Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021
Οικονομική κρίση, κορωνοϊός, δασικές πυρκαγιές και τώρα οι πλημμύρες. Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα για τον εγκαταλελειμμένο από χρόνια νομό Ηλείας, γιατί εκτός από αυτά, στερείται και βασικά έργα υποδομής.
Η πολυπόθητη ανάπτυξη μοιάζει με μακρινό και ξεχασμένο όνειρο και η ζωή των κατοίκων γίνεται ολοένα και περισσότερο εφιαλτική, καθώς βλέπουν διαρκώς το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.
Ένας τόσο εύφορος νομός με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, με μια ατέλειωτη ακτογραμμή και με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, είναι τραγική ειρωνεία να εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας στη χώρα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Σε επίπεδο δήμων η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική και οι συνάνθρωποί μας που δέχονται αυτή τη στιγμή «βοήθεια» σύμφωνα με στοιχεία από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων της Ηλείας ξεπερνούν τις 16.200, σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν σχεδόν 15.000.
Συγκεκριμένα στο δήμο Πύργου αυτοί που δέχονται βοήθημα είναι περισσότεροι από 5.000, στο δήμο Ήλιδας ξεπερνούν τους 2.600, στην Αρχαία Ολυμπία τις 2.500, στο δήμο Ζαχάρως – Φιγαλείας είναι περισσότεροι από 1.100, στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων τα ωφελούμενα άτομα είναι περίπου 1000, στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης είναι σχεδόν 2.300 και τέλος στο δήμο Πηνειού αυτοί που δέχονται βοήθεια είναι σχεδόν 1.700 άτομα.
Η βοήθεια αυτή μπορεί να αφορά τη λήψη Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, την ένταξή τους στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων, στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, στην επιδότηση ενοικίου κ.ά.
Πρώτη σε κίνδυνο φτώχειας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Το μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με ποσοστό 27,4%, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 25,8%, η Δυτ. Μακεδονία με 21,8%, η Κεντρική Μακεδονία με 21,7% και ακολουθούν η Περιφέρεια Β.Αιγαίου, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Καλύτερη κατάσταση με χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας καταγράφονται στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου.
Αυξήθηκε η βοήθεια και από την Ι. Μητρόπολη Ηλείας
Με το ξέσπασμα της covid19 από την άνοιξη του 2020 η Μητρόπολη Ηλείας στάθηκε όπως πάντα, δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Συγκεκριμένα για το Κοινωνικό της έργο το ποσό που δαπανήθηκε το 2020 ξεπέρασε τα 6.179.080,65 ευρώ και αφορά τα Ιδρύματα η «Νέα Βασιλειάς», η «Παναγία Βλαχέρνα», η «Παναγία Καθολική», Οικοτροφεία, Ορφανοτροφεία, τη Σχολή Βυζ. Μουσικής και Αγιογραφίας Εισοδιώτισσας, το Βρεφονηπιακό Σταθμό Άγιος Νικόλαος, τις κατασκηνώσεις, υποτροφίες απόρων σπουδαστών, την ενίσχυση πυροπαθών-σεισμπλήκτων, τα ενοριακά Φιλόπτωχα ταμεία
βοηθήματα, φάρμακα, τρόφιμα, επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος και πολλά άλλα σε όλους τους δήμους. Σε όλα αυτά εξαιρούνται οι δωρεές συμπολιτών μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 συνολικά οι δαπάνες για το κοινωνικό έργο της έφτασαν το ποσό των 5.966.207,07 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι το 2020 οι ανάγκες που κλήθηκε να καλύψει ήταν περισσότερες.
Το προφίλ των φτωχών στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή περισσότερα από 3.000.000 άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας στη χώρα, δηλαδή το 28,9% του πληθυσμού.
Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 697.590 σε σύνολο 4.115.678 νοικοκυριών και τα μέλη τους σε 1.861.963 στο σύνολο των 10.514.769 ατόμων του εκτιμώμενου πληθυσμού της χώρας.
Η ακρίβεια επιδεινώνει το πρόβλημα της φτώχειας
Η πανδημία του κορωνοϊού και οι αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια και στα super markets, πιέζουν ακόμη περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς πολλοί καταναλωτές δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς ρεύματος.
Η άνοδος των τιμών βάζει ακόμη περισσότερα νοικοκυριά σε αυτό τον κίνδυνο, με τους οικονομικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για γενικευμένο κοινωνικό πρόβλημα, εδικά για τα εισοδήματά που μειώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, στον τουρισμό, στις μεταφορές και την εστίαση ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες γιατί είτε έχασαν την εργασία τους, είτε δούλεψαν για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
Ενεργειακή φτώχεια
Και σα να μην έφταναν τα παραπάνω προβλήματα η χώρα μας όπως και πολλές άλλες λόγω της πανδημίας, έρχεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή φτώχεια επειδή λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα άτομα είναι υποχρεωμένα να περνούν περισσότερο χρόνο στα σπίτια τους με αποτέλεσμα να αυξάνουν την κατανάλωση ρεύματος.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές ενέργειας να αυξάνονται επειδή η υπάρχουσα προσφορά δεν μπορεί να αναπληρώσει τα αποθέματα λόγω της υψηλής ζήτησης για θέρμανση, όπως συνέβη το χειμώνα του 2020-2021.
17 Οκτωβρίου Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας
Αυτή η ημέρα τιμάται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, μια πρωτοβουλία που ανήκει στον καθολικό ιερωμένο Γιόζεφ Βρεσίνσκι (1917-1988), ο οποίος το 1957 ίδρυσε την οργάνωση « Όλοι Μαζί με Αξιοπρέπεια -Τέταρτος Κόσμος», με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και της ακραίας φτώχειας σε όλο τον κόσμο.
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου