιος βελγικός φορέας είχε απευθύνει σχετική προειδοποίηση από τον Φεβρουάριο του 2021, κάνοντας τότε αναφορά σε μάσκες προσώπου της εταιρείας Avrox με έδρα το Λουξεμβούργο και για εντοπισμό νανο-σωματιδίων από άργυρο ή τιτάνιο. 

«Αυτός ο υπολογισμός», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «δείχνει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε έναν πιθανό κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε ένα σχόλιο ως προς αυτό. Με βάση την έρευνά μας, προς το παρόν δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε - ούτε να αποδείξουμε ότι τα σωματίδια έξω από τις ίνες ή στην άκρη των ινών μπορούν πράγματι να απελευθερωθούν και έτσι να εισπνευστούν. Επιπλέον, δεν υπάρχει σχεδόν καμία επιστημονική έρευνα για την απελευθέρωση διοξειδίου του τιτανίου από τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων, είναι επομένως επί του παρόντος αδύνατο να υπολογιστεί ο πραγματικός κίνδυνος έκθεσης σε νανο-σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου. Ωστόσο, για ορισμένες μάσκες προσώπου η ποσότητα του διοξειδίου του τιτανίου που βρέθηκε είναι τόσο υψηλή που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε έναν πιθανό κίνδυνο για την υγεία».

Η έρευνα της Sciensano καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το εάν και σε ποιο βαθμό αυτά τα σωματίδια μπορούν να απελευθερωθούν αποτελεσματικά από τις μάσκες προσώπου πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Παράλληλα, οι συντάκτες εισηγούνται στην Κομισιόν να προχωρήσει σε έκδοση οδηγίας για την αποφυγή χρήσης διοξειδίου του τιτανίου στην κατασκευή μασκών προσώπου, ως προληπτικό μέτρο. Παράλληλα σημειώνεται ότι, στην επόμενη φάση, η επιστημονική έρευνα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μιας μεθόδου μέτρησης της πραγματικής έκθεσης σε απελευθερωμένα σωματίδια.

HUFFPOST

Γιορτάζουν Σήμερα, Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, 2021

Halloween

 

Απελλής, Απέλλης, Αριστόβουλος, Αριστοβούλη, Νάρκισος, Νάρκισσος,

Στρατονίκη, Στρατή, Νίκη, Αμπλία, Αμπλίος

Κορωνοϊός: 4.696 νέα κρούσματα, 38 θάνατοι, 404 διασωληνωμένοι

 Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, 2021

404 διασωληνωμένοι εκ των οποίων οι 344 ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι

Προκόπης Παυλόπουλος από τη Γαστούνη: «Είμαι συνδημότης σας»

  Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, 2021

Ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κουρβισιάνειο.

Την πόλη της Γαστούνης επισκέφθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του δήμαρχου Πηνειού, κ. Ανδρέα Μαρίνου, με τον οποίο συνδέεται με μια μακρά φιλία.

Σκοπός της επίσκεψης του κ. Παυλόπουλου ήταν η ομιλία του, με θέμα «Το Σύνταγμα της Τροιζήνας και η συμβολή του Γεωργίου Σισίνη στην κατάρτισή του», που πραγματοποιήθηκε στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού, κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος, κάνοντας μια αναφορά στο βαρύ βιογραφικό, στο μεγάλο συγγραφικό έργο αλλά και στην πλούσια πολιτική καριέρα του κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος Πηνειού, κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, που έφυγε την περασμένη Δευτέρα.

Ακολούθως ο κ. Μαρίνος καλωσόρισε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέροντας ότι: «Την περίοδο που ήμουν βουλευτής, είχα την τιμή να γνωρίσω από κοντά την μακρά και δυναμική κοινοβουλευτικής σας πορεία και δράση. Για πολλούς κοινοβουλευτικούς όλων των κομματικών αποχρώσεων θα έλεγα ότι αποτελέσατε το μέντορά τους. Τον πολιτικό που εμπνέει με τον τεκμηριωμένο λόγο και την ακαδημαϊκή του παιδεία. Στη συνέχεια υπηρετήσατε υποδειγματικά το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική κοινωνία και συνεχίζεται με την αγάπη του κόσμου να αποτελείται σταθερή πολιτική αξία και ένα σημαντικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Ο Δήμος Πηνειού είναι ευγνώμων που βρίσκεστε ανάμεσά μας».

Πριν ξεκινήσει την κεντρική του ομιλία ο κ. Παυλόπουλος, απευθύνθηκε στο βουλευτή Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Μιχάλη Κατρίνη, που τίμησε και αυτός με την παρουσία του την εκδήλωση στο Κουρβισιάνειο. Απευθυνόμενος λοιπόν στον κ. Κατρίνη, με αφορμή το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα ενότητας προς το Κίνημα Αλλαγής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όσα λέω είναι τα λόγια ενός Έλληνα πολίτη. Στη δημοκρατική πορεία αυτού του τόπου τα μεγάλα κόμματα, και αν ακόμα πρόσκαιρα αποκτούν μικρότερες διαστάσεις, έχουν τεράστια σημασία για τη δημοκρατία μας. Και αυτό Μιχάλη που θέλω να σου πω, είναι να διατηρήσετε την ενότητα σε αυτό το χώρο, που είναι ιδιαίτερα πολύτιμη και σημαντική, για να μπορέσει αυτό το κόμμα να διαγράψει τη δίκη του πορεία. Ιδίως στο Κίνημα Αλλαγής, δεν περισσεύει κανείς στο σημερινό πολίτικο σύστημα και στους κρίσιμους καιρούς που έρχονται». Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος έστειλε και μήνυμα ενότητας προς τον Ελληνικό λαό υπογραμμίζοντας πως «έχουμε χρέος και μπορούμε υπό όρους ενότητας, ιδίως και στα μεγάλα και σημαντικά θέματα να γράψουμε τη δική μας ιστορία και τις δίκες μας σελίδες». «Είμαστε ένας Λάος με ένα παρελθόν τριών χιλιάδων ετών. Αυτό το έθνος έγραψε και γραφεί τη δική του ιστορία στην ανθρωπότητα και στην πορεία της ανθρωπότητα. Όμως εμείς, ιδίως κατά αυτήν την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821, δε μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνουμε αχθοφόροι ενός μεγάλου παρελθόντος. Δε μπορεί να μας ικανοποιεί το γεγονός ότι οι πρόγονοί μας, μας άφησαν αυτή τη μεγάλη κληρονομία» δήλωσε από το βήμα του Κουρβισιάνειου ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακολούθως ο κ. Παυλόπουλος, στάθηκε στο κεντρικό θέμα της ομιλίας του, που ήταν «Το Σύνταγμα της Τροιζήνας και η συμβολή του Γεωργίου Σισίνη στην κατάρτισή του», αναφέροντας ότι η ιστορία των Σισιναίων είναι ιδιαίτερα γνωστή από το συγγραφικό έργο του κ. Κώστα Λούρμπα. Επιπλέον, τόνισε την σπουδαιότητα της συμβολής του Γεωργίου Σισίνη στη διαμόρφωση του Συντάγματος της Τροιζήνας του 1827, το οποίο είναι το πρώτο οριστικό Σύνταγμα της Ελλάδας που εφαρμόστηκε από τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια.

Το «παρών» στην ομιλία του κ. Παυλόπουλου έδωσαν μεταξύ άλλων: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας, κ.κ. Γερμανός, ο δήμαρχος Ήλιδας, κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού του Παραρτήματος Ηλείας, κ. Ζώης Υφαντής, ο βουλευτής Ηλείας Κινήματος Αλλαγής, κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, κ. Διονύσης Καλαματιανός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, κ. Θανάσης Θεοδόσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας, κ. Παναγιώτης Μάνδαλος καθώς και πλήθος κόσμου, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης την πανδημίας.

ΠΑΤΡΙΣ

Αρχιεπισκοπή Αμερικής και Οικουμενικό Πατριαρχείο

  Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, 2021

Του Θεόδωρου Καλμούκου


Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Μανχάτταν, ΝΥ, 17 Μαρτίου 2020. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η δική μας, δηλαδή, τοπική Εκκλησία της Αμερικής ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτό σημαίνει πως έχει την κανονική, πνευματική και εκκλησιαστική της υπαγωγή, στην Πρωτόθρονη και Πρωτοεύθυνη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, η Ιερά Σύνοδος της οποίας προεδρευόμενη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο είναι η Πρωτουργός Αρχή της ενταύθα Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Είναι τιμή και προνόμιο να ανήκει η Αρχιεπισκοπή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Διευκρινίζεται ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι μία από τις πολλές Εκκλησιαστικές Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου εν τω εξωτερικώ, όπως είναι άλλωστε η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, η Αρχιεπισκοπή Καναδά, οι Μητροπόλεις Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ισπανίας, Σουηδίας, αλλά και οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, για να αναφέρουμε μερικές δειγματοληπτικά. Βέβαια η Αρχιεπισκοπή Αμερικής λογίζεται ως η κορυφαία και πλέον επιφανής, αλλά και πολυάριθμη και για τον λόγο ότι ενυπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη και καλύτερη σύγχρονη αυτοκρατορία του Κόσμου. Βέβαια η πικρή αλήθεια είναι ότι μέχρι το 2019 είχε φτάσει σε σημείο κατ' άμφω πτώχευσης. Δεν χρειάζεται να επανέλθουμε, είναι άλλωστε οδυνηρά γνωστά.

Τονίζεται επίσης ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου. Οι Μητροπόλεις όπως Σικάγου, Βοστώνης, Πίτσμπουργκ, Ατλάντας και οι λοιπές ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή. Δεν αποτελούν ξεχωριστές Εκκλησιαστικές οντότητες όπως είναι λόγου χάρη οι Μητροπόλεις της Ευρώπης ή της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Ευρωκίνηση

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Εκκλησιολογικώς ομιλούντες ο Πατριάρχης είναι ο κατ' εξοχήν Αρχιεπίσκοπος, Ποιμενάρχης και Πνευματικός Πατέρας τής εν Αμερική Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, καθότι τυγχάνει Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, όπως ήδη ανέφερα. Πριν δύο χρόνια ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και οι προκάτοχοί του, επ' ονόματι του Πατριάρχη ενθρονίστηκαν. Στο «εν πρώτοις μνήσθητι της Ευχαριστίας» ο Ελπιδοφόρος μνημονεύει το όνομα του Πατριάρχη, εκφωνώντας συγκεκριμένα: «εν πρώτοις μνήσθητι Κύριε του Αρχιεπισκόπου και Πατριάρχου ημών Βαρθολομαίου…». Γι' αυτό ακριβώς η παραφιλολογία που έχει αρχίσει περί του Καταστατικού από ανθρώπους αδαείς και αστοιχείωτους από κάποιες Μητροπόλεις με τα γνωστά υποβολιμαία κόλπα ενίων Μητροπολιτών είναι κυριολεκτικά κειμήλια γραφικότητας. Το Καταστατικό ουσιαστικά είναι Δώρο του Οικουμενικού Πατριάρχη προς την Εκκλησιαστική Επαρχία του, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Πρωτουργός Αρχή και κατ' επέκταση η Χορηγούσα Αρχή και μπορεί ανά πάσα στιγμή να χορηγήσει το Καταστατικό ή να το ανακαλέσει όπως έκανε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020. Ακόμα και Αυτονομία ή και Τόμο Αυτοκεφαλίας μπορεί να ανακαλέσει ο Πατριάρχης και η Σύνοδος. Τα περί «δημοκρατικής» και «συμμετοχικής» διαδικασίας, είναι ένας εκπροτεσταντισμένος θρησκευτισμός που παραπέμπει σε σωματειακές καταστάσεις. Ετσι τόσο απλά.

Κατ' ανάθεση από το Πατριαρχείο ο μόνος ποιμενάρχης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, γι' αυτό άλλωστε και όταν επισκέπτεται τις κατά τόπους Μητροπόλεις μνημονεύεται ως ποιμενάρχης. Οταν ιερουργούν οι Μητροπολίτες μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως τον «Πρώτον» αυτών, διότι αν μνημόνευαν τον Αρχιεπίσκοπο τότε η Αρχιεπισκοπή θα ήταν Αυτόνομη.

Εδώ βέβαια υπάρχει ένα βασικό και ουσιώδες Εκκλησιολογικό πρόβλημα, το οποίο οφείλει κι αυτό κάποτε να επιλυθεί, κι αυτό είναι του καθεστώτος των Μητροπόλεων και των Μητροπολιτών. Είναι πανθομολογούμενο πως η Μητροπολιτοποίηση και ο επιμερισμός της Αρχιεπισκοπής σε Μητροπόλεις αδυνάτισε την Αρχιεπισκοπή ως ενιαία και δυναμική Εκκλησιαστική οντότητα. Οπως απέδειξαν τα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια της Μητροπολιτοποίησης, η κατάσταση των κοινοτήτων όχι μόνο δεν βελτιώθηκε από απόψεως ποιμαντικής μέριμνας, αλλά απεναντίας υποβαθμίσθηκε, ενώ σε πλείστες όσες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν ρηγματώδεις και διαλυτικές καταστάσεις λόγω συμπεριφοράς ενίων Μητροπολιτών οι οποίοι διψούσαν για δύναμη και επιβολή. Ο «Ε.Κ.» έχει κατά καιρούς αποκαλύψει τέτοιες καταστάσεις.

Ας ελπίσουμε πως το υπό μελέτη και κατάρτιση καινούργιο συνταγμάτιο της Αρχιεπισκοπής θα σημάνει και την ανασυγκρότηση και ανασύνθεσή της. Βέβαια το ζώπυρο ερώτημα είναι άραγε μπορεί η διοικητική και εκκλησιαστική δομή της Αρχιεπισκοπής να επιστρέψει στην εποχή του Ιακώβου μ' ένα «μονολιθικό μονισμό»; Έχει αρκετό χρονικό διάστημα ποιμαντορίας, εμπειρίας και δυναμικής ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος να καταστεί «ο απόλυτος κυρίαρχος» της ενταύθα Εκκλησίας μας; Είναι νομίζω βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και να ιδωθούν και ερμηνευθούν οι μέχρι τώρα επιλογές του για πρόσωπα καθοριστικής σημασίας σε Επισκοπικό και άλλο θεσμικό επίπεδο. Ούτε βέβαια και η σημερινή πολυδιάσπαση που έχει κάνει την Αρχιεπισκοπή πραγματικό σκορποχώρι μπορεί να συνεχιστεί. Απλά καταθέτω τούτες τις σκέψεις για σκέψη και προβληματισμό.

Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι συντονιστικός για όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία. Μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το ιστορικό, κανονικό και εκκλησιολογικό προνόμιο χορήγησης Αυτονομίας ή Αυτοκεφαλίας σε μία τοπική Εκκλησία και κανένα άλλο Πατριαρχείο, ούτε από την πενταρχία των πρεσβυγενών, ούτε και εκ των νεότερων.

Μ' άλλα λόγια πιο απλά δεν μπορεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής να κηρυχθεί αυτοκέφαλος χωρίς να χορηγήσει αυτοκεφαλία το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κι ακόμα ποίος ή ποίοι είναι σε θέση να προβούν σ' ένα απονενοημένο εκκλησιαστικό πραξικόπημα και να προβούν σε κήρυξη αυτοκεφαλίας; Κάτι τέτοιο θα είναι μάλλον κακοκεφαλία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα τους καθαιρέσει αμέσως και ουδείς από τον ένθεο και φιλόθεο ομογενειακό μας λαό θα ακολουθήσει τους καθηρημένους, έτσι για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν διαμέσου των αιώνων και εξακολουθεί να είναι το ορατό Κέντρο ενότητας της Εκκλησίας. Κι η ενότητα δεν είναι απλώς μία συνομοσπονδιακή συνύπαρξη, αλλά έχει Ευχαριστιακές και εκκλησιολογικές διαστάσεις. Εδώ ο λόγος όχι για πρόσωπα, αλλά για θεσμούς.

Μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος είναι ο «Πρώτος» άνευ ίσων κι όχι απλώς κατά πρωτεία τιμής, μπορεί να συγκαλέσει Πανορθόδοξη Σύνοδο, όπως έγινε τον Ιούνιο του 2016 στην Κρήτη, ή Μείζονα και Υπερτελή ή και Διευρυμένη, ή Σύναξη των Προκαθημένων.

Επίσης, έχει το λεγόμενο «έκκλητο», που σημαίνει ότι αν κάποιος Μητροπολίτης από οποιαδήποτε Εκκλησία έχει κάποιο πρόβλημα με την δική του Σύνοδο, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να το επιλύσει τελεσίδικα.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ