Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου, 2022
Όχι πως θα αλλάξει δραματικά η κατάσταση στην Κύπρο –αν κρίνουμε και από τις σφοδρές αντιδράσεις των Τούρκων– αλλά η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με το σαφώς βελτιωμένο λεκτικό στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας των κυανόκρανων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί, «σώζει», τουλάχιστον προσχηματικά, το γόητρο των Ηνωμένων Εθνών που είχε καταρρακωθεί από τις τελευταίες μεροληπτικές εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.
Η σημαντική διαφορά στην περίπτωση του ψηφίσματος εντοπίζεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ, συγγραφέας των οποίων είναι ο ειδικός αντιπρόσωπός του στην Κύπρο, τις τελικές αποφάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας λαμβάνουν κράτη-μέλη που δεν μπορούν να αγνοήσουν τις παραβιάσεις αποφάσεων του ίδιου του ΟΗΕ και τις προκλητικές μεθοδεύσεις των Τούρκων στο νησί.
Ετσι, το Σώμα αποδέχθηκε τις ενστάσεις και παρατηρήσεις της Λευκωσίας και ενέταξε στο ψήφισμα τις αναφορές για την ανάγκη επανέναρξης συνομιλιών για μια λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, καταδικάζοντας συγχρόνως τις προκλητικές τουρκικές αυθαιρεσίες στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.
Αυτές οι αναφορές έκαναν έξαλλη την τουρκική πλευρά που βλέπει να πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες που καταβάλλει για εκτροπή του Κυπριακού από θέμα εισβολής και κατοχής, σε πρόβλημα ανάμεσα σε δύο χωριστές «κυριαρχικές» οντότητες στο νησί. Όμως το πρόβλημα της διάστασης, συντηρεί και διευρύνει η συνεχιζόμενη προκλητική στάση της τουρκικής πλευράς. Αυτό καταδεικνύει η θρασύτατη τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που όχι μόνο δεν αποδέχεται την κριτική του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά απειλεί να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα, υποδεικνύοντας ότι ως αντίδραση θα στηρίξει πλήρως τα βήματα που θα ληφθούν από δω και πέρα από το ψευδοκράτος. Ηδη, το υποτελές καθεστώς των κατεχομένων ζητά τη σύναψη χωριστής συμφωνίας με τον ΟΗΕ για να επιτρέπει την παρουσία και διακίνηση της ειρηνευτικής δύναμης στο βόρειο τμήμα, το οποίο θεωρεί ως «χωριστό κυρίαρχο κράτος». Κάνει, ταυτόχρονα, πράξη τη λεηλασία και τον σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Βαρώσια εισάγοντας ως «ενδιαφερόμενο μέρος» στις αιτήσεις προς την τουρκική λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» και το ΕΦΚΑΦ, το θρησκευτικό ίδρυμα των κατεχομένων. Απορρίπτει, επίσης, χωρίς συζήτηση την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου για συνομιλίες στη βάση των συμφωνηθέντων για ομοσπονδία. Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται μάλιστα λόγος για αντιφατική προσπάθεια «αποκομμένη από την πραγματικότητα για ένα μοντέλο λύσης που έχει δοκιμαστεί και εξαντληθεί για περισσότερα από πενήντα χρόνια και που αποδεικνύεται αναποτελεσματικό και δεν αντικατοπτρίζει τη συναίνεση της μιας πλευράς».
Ας κρατήσουμε, λοιπόν, τα θετικά από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι η επιβεβαίωση της βάσης λύσης του Κυπριακού και η ισχυρή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων 550 και 789 που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου –απόδειξη ότι έχουμε τουλάχιστον τη θεωρητική στήριξη της διεθνούς κοινότητας- χωρίς ωστόσο να αναμένουμε ότι θα καμφθεί με αυτά και η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα…
E.K.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου