Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου, 2021
Τη δημιουργία κέντρου (hub) στη Σίλικον Βάλεϊ για την προώθηση, στήριξη και επέκταση των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων δρομολογεί η κυβέρνηση.
Ενα σημαντικό πρότζεκτ με πολλαπλό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς ετοιμάζεται να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο επικείμενο ταξίδι του υφ. Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στις ΗΠΑ, που θα λάβει χώρα από τις 11 έως τις 18 Δεκεμβρίου, θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία ενός ελληνικού hub στη Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας, Σίλικον Βάλεϊ. Ο λόγος για τα «επόμενα βήματα» καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η ιδέα έχει ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα. Ηδη από τον περασμένο Φεβρουάριο διεξήχθη η πρώτη εναρκτήρια συνάντηση, που έγινε διαδικτυακά, της νεοσυσταθείσας ομάδας ονόματι Silicon Valley Greek Hub (SVGH), η οποία αποτελείται από μέλη της τοπικής ομογένειας που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο πεδίο της καινοτομίας. Τα πρόσωπα που συναπαρτίζουν την ομάδα είναι εμπορικοί ακόλουθοι καθώς και επιλεγμένοι εκπρόσωποι της αμερικανικής ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και τεχνολογικής κοινότητας.
Οι στόχοι
Μεταξύ των επιδιώξεων της πλατφόρμας Silicon Valley Greek Hub περιλαμβάνονται: α) η προώθηση δράσεων δικτύωσης και διασύνδεσης τόσο με την Ελλάδα όσο και με έτερες οργανώσεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ ή το εξωτερικό, β) η παροχή τεχνογνωσίας και καθοδήγησης (mentoring) σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και γ) η διοργάνωση συζητήσεων για επίκαιρα ζητήματα οικονομικού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», από τις συναντήσεις που έχουν ήδη γίνει έχει εξαχθεί ένας πρώτος «οδικός χάρτης» για το τι είναι και τι θέλει να επιτύχει η SVGH. Πρώτον, ως προς τη σύστασή της, θα λειτουργεί εν είδει πυρήνα που συνδέει την Ελλάδα με το παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ. Τούτο, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, συνιστά μια αναγκαιότητα που επιβάλλεται από την τρέχουσα συγκυρία, καθώς η πανδημία μετασχηματίζει παγκοσμίως όλες τις οικονομίες. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο συγκεντρώνει πολύ μεγάλη ρευστότητα που δημιουργεί πολύ μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Βασικός στόχος η παροχή τεχνογνωσίας, καθοδήγησης (mentoring) και χρηματοδότησης σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.
Δεύτερον, όπως έχει αποφασιστεί, οι ενέργειες της SVGH θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό και πρακτικό πνεύμα και οι ευρύτερες δράσεις θα έρθουν –όταν έρθουν– σε δεύτερο χρόνο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στόχος είναι να καλλιεργηθούν επαφές των μελών της SVGH με ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και ακαδημαϊκούς φορείς προκειμένου να παρασχεθούν εξειδικευμένες υπηρεσίες καθοδήγησης και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμη η δραστηριοποίηση προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της κινητικότητας επαγγελματιών και εταιρικών σχημάτων από και προς την Ελλάδα μέσω της παροχής χρήσιμων πληροφοριών (διαθέσιμες θέσεις εργασίας, νομοθετικό πλαίσιο κ.ο.κ.) και ευρύτερης υποστήριξης. Το «από και προς» αποτελεί, όπως θα δείτε παρακάτω, έναν βασικό στόχο της προσπάθειας.
Το πλεονέκτημα
Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει πλήρη γνώση των όσων περιγράφονται παραπάνω, θεωρεί πως η κινητικότητα και η ευελιξία που δίνει η τεχνολογία είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, από το οποίο δεν μπορεί να απουσιάζει η Ελλάδα. Στο σκεπτικό δράσης της SVGH περιλαμβάνεται ακόμα και η διεξαγωγή συζητήσεων επί θεμάτων τεχνολογικού και οικονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να εμπλουτισθεί η παρεχόμενη ενημέρωση σε εξειδικευμένο κοινό και συγχρόνως να ενισχυθεί το δίκτυο και η αναγνωρισιμότητα της όλης πρωτοβουλίας, ενώ στα σχέδια είναι και η συνεργασία με διαφόρους φορείς της ελληνικής ομογένειας αλλά και με παρόμοιου αντικειμένου δίκτυα προερχόμενα από έτερες χώρες, καθώς και με πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μέσα από την παραπάνω διαδικασία, ο τελικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιτύχει περαιτέρω εξωστρέφεια για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, που μπορεί να τους φέρει είτε χρηματοδοτήσεις, είτε διεθνείς επαφές, είτε συνεργασίες και κερδοφόρες εξαγορές. Για το τελικό σχέδιο της ελληνικής πλευράς που θα παρουσιαστεί στο Σαν Φρανσίσκο πραγματοποιούν συνεχή επεξεργασία ο Κώστας Φραγκογιάννης με τον πρωθυπουργό, ενώ κομβικό ρόλο στο πρότζεκτ έχει και ο σύμβουλος επί των Οικονομικών του κ. Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης.
Ελληνοαμερικανοί: Στην πατρίδα, όχι μόνο για… τις διακοπές
Το ένα σκέλος του πρότζεκτ είναι όπως αποτυπώθηκε νωρίτερα: δηλαδή ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να βρουν δίοδο σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Το πρότζεκτ όμως έχει και μια ακόμα ενδιαφέρουσα πλευρά που αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. H Σίλικον Βάλεϊ, ως το αρχετυπικό οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών, προσφέρει επί δεκαετίες γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και κατά συνέπεια προσελκύει επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου. Από αυτό το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεν λείπει το ελληνικό στοιχείο, με πολλούς Ελληνες και Ελληνοαμερικανούς ιδρυτές νεοφυών εταιρειών να δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Μάλιστα, κατά τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των startups με Ελληνες ιδρυτές που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα γενικά στις ΗΠΑ, κυρίως σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη, το Λος Αντζελες και το Οστιν (Τέξας). Τα παραδείγματα επιτυχημένης πορείας ορισμένων εξ αυτών των εταιρειών κατά τα τελευταία χρόνια, που εξασφάλισαν σημαντικά ποσά χρηματοδοτήσεων από Venture Capital funds της περιοχής και εντέλει εξαγοράστηκαν από μεγαλύτερες εταιρείες του εκάστοτε κλάδου, είναι πολλά και αξιοσημείωτα. Σε πλείστες περιπτώσεις οι ιδρυτές των εταιρειών αυτών μετά την εξαγορά προχωρούν στην ίδρυση νέων εταιρειών (serial entrepreneurs), ασχολούνται με τις επενδύσεις (είτε ως angel investors είτε ιδρύοντας επενδυτικά funds) ή ακόμα δραστηριοποιούνται ως σύμβουλοι σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 είχε δημιουργηθεί το Silicon Valley Greek Seed Fund από μια ομάδα επιτυχημένων επιχειρηματιών της ελληνικής κοινότητας, με σκοπό την επένδυση σε ελληνικές startups στη Σίλικον Βάλεϊ. Δυστυχώς το επενδυτικό αυτό σχήμα ήταν βραχύβιο και πραγματοποίησε ουσιαστικά μόνο μία αξιόλογη επένδυση (στην εταιρεία BugSense).
Στον κατάλογο που έχει στην κατοχή της η «Κ» καταγράφεται πλήθος εταιρειών που έχουν ιδρυθεί από Ελληνοαμερικανούς στη μεγάλη τους πλειονότητα στην πολιτεία του Delaware (στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ) λόγω της ευνοϊκής νομοθεσίας που έχει θεσπίσει η συγκεκριμένη πολιτεία αναφορικά με μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τις startups (γραφειοκρατία, φορολογία, μετοχές, επενδύσεις, δικαστικό σύστημα, προστασία της προσωπικής περιουσίας των ιδρυτών σε περίπτωση αποτυχίας της startup, προστασία διανοητικής ιδιοκτησίας κ.λπ.), διατηρούν ωστόσο την ουσιαστική τους δραστηριότητα και έδρα στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Και εδώ είναι το κλειδί: Πολλοί από αυτούς αν και ελληνικής καταγωγής, δεν κατέχουν την ελληνική υπηκοότητα, άλλοι δεν γνωρίζουν καν ελληνικά και φυσικά δεν είναι καθόλου ενήμεροι για τα αξιοσημείωτα βήματα προόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της Ελλάδας κατά τα τελευταία χρόνια. Αυτή η κατηγορία αποτελεί από μόνη της έναν πολύ σημαντικό στόχο για την Ελλάδα. Εάν αποκτήσουν γνώση για το τι γίνεται στη χώρα καταγωγής τους, ίσως κάποιοι από αυτούς πεισθούν για την επέκταση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.
Η ανάγκη να κρατήσουν επαφή με τις ρίζες τους σε συνδυασμό βεβαίως με το διαρκώς βελτιούμενο επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα στον τεχνολογικό τομέα κατά τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν τις προϋποθέσεις επιτυχούς προσέλκυσης στη χώρα μας κατά προτεραιότητα των ελληνικής καταγωγής επιχειρηματιών του εξωτερικού και να σταματήσει η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται από αυτούς μονάχα ως ο τόπος διακοπών. Ο μόνος όμως τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι να αντιληφθούν τα επιχειρηματικά πλεονεκτήματα δραστηριοποίησής τους στην Ελλάδα, όπως το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό για τη στελέχωση της εταιρείας τους και οι φιλικές προς τη νεοφυή επιχειρηματικότητα συνθήκες, ώστε η επέκτασή τους στη χώρα μας να μπορεί να εξελιχθεί ως επιχειρηματικά συμφέρουσα επιλογή.
Τέλος, υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία που μπορεί να προσελκυσθεί. Πρόκειται για αυτούς που έχουν παρουσία τόσο στη Σίλικον Βάλεϊ όσο και στην Ελλάδα. Στις περιπτώσεις αυτές το εμπορικό τμήμα της εταιρείας βρίσκεται στη Silicon Valley (οι πωλήσεις) και το τεχνικό στην Ελλάδα (η έρευνα και ανάπτυξη του καινοτόμου προϊόντος ή της πρωτοποριακής υπηρεσίας).
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου