Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα μείνει αρκετό καιρό στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και την Πολεμική Αεροπορία.
Όσοι πέρασαν την Παρασκευή από το Σύνταγμα σίγουρα θα πρόσεξαν τις γαλλικές σημαίες. Δεν ήταν βεβαίως προς τιμή των Rafale (που ήρθαν την προηγούμενη ημέρα), αλλά ήταν προς τιμή του αρχηγού των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Thierry Burkhard, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ένα μόλις 24ωρο μετά την άφιξη των πρώτων έξι Rafale στο σπίτι τους. Φορώντας το γαλλικό στρατιωτικό κεπί, όμοιο με αυτό που φορούσε και καθιέρωσε ο στρατηγός Ντε Γκωλ, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τον εντυπωσίασε τον Γάλλο στρατηγό το Μνημείο, τόσο που έμεινε αρκετή ώρα μπροστά του. Η έκπληξή του όμως ήταν μεγάλη όταν ο Α/ΓΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος του δώρισε ένα αντίγραφο του Μνημείου σε μικρογραφία.
Και γαλλικά Rafale την 25η Μαρτίου
Είπα στρατηγός Ντε Γκωλ και ξέρετε τι πρόκειται να συμβεί με τον Ντε Γκωλ στην Ελλάδα; Όχι βεβαίως με τον στρατηγό (τον οποίο κάποτε φιλοξένησε δόξη και τιμή στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής), αλλά με τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε ε Γκωλ. Σας πληροφορώ ότι οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν ώστε το αεροπλανοφόρο με όλα τα αεροσκάφη του να βρίσκεται στην Ελλάδα τιμώντας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στην παρέλαση, συνεπώς θα δούμε πολλά Rafale να «σκίζουν» τον αττικό ουρανό. Θα είναι τα Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, θα είναι και ένα σμήνος γαλλικών Rafale της Armee de l’Air. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα μείνει αρκετό καιρό στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και την Πολεμική Αεροπορία. Και κάτι ακόμα, πέραν της συνεργασίας που θα έχουν πλέον οι δύο χώρες στο διάστημα (με τους στρατιωτικούς δορυφόρους), τα γαλλικά Rafale, θα συναντήσουν τα ελληνικά Rafale σε δύο ασκήσεις, στον Ηνίοχο και στη Μέδουσα. Για να καταλάβετε πόση σημασία έχει αυτή η ελληνογαλλική στρατιωτική συνεργασία ακόμα και στο διάστημα, που υπέγραψε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Γάλλο ομόλογό του θα σας πάω μερικούς μήνες πίσω όταν οι γαλλικοί στρατιωτικοί δορυφόροι αποκρυπτογράφησαν τις θέσεις των τούρκων μισθοφόρων στη Λιβύη. Το τι ακολούθησε όλοι το γνωρίζουν.
Έβγαλαν ξανά το Reis
Η έξαρση της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας, το τελευταίο διάστημα, έχει εγείρει ανησυχίες στην Αθήνα, καθώς οι κινήσεις της γείτονος δείχνουν σαφέστατη διάθεση επιβουλής στο Αιγαίο. Αλλά πέραν των ρητορικών επιθέσεων οι Τούρκοι προχώρησαν και σε μια άλλη ενέργεια. Έβγαλαν ξανά του Oruc Reis. Το θυμάστε αυτό το τουρκικό ερευνητικό πλοίο που το καλοκαίρι του 2020 είχε επιχειρήσει έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βγήκε αντιμέτωπος όλος ο ελληνικός στόλος στο Αιγαίο; Τώρα το Oruc Reis ήταν πάλι στο Αιγαίο, πλέει (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) δυτικά της Καλύμνου και συνοδεύεται από δύο τουρκικά πλοία, το Αταμάν και το Τζένκινς Χαν. Οι κινήσεις του παρακολουθούνται. Πάντως όσον αφορά την φραστική επιθετικότητα της Τουρκίας είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ότι «αυτή η τακτική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα έχει πάρει διαστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί» και δεν είναι τυχαίο ότι επανέλαβε το μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση του casus belli.
Για την πορεία όμως του Oruc Reis σας έχω φρέσκα νέα, πιο φρέσκα δεν γίνεται. Πρώτα απ΄όλα το ΓΕΕΘΑ έστειλε μια κανονιοφόρο να το παρακολουθεί με το ραντάρ της. Το τουρκικό ερευνητικό και τα πλοία που το συνοδεύουν άλλαξε πορεία την Παρασκευή απόγευμα χωρίς να προχωρήσει σε καμία παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων (ή της ΑΟΖ) και κατευθύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν το άφησαν από τα μάτια τους.
Γιατί ο υπουργός Άμυνας μπήκε σε καραντίνα
Δείτε καμιά φορά τι παιχνίδια παίζει η μετάλλαξη Omicron. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πρόσεχε ιδιαιτέρως όλο αυτό το διάστημα να μην κολλήσει covid γιατί είχε σημαντικές αποστολές. Περίμενε να έρθουν τα Rafale, είχε επίσκεψη στη Γαλλία για τη «λαμαρίνα» των Balh@rra και επίσκεψη στο Ισραήλ και ίσως επίσκεψη στις ΗΠΑ. Πρόσεχε πολύ δεν ερχόταν σε επαφή με πολλά άτομα, δεν συναντούσε κανέναν χωρίς προηγουμένως τεστ και έτσι πήγε στο Ισραήλ. Έλα όμως που ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς, με τον οποίο συναντήθηκε στο αρχηγείο του υπουργείου Άμυνας στο Ισραήλ βγήκε θετικός στον κορωνοϊο. Ο υπουργός συντόμευσε το πρόγραμμά του (εάν προτιμάτε το έκανε ποιο σύντομο) στο Ισραήλ, έκανε τα προβλεπόμενα τεστ (ήταν αρνητικά) και πήρε το κυβερνητικό αεροπλάνο επιστροφής στην Αθήνα. Αλλά δεν έμεινε μόνον στα αρνητικά στα τεστ. Επειδή ήρθε σε επαφή με κρούσμα μπαίνει άμεσα σε καραντίνα. Οι ισραηλινοί πάντως πρόλαβαν και έδωσαν εύσημα στον υπουργό για την ταχύτητα που υλοποιήθηκε η προμήθεια των Rafale. Στη συζήτηση που ακολούθησε ειπώθηκε ότι «τα αεροπλάνα όπως και τα πλοία δεν είναι παρά οι πλατφόρμες, τη μεγάλη διαφορά κάνουν τα οπλικά συστήματα».
Πιερρακάκης- Στουρνάρας και open data
Και να μην ξέρετε τι ακριβώς είναι, σίγουρα έχετε ακούσει για τα ανοιχτά δεδομένα, open data όπως τα λέμε στα μέρη μας. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες δεδομένων που προσφέρονται ελεύθερα και μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω και να επαναδιατεθούν. Έχοντας κάποιος στη διάθεσή του open data, είναι δυνατόν να παράγει εφαρμογές που εξυπηρετούν στοχευμένα και απόλυτα, χωρίς σπατάλες ή ελλείψεις. Λέγεται ότι τα δεδομένα είναι πλούτος στην εποχή μας, και το πιστεύω, αν κρίνω από το γεγονός ότι την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιανουαρίου θα μιλήσουν για το θέμα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας και ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Βάζω στοίχημα ότι θα ακουστούν οι λέξεις «βιομηχανία”, εφαρμογές», «πλατφόρμες», «οικοσύστημα» και για ό,τι νεότερο θα ενημερωθείτε πλήρως.
Κάποιος δεν έβλεπε τον Πρόεδρο στην TV
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας, ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είχε και ένα… απρόοπτο, με τον ίδιο να το σχολιάζει με χιούμορ. Συγκεκριμένα, μιλούσε για τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα, ότι «μας χωρίζει μία άβυσσος με τον ΣΥΡΙΖΑ».Ενώ έλεγε πως «σε αυτό έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης» (σ.σ. ότι τους χωρίζει μια άβυσσος), χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο. «Να μου επιτρέψετε, ζωντανή είναι η συνέντευξη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και, αφού κοίταξε το κινητό του, είπε με χιούμορ: «Δεν ήταν ο κ. Μητσοτάκης» και γέλασε. Το σίγουρο πάντως ότι αυτός που τηλεφώνησε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο προσωπικό του τηλέφωνο ήταν άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος (αφού είχε την ευχέρεια να μιλήσει απευθείας με τον Πρόεδρο) και δεν… έβλεπε την συνέντευξη.
Αλλαγή στη ρητορική Τσίπρα
Παρακολουθώντας πάντως τη συνέντευξη Τσίπρα, πρόσεξα μια αλλαγή στην ρητορική του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρωθυπουργού. Ήταν πιο επιθετική από άλλες φορές κυρίως όταν επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές. Ήταν επίσης και πιο επιθετικός έναντι του κ. Μητσοτάκη, με νέους χαρακτηρισμούς, όπως «μάγκας» και «νταής», διατήρησε το «γόνος πλούσιας πολιτικής οικογένειας» , συμπλήρωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης πέρασε την ζωή του στα πούπουλα, λέγοντας μάλιστα πως «κόλλησε ένσημο όταν ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός». Θέλετε ένα παράδειγμα; Σχολιάζοντας την αποστροφή του Πρωθυπουργού ότι πρώτη φορά βλέπει γαλοπούλες να βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα, υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, διερωτήθηκε: «Αυτός που είναι μάγκας και νταής γιατί δεν κάνει εκλογές;». «Και άλλες χώρες έκαναν εκλογές εν μέσω πανδημίας», είπε. Γιατί όμως έγινε πιο επιθετική η ρητορική του κ. Τσίπρα έναντι της ΝΔ και προσωπικά έναντι του κ. Μητσοτάκη;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις και το ΚΙΝΑΛ
Κατά μία εκδοχή, βλέπει τις δημοσκοπήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κολλημένος εκεί γύρω στο 24% και δεν προχωρά, βλέπει επίσης τη διαφορά με τη ΝΔ να υπάρχει ακόμα μεγάλη και νοιώθει την ανάσα του Νίκου Ανδρουλάκη, που το ΚΙΝΑΛ (σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις) αυξάνει τα ποσοστά του και μικραίνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας, για πρώτη φορά έκανε αναφορά στην έως τώρα ζωή του, λέγοντας ότι είναι αυτοδημιούργητος, ότι ήταν μαθητής σε δημόσιο Λύκειο, στο Πολυκλαδικό Αμπελοκήπους, ότι δεν έχει πατέρα πρωθυπουργό. Και όταν οι δημοσιογράφοι (στο Κόντρα) παρατήρησαν ότι ο κ. Μητσοτάκης ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό, τι νομίζετε ότι απάντησε; «Προφανώς ψηφίστηκε, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και ο Τραμπ ψηφίστηκε στις ΗΠΑ».
Ποιος θυμήθηκε τον Τραμπ;
Ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Τραμπ και θυμήθηκα κάτι παλιές ιστορίες τότε που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρωθυπουργός και πήγε στον Λευκό Οίκο για να συναντήσει τον… διαβολικό, όπως κάποτε είχε χαρακτηρίσει, Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν τότε που ο τότε πλανητάρχης γέμισε τον Τσίπρα επαίνους, όπως μετέδωσε το γερμανικό ZDF. Τότε ο κ. Τσίπρας κάνει στροφή 180 μοιρών (όπως έγραψε η Deutsche Welle) λέγοντας για τον Τραμπ: «μπορεί ο τρόπος που αντιμετωπίζει την πολιτική να μοιάζει ορισμένες φορές διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό»!
Κόμμα λαμπερών αστεριών
Θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι την διαφωνία του με την πρόταση Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ανοιχτά ο Νίκος Φίλης υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και σε ένα star system: «Δεν θέλουμε κόμμα λαμπερών και λιγότερο λαμπερών αστεριών», είπε.
TO BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου