Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου, 2022
Τις κυβερνητικές αυθαιρεσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρίνει σε Κύριο Αρθρο της η εφημερίδα «Washington Post», η οποία επισημαίνει ότι οι πολιτικές του προέδρου της Τουρκίας έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση του νομίσματος της χώρας – και όχι μόνο.
Επιφανειακά, αναφέρει η «Post», δεν υπάρχει ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εν εξελίξει ειδήσεων στην Τουρκία: της κυβερνητικής δίωξης ενός πολιτικού αντιφρονούντος, του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά (Osman Kavala) και της κατάρρευσης του τουρκικού νομίσματος, της λίρας, με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Στην πραγματικότητα, όμως, και οι δύο προέρχονται από την ίδια πηγή, η οποία είναι η αυθαίρετη και ιδιότροπη διακυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εάν η πίεση – τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό – δεν μπορέσει να πείσει τον κ. Ερντογάν να αλλάξει πορεία, η χώρα του μπορεί να οδηγηθεί σε μη αναστρέψιμη πολιτική και οικονομική ζημιά, σημειώνει χαρακτηριστικά η «Post».
Με σπουδές στην Τουρκία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Καβαλά, 64 ετών, έχει μακρά ιστορία δραστηριότητας σε φιλελεύθερες μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας του. Η τουρκική κυβέρνηση τον κατηγορεί ότι χρηματοδότησε πανεθνικές διαδηλώσεις το 2013 και ότι υποστήριξε την αιματηρή, αλλά αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, για τις οποίες δεν έχει καταδικαστεί, αλλά βρίσκεται στη φυλακή εν αναμονή της δίκης από το 2017. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε εντολή στην Τουρκία να τον αφήσει ελεύθερο τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Οταν 10 πρεσβευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες πίεσαν το θέμα στην Αγκυρα τον Οκτώβριο του 2021, ο κ. Ερντογάν απείλησε να τους απελάσει για αυτό που αποκάλεσε «βλασφημία» κατά της Τουρκίας, αλλά αργότερα υποχώρησε. Ωστόσο, τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη συνέχιση της κράτησης του Καβαλά στα τέλη Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Ευρώπης να προειδοποιήσει ότι η Τουρκία μπορεί σύντομα να κηρυχθεί επισήμως παραβάτης του διεθνούς δικαίου.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Ερντογάν, έχοντας προηγουμένως θέσει την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υπό τον άμεσο έλεγχό του, έχει διατάξει μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού — σε αντίθεση με κάθε ορθή οικονομική πρακτική.
Ο Τούρκος πρόεδρος, υπερασπιστής του πολιτικού Ισλάμ, αναφέρθηκε στο μουσουλμανικό δόγμα κατά της τοκογλυφίας για να δικαιολογήσει αυτή την περίεργη πολιτική, η οποία, όπως υποστηρίζει, θα τονώσει τις τουρκικές εξαγωγές και κατά συνέπεια την ανάπτυξη.
Καθώς όλο και περισσότεροι Τούρκοι εγλατέλειψαν τις λίρες τους υπέρ των δολαρίων ή των ευρώ, ο κ. Ερντογάν απάντησε στις 20 Δεκεμβρίου με ένα ακόμη μέτρο απελπισίας: αποζημίωση σε όποιον συμφωνεί να κρατήσει τη λίρα για τουλάχιστον 90 ημέρες παρά την οποιαδήποτε υποτίμηση νομίσματος που θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.
Υπήρξε μια σύντομη ανάπαυλα στην πτώση της λίρας πριν ξαναρχίσει την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας φέρεται να ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματά της για να στηρίξει τη λίρα, αλλά ο πληθωρισμός της χώρας ανήλθε στο 36%.
Εχουν ξεσπάσει διάσπαρτες διαμαρτυρίες για τις υψηλές τιμές και τις χαμένες αποταμιεύσεις που προκαλούν τα μέτρα του κ. Ερντογάν, αλλά ο πρόεδρος έχει μια απάντηση και γι’ αυτό: Στο Twitter, οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών του δημοσίευσαν απειλή για δίωξη μιας μακράς λίστας πρώην αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, οικονομολόγων και δημοσιογράφων για την διαδικτυακή κριτική τους στις οικονομικές πολιτικές του προέδρου.
Εν ολίγοις, η πρόσφατη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους όσων προειδοποίησαν για αυταρχική διακυβέρνηση στην Τουρκία. Οι αυθαίρετες οικονομικές ιδέες του καταστρέφουν τον πλούτο του έθνους. Σε μια υγιή δημοκρατία, ένας αχαλίνωτος ηγέτης που ευθύνεται για μια τέτοια καταστροφή θα αντιμετώπιζε ελέγχους και ευθύνες. Οπως μπορεί να επιβεβαιώσει ο κ. Καβαλά, ωστόσο, η Τουρκία απέχει πολύ από μια υγιή δημοκρατία.
Πηγή: «Washington Post»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου