Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021
Σε Ιθάκη, Άγιο Όρος και Αιτωλοακαρνανία έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος νερού το τελευταίο διήμερο
Σε Ιθάκη, Άγιο Όρος και Αιτωλοακαρνανία έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος νερού το τελευταίο διήμερο, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr
Σύμφωνα με το meteo.gr κατεγράφησαν μεγάλα ύψη βροχής από την Πέμπτη έως και το πρωί του Σαββάτου. Όπως προκύπτει από τις καταγραφές ο μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε στην Ιθάκη (460 χιλιοστά) και ακολούθησαν η Ι.Μ. Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος (297 χιλιοστά) και στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας (262 χιλιοστά). Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και στην Αθήνα όπου ο σταθμός των Πατησίων κατέγραψε 182 χιλιοστά βροχής.
Διαβάστε ακόμη: Χρ. Στυλιανίδης: Αυτοψία στην πλημμυρισμένη Ιθάκη – Οι αποφάσεις του δημάρχου έσωσαν ζωές
Η κατανομή της βροχόπτωσης
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Ιθάκης Στανίτσα Διονύσιο, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω ανάρτησης του στο Facebook.
Ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε την αγωνία του για τις πληγείσες περιοχές του νησιού μας και δήλωσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου έμπρακτα για ό,τι χρειαστεί με σκοπό την άμεση ανάκαμψη και αποκατάσταση των συνεπειών του καιρικού φαινομένου με την ονομασία «Μπάλλος» και την αποζημίωση των επιχειρήσεων και κατοικιών. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για το προσωπικό του ενδιαφέρον για την Ιθάκη και για την εντολή που έδωσε στο κλιμάκιο Υπουργών που επισκέφτηκε σήμερα το νησί να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε συνεργασία κυβέρνησης και δήμου.
Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που προκάλεσε στην χώρα η κακοκαιρία «Μπάλλος» είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία πάρα πολλών προβλημάτων. Υπερχειλίσεις χειμάρρων, πλημμυρισμένοι δρόμοι, σπίτια και επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές ήταν τα κυριότερα από αυτά. Στην Εύβοια ένας κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του ενώ στην Αττική πλημμύρησαν δρόμοι και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στον Κηφισό την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.
«Θεομηνία» με 75 εκατ. τόνους νερού
Περισσότεροι από 75 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν στην Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μπάλλος», εκτίμησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, κ. Ευθύμιος Λέκκας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο που άγγιξε τα όρια του «ακραίου».
Για τους πλημμυρισμένους δρόμους στην Αττική, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι η Αττική διαφέρει από την Εύβοια και την Ηλεία. «Η Αττική είναι μια πλήρως αστικοποιημένη περιοχή. Συνεπώς το νερό απορρέει επιφανειακά και συγκεντρώνεται πολύ γρήγορα στους αποδέκτες που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Ιλισός ποταμός και ο Κηφισός στην εθνική οδό. Γι’ αυτό κι εκεί παρατηρήθηκαν τα οριακά φαινόμενα της πλημμύρας. Αν είχαμε περισσότερες βροχοπτώσεις, θα είχαν πλημμυρίσει και τα δύο ποτάμια», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι αν είχε πλημμυρίσει το ποτάμι του Κηφισού, θα είχε δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στις απολήξεις του Πειραιά, και συγκεκριμένα «στην περιοχή την Καλλιθέας».
Σε ό,τι αφορά στην Ηλεία και την Εύβοια, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν είναι αστικοποιημένες περιοχές, αλλά δασικές, οι οποίες εν μέρει έχουν καεί και άρα δημιουργούνται άλλα προβλήματα. «Εκεί έχουμε να κάνουμε με προβλήματα έντονων διαβρώσεων, κατολισθήσεων, οι κορμοί που έχουν καεί παρασύρονται προς τη θάλασσα και εκατομμύρια τόνοι στάχτης που δημιουργούν μια μάζα με υψηλό οξώδες και γίνεται μια λάσπη με διάφορα αντικείμενα, η οποία όταν φτάνει στα τεχνικά έργα, τα ακυρώνει», όπως επισήμανε.
Ερωτηθείς για τη διαχείριση του φαινομένου και τα μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική, απάντησε ότι ήταν επιτυχημένη και χαρακτήρισε σωστή ενέργεια το κλείσιμο του Κηφισού, αλλά και τις στοχευμένες οδηγίες προς τους κατοίκους για να προφυλαχθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου