Σάββατο, 1η Ιανουαρίου, Πρωτοχρονιά, 2022
Διεξήχθησαν 544.466 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 7,45%
Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον συνεχίζεται με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα να καλπάζει και να αυξάνει εκθετικά τις λοιμώξεις.
Σε 40.560 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 76 θάνατοι. Παράλληλα, σε 627 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Από τα συνολικά κρούσματα, 17.000 εντοπίζονται στηνΑττική (15.713 χθες) και 4.920 στη Θεσσαλονίκη (3.997 χθες).
Διεξήχθησαν 544.466 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 7,45%.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη καταγράφηκαν 35.580 κρούσματα, ενώ είχαν προηγηθεί 28.828 την Τετάρτη, 21.657 την Τρίτη και 9.284 την Δευτέρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 40.560 , εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.210.853 (ημερήσια μεταβολή +3.5%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 231 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.386 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.790 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 627 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 541 (86.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 86 (13.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.759 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 439 (ημερήσια μεταβολή +4.28%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 359 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 40.560 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 33 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Διευκρινίσεις σχετικά με τα τεστ κορωνοϊού, αλλά και τις νέες οδηγίες σχετικά με την καραντίνα έδωσε το πρωί της Παρασκευής η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα ορίζει ότι με θετικό rapid τεστ μπορεί να δικαιολογηθεί η απουσία από την εργασία για εμβολιασμένους.
Όπως είχε αναφέρει και κατά τη χθεσινή ενημέρωση, δεν χρειάζεται η διενέργεια PCR μετά από θετικό rapid test εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος. Οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που πρέπει να υποβληθούν σε PCR μετά από θετικό rapid test, αφού το χρειάζονται για το πιστοποιητικό νόσησης, πρόσθεσε.
Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στη μεγάλη πίεση που έχει προκαλέσει η τεράστια ζήτηση για μοριακά τεστ, θέμα το οποίο είχε αναδείξει χθες η «Κ». «Τα νοσοκομεία πιέζονται πολύ για τα δείγματα, οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ο κόσμος ταλαιπωρείται… Κανείς δεν αμφισβητεί τη θετικότητα του rapid», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Καραντίνα και στενές επαφές
Ως προς τις νέες οδηγίες σχετικά με την καραντίνα για νοσήσαντες και άτομα που έρχονται σε επαφή με κρούσμα, επισήμανε πως οι ασυμπτωματικοί νοσήσαντες μετά από πέντε μέρες μπορούν να βγουν από το σπίτι και να κυκλοφορούν φορώντας πάντα τη μάσκα υψηλής προστασίας, επίσης για τις επόμενες πέντε ημέρες.
Οι εμβολιασμένοι και με την ενισχυτική δόση που έρχονται σε επαφή με κρούσμα της Όμικρον δεν χρειάζεται να μείνουν καθόλου καραντίνα, ωστόσο για πέντε μέρες θα πρέπει να κυκλοφορούν έξω συνεχώς με μάσκα υψηλής προστασίας.
Αναφερόμενη γενικότερα στην εικόνα της πανδημίας, τόνισε πως οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν τη διάρκεια των μέτρων θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στα νοσοκομεία, ενώ εκτίμησε ότι τα σημερινά κρούσματα θα κινηθούν περίπου στα χθεσινά επίπεδα (δηλαδή πάνω από τις 30.000).
Για μελέτες που δείχνουν και μένει να επιβεβαιωθεί, ότι ο άνθρωπος που νοσεί από τη μετάλλαξη Όμικρον αποκτά ανοσία και από τη Δέλτα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 διευκρίνισε ότι «ο άνθρωπος που πέρασε Δέλτα δεν έχει ανοσία από την Όμικρον». Υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. «Και όσοι είναι δίπλα εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς, αλλά να κάνουν και την τρίτη δόση» τόνισε.
«Η Όμικρον είναι ένα φαινόμενο που θα εξελιχθεί γρήγορα με υψηλές κορυφές. Χρειάζεται ψυχραιμία, γιατί οι αριθμοί θα μάς προκαλούν σοκ» σημείωσε.
Ανέφερε ότι «η νέα μετάλλαξη θα μας ζορίσει τον Ιανουάριο γιατί το σύστημα υγείας είναι ήδη επιβαρυμένο από την Δέλτα».
Πρόσθεσε, ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι «όσες περισσότερες είναι οι μολύνσεις τόσες περισσότερες νοσηλείες θα έχουμε». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, «γιατί είναι αυτοί που θα συναντηθούν με την Όμικρον και θα βρεθούν στα νοσοκομεία».
«Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η Όμικρον είναι απλό κρυολόγημα. Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα» προειδοποίησε -από πλευράς του- ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου