Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021
“Δεν έχουμε να ζήσουμε”. Είναι η κραυγή απόγνωσης των παραγωγών εσπεριδοειδών στην περιοχή του Τραγανού που για ακόμα μία χρονιά, λόγου πάγου και ακαρπίας, είδαν την παραγωγή τους να χάνεται στα αζήτητα…
Η ζημιά, με βάση τις εκτιμήσεις των ίδιων των παραγωγών λόγω αγγίζει και το 100%, με αποτέλεσμα να είναι σε απόγνωση αφού και η πολιτεία που γνωρίζει το πρόβλημα δεν έχει έως και σήμερα ενεργοποιηθεί προκειμένου να πάρει μέτρα στήριξης των ανθρώπων που φέτος δεν έχουν σχεδόν καθόλου παραγωγή
Η μεγάλη αυτή ακαρπία που έχει αφήσει γυμνά από καρπό χιλιάδες δέντρα οφείλεται κυρίως στον πάγο της περασμένης άνοιξης που βρήκε τα φυτά την ώρα της ανθοφορίας και τα έκαψε.
“Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι παραγωγοί εσπεριδοειδών βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την καταστροφή των κόπων μας λόγω της μεγάλης ακαρπίας. Πέρυσι ήταν μία καταστροφική χρονιά λόγω του κορωνοϊού, της ανεμοθύελας και της χαλαζόπτωσης που έπληξαν την περιοχή και συνέβαλλαν καθοριστικά στην μείωση της παραγωγής. Από την άλλη το κόστος της καλλιέργειας να είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τον παραγωγό. Έχουμε φέτος μία ακαρπία που αγγίζει το 100% στα εσπεριδοειδή. Τα προβλήματα αυτά τα έχουμε κοινοποιήσει και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κ Λυκουρέτζο.
Πρέπει η πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα των εσπεριδοπαραγωγών της περιοχής και να δει με ποιό τρόπο μπορεί να τους στηρίξει έχοντας ως κατεύθυνση την αποζημίωση για την χαμένη παραγωγή των καλλιεργητών κυρίως των πορτοκαλιών”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομάδος Παραγωγών Τραγανού κ Δημήτρης Τσάκωνας.
Εξευτελιστικές τιμές
Οι παραγωγοί μοιάζουν κάτι περισσότερο από προβληματισμένοι καθώς ακόμα δεν έχουν συνέλθει από το περσινό χτύπημα που σε αυτό προστέθηκαν και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, που τους οδήγησε να πωλήσουν την περσινή παραγωγή σε εξευτελιστικές τιμές. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ανατιμήσεις των λιπασμάτων καθώς και όλων των εφοδίων που είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια…
“Όσον αφορά τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί αυτή την στιγμή στο εμπόριο για την περιοχή του Τραγανού, οι έμποροι τα αγοράζουν από τους παραγωγούς 24 με 27 λεπτά καθαρά και στα μανταρίνια είναι γύρω στα 30 λεπτά καθαρά. Πιστεύω ότι οι τιμές αυτές είναι χαμηλές”, επισημαίνει ο κ Τσάκωνας.
Εργάτες γης
Το πορτοκάλι αποτελεί τη βασική παραγωγή των κατοίκων του Τραγανού από την οποία αποκομίζουν τα προς το ζην για να επιβιώσουν μαζί με τις οικογένειές τους. Σοβαρό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και με τους εργάτες γης
“Μεγάλο πρόβλημα έχουμε και με τους εργάτες γης το οποίο πρέπει να το δει η πολιτεία. Δεν υπάρχουν άνθρωποι να μαζέψουμε. Φέτος είναι μία λειψή παραγωγή για εμάς, αλλά θα έρθει κάποια χρονιά που θα θέλουμε να μαζέψουμε τα πορτοκάλια και δεν θα υπάρχουν εργάτες, το κόστος των οποίων είναι μεγάλο αφού έχει ανέβει το μεροκάματα πάρα πολύ ψηλά”, τονίζει ο πρόεδρος της Ομάδος Παραγωγών Δημήτρης Τσάκωνας.
“Εμείς εδώ στο Τραγανό ζούμε από τα πορτοκάλια είναι η βασική μας καλλιέργεια. Το 90% των παραγωγών του τραγανού έχουν ως βασική καλλιέργεια από την οποία ζουν τα εσπεριδοειδή. Πλέον δεν μπορούμε να ζήσουμε. Γιατί το μεγάλο κόστος που υπάρχει στη καλλιέργεια σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές δεν δίνουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ζήσουν.
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια τα εσπεριδοειδή και ιδίως τα πορτοκάλια όπου αποτελούν βασική παραγωγή πολλών περιοχών της Ηλείας δεν έχουν τύχει της ανάλογης προσοχής από την πολιτεία και τους θεσμοθετημένους οργανισμούς που έχει για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τη συμβολή τους στον αγώνα επιβίωσης που κάνουν οι παραγωγοί.
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου