Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Πανομογενειακή Συγκέντρωση για την Παρέλαση της Βοστώνης

 Από την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας προσκαλεί εσάς και τους αξιωματούχους και αντιπροσώπους των Σωματείων/Συλλόγων και Ελληνικών Κοινοτήτων/Ενοριών, Σχολείων, Πανεπιστημίων & ΜΜΕ να παρευρεθούν στην Πρώτη Πανομογενειακή Συγκέντρωση για την Παρέλαση του Ελληνισμού της Νέας Αγγλίας η οποία θα γίνει την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, 2022 στις 7:00μμ στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, 50 Goddard Avenue, Brookline, MA.

Η παρέλαση είναι σημείο αναφοράς του Ελληνισμού και είναι θέμα όλων.   Χρειαζόμαστε την βοήθεια και συμμετοχή σου.

Ενθυμούμεθα την ιστορία, τιμούμε και μνημονεύουμε τους Ήρωες, γιορτάζουμε και μεταλαμπαδεύουμε στους νέους και νέες: πολιτισμό, παραδόσεις, γλώσσα, πίστη, τα ήθη και έθιμα...  

Υπενθυμίζουμε ότι η Παρέλαση του Ελληνισμού της Νέας Αγγλίας θα γίνει την Κυριακή, 1 Μαΐου, 2022 στην Boylston Street, της Βοστώνης.

ΟΗΕ: Σπάνια σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

 Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, 2022


Την απόφαση έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την Ρωσία να ψηφίζει «όχι», αλλά να μην μπορεί να ασκήσει βέτο, καθώς επρόκειτο για διαδικαστικό θέμα

Σε μια σπάνια κίνηση προχώρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα συγκάλεσε μια έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα.

Η ψηφοφορία μεταξύ των 15 μελών του Συμβούλιου αφορούσε ένα διαδικαστικό θέμα, οπότε η Ρωσία δεν μπορούσε να ασκήσει βέτο. Ψήφισε βέβαια «όχι», ενώ Κίνα, Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέλεξαν να απέχουν, οπότε η απόφαση ελήφθη με 11 θετικές ψήφους.

Η έκτακτη σύγκλιση των 193 κρατών μελών της Γενικής Συνέλευσης εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης διπλωματικών πιέσεων, αλλά και της απομόνωσης της Ρωσίας. Επομένως στη συζήτηση η Μόσχα αναμένεται να γίνει αντικείμενο σφοδρότατης κριτικής, ενώ πιθανότατα θα ολοκληρωθεί με ένα κατάφωρο καταδικαστικό ψήφισμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο στη Γενική Συνέλευση. Έτσι, αν και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, σαφώς φέρουν ειδικό πολιτικό βάρος.

Από το 1950 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 11 έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις τέτοιου τύπου.

Η Ευρώπη σε νέα εποχή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «για πρώτη φορά στα χρονικά» θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνοντας λόγο για «σημείο καμπής» για την Ε.Ε. με δεδομένη την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών που κυριάρχησαν στη Γηραιά Ήπειρο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει προκαλέσει ριζική αναθεώρηση της λογικής μη εμπλοκής ή ουδετερότητας που χαρακτήριζε πολλές πτυχές της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής έως σήμερα.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Γερμανία, η οποία επί πολλές εβδομάδες εξέφραζε ενστάσεις στην αποστολή οπλισμού στο Κίεβο, όμως χθες η κυβέρνηση Σολτς -που περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους- ενέκρινε την αποστολή αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ανάλογη είναι η περίπτωση της Σουηδίας η οποία ακολούθησε πολιτική ουδετερότητας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, όμως σήμερα η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία που περιλαμβάνει χιλιάδες αντιαρματικά όπλα και κράνη.

Άλλες χώρες που τις τελευταίες ημέρες αποφάσισαν να ενισχύσουν με στρατιωτικό υλικό το Κίεβο είναι το Βέλγιο, η Τσεχία και Πορτογαλία, όπου η Σοσιαλιστική κυβέρνηση Κόστα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει αμυντικό υλικό αλλά και όπλα.

Η Ελλάδα έστειλε σήμερα δύο μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 φορτωμένα με αμυντικό υλικό, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας και σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, όπως και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, στάλθηκαν και μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού, από μάσκες και γάντια μέχρι απινιδωτές και συσκευές παροχής οξυγόνου.

Ευρωπαϊκές χώρες που στέλνουν στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο

Γερμανία: 1.000 αντιαρματικά όπλα, 500 πυραύλους Stinger, 10.000 τόνους καυσίμων. Επιτρέπει στην Ολλανδία (400 αντιαρματικά όπλα) και την Εσθονία (9 κομμάτια πυροβολικού) την προώθηση όπλων γερμανικής κατασκευής.

Γαλλία: Αντιαεροπορικά συστήματα, ψηφιακά όπλα, καύσιμα

Ηνωμένο Βασίλειο: 2.000 αντιαρματικοί πύραυλοι, συν γιλέκα, κράνη και αρβύλες

Βέλγιο: 2.000 πολυβόλα όπλα και 3.800 τόνους καυσίμων

Ολλανδία: 200 βλήματα Stinger, όπλα και κράνη

Πορτογαλία: Τυφέκια τύπου G3, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, διόπτρες νυχτερινής όρασης, φορητούς ασυρμάτους

Σουηδία: 5.000 αντιαρματικά όπλα, 5.000 κράνη, 5.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα και 135.000 γεύματα εκστρατείας.

Τσεχία: Χιλιάδες πολυβόλα, υποπολυβόλα, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, πιστόλια και πυρομαχικά, συνολικής αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ

Ελλάδα: Αμυντικό εξοπλισμό (και ανθρωπιστική βοήθεια)

Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία: Αντιαρματικά Javelin και αντιαεροπορικά Stinger, αμερικανικής κατασκευής, κατόπιν συνεννόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Σλοβακία: Πυρομαχικά και καύσιμα συνολικής αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ

Ρουμανία: Αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη

Βουλγαρία: Έχει ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες

Εκτός Ευρώπης, στρατιωτική στήριξη παρέχουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ έχει ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ουκρανική κρίση, πέραν της βοήθειας που έχει ήδη προσφέρει.

Αλλαγή εποχής και στις οικονομικές σχέσεις

Η ρωσική εισβολή έχει επηρεάσει τη στάση ακόμα και της ιστορικά ουδέτερης Ελβετίας. Μολονότι η κεντροευρωπαϊκή δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του NATO και οι τράπεζές της υποδέχεται μεγάλα χρηματικά ποσά από πλούσιους Ρώσους, η Βέρνη έχει εν πολλοίς ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει έως σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στον χρηματοπιστωτικό τομέα να ανοίξει νέους δεσμούς (πχ λογαριασμούς) με Ρώσους που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα» και έχει ζητήσει οι υφιστάμενες σχέσεις με αυτά τα πρόσωπα να δηλωθούν στη γραμματεία οικονομικών υποθέσεων. Περαιτέρω μέτρα εξετάζονται, με τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι το ζήτημα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Σε μία ακόμα σημαντική εξέλιξη, η BP ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το ποσοστό 20% που κατέχει στη μετοχική σύνθεση του ρωσικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft.

Στις χώρες που έχουν παράσχει διαφόρων ειδών βοήθεια περιλαμβάνονται η Ιταλία, η Ισπανία, η Αλβανία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σλοβενία και το Ισραήλ.  Ο.Τ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η FIFA απαγορεύει τον εθνικό ύμνο και τη σημαία της Ρωσίας στους διεθνείς της αγώνες

  Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, 2022


Σκληραίνει τη στάση της η FIFA! Η Παγκόσμια Ομοσπονδία απαγορεύει τον εθνικό ύμνο και τη σημαία της Ρωσίας στους διεθνείς της αγώνες

Ηεισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει… αναταράξεις και στο χώρο του αθλητισμού.

Η FIFA σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους Ρώσους, λαμβάνοντας μια απόφαση-βόμβα. Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία παίρνει δραστικά μέτρα έναντι των Ρώσων, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρουν διάφορα Μέσα στο εξωτερικό, η FIFA αποφάσισε να απαγορεύσει τον εθνικό ύμνο και τη σημαία της Ρωσίας από τους της διεθνείς της αγώνες.

Η αθλητική κοινότητα γυρνάει την πλάτη στη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πουτίν λόγω των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα είναι ραγδαίες, με τις Πολωνία, Σουηδία και Τσεχία να έχουν ήδη δηλώσει πως δεν πρόκειται να αγωνιστούν κόντρα στη Ρωσία.

Θυμίζουμε, πως η UEFA έχει ήδη προχωρήσει σε αλλαγή έδρας του τελικού του Champions League, με το μεγάλο ματς να μεταφέρεται στο Παρίσι από την Αγία Πετρούπολη.

Οι εγγραφές για το Δρόμο Εκεχειρίας 2022 ξεκίνησαν!

  Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, 2022


Οι εγγραφές για το Δρόμο Εκεχειρίας 2022 ξεκίνησαν!
(50 χλμ ημιορεινής διαδρομής, μη αγωνιστικού χαρακτήρα με δωρεάν συμμετοχή

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί στην ιερή γη της Ήλιδας και της Ολυμπίας, στο «Μονοπάτι της Εκεχειρίας», την Κυριακή  15 Μαΐου 2022, ο «Δρόμος Εκεχειρίας 2022».

Οι συμμετοχές άνοιξαν στο routeoftruce.com.

Στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και κάθε τέσσερα χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες ενωνόντουσαν για να τιμήσουν τους θεούς τους, η Συμπολιτεία Ολυμπίας διοργανώνει τον «Δρόμο της Εκεχειρίας». Τον δρόμο που οδηγεί από την Αρχαία Ήλιδα (διοργανώτρια των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων) στην Αρχαία Ολυμπία (τόπο τέλεσης των αγώνων). Τον δρόμο που οδηγεί από την Εκεχειρία στην Ειρήνη. Στο διάβα τους οι δρομείς, κήρυκες της Εκεχειρίας, τυγχάνουν της φιλοξενίας του Ξένιου Δία μέσα από τα χαρούμενα πρόσωπα των ανθρώπων που από τα βάθη των αιώνων φτάνει στις μέρες μας γεφυρώνοντας το αρχαίο με το σύγχρονο. Οι σύγχρονοι κάτοικοι, απόγονοι των αρχαίων Ηλείων, υποδέχονται τους δρομείς αλλά και τους περιπατητές με δροσερό νερό, με παραδοσιακά προϊόντα φρούτα, σταφίδες, γαλακτοκομικά, κρασιά, χυμούς, ξηρούς καρπούς… Καρπούς που γεννά η Ηλειακή γη και προσφέρουν απλόχερα στους σύγχρονους κήρυκες της Εκεχειρίας.

Ο δρόμος όπως και τις προηγούμενες χρονιές δεν θα έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και θα διεξαχθεί επί της διαδρομής Ήλιδας Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας και θα βραβευθούν όλοι οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τη διαδρομή των 50  χιλιομέτρων με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια. Όσοι παραλείψουν κάποιο κομμάτι θα πάρουν αναμνηστικό μετάλλιο χωρίς αρίθμηση. Να σημειωθεί πως η πορεία αυτή ΔΕΝ έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και όλοι οι συμμετέχοντες κινούνται σχεδόν μαζί ακολουθώντας πάντα τον προπομπό.

Γεφυρώνοντας το αρχαίο με το σύγχρονο, το παλιό με το νέο, θυμίζουμε σε όλους για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Με βάση το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας»  ξαναφέρνουμε στο προσκήνιο τα ιδανικά του σεβασμού στον άνθρωπο και το ιερό δικαίωμα στην ειρήνη.

Παροχές προς τους συμμετέχοντες:

  • Συλλεκτικό μετάλλιο
  • Αριθμό συμμετοχής
  • Τροφοδοσία με νερό, φρούτα, χυμούς, μπισκότα, ξηρούς καρπούς και φιλέματα ανά ~5 χλμ της διαδρομής
  • Το τεχνικό μπλουζάκι της Διοργάνωσης
  • Έπαινος συμμετοχής
  • Μεταφορά (δείτε αναλυτικά στη φόρμα εγγραφής)
  • Μεταφορά των προσωπικών αντικειμένων των αθλητών από την Εκκίνηση στον Τερματισμό.

Περισσότερες πληροφορίες για την πορεία αλλά και πληροφορίες σχετικά με την διαδρομή μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Μονοπατιού (http://routeoftruce.com/), στην ενότητα «Δρόμοι Εκεχειρίας» , υποενότητα «Ήλιδα-Ολυμπία (50χλμ)», υποενότητα «2022».
Στην αρχική μας σελίδα μπορείτε να βρείτε τη δική μας εφαρμογή για το Μονοπάτι (για Android και
iOS).
Η διαδρομή είναι περασμένη και στις περισσότερες εφαρμογές με διαδρομές και μονοπάτια.

Το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και οι εγγραφές για τον αγώνα 5χλμ από την Πίσα στην Ολυμπία αλλά και για τον παιδικό αγώνα 2χλμ στην Αρχαία Ήλιδα, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Μαΐου.
Περιμένουμε να σας δούμε από κοντά και να απολαύσουμε όλοι μαζί τη μοναδικότητα του Μονοπατιού και τη μεταφορά του μηνύματος της Εκεχειρίας!

Γιορτάζουν Σήμερα, Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, 2022

 Μαριάννα, Κύρα, Κυρά, Κυράτσα, Κυράτσω, Κυράτση, Κυρατσούδα, Κυρατσούλα

Τι είναι το Swift και γιατί έχει σημασία στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ετοιμάζονταν να εντείνουν την πίεση στα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υποσχέθηκαν να αποκόψουν ορισμένες τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων Swift, ένα δίκτυο που συνδέει τράπεζες σε όλο τον κόσμο και θεωρείται η ραχοκοκαλιά της διεθνούς χρηματοδότησης.

Το αν θα στοχεύσουν τη Ρωσία μέσω του Swift ήταν ένα αρχικό σημείο διχασμού μεταξύ των δυτικών εθνών σχετικά με τις κυρώσεις στην κρίση της Ουκρανίας, με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών να αποκαλεί «οικονομικό πυρηνικό όπλο» την κίνηση αποκοπής της Ρωσίας από τον μηχανισμό.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για το Swift και τη συζήτηση σχετικά με το εάν πρέπει να πιεστεί το δίκτυο να αποκλείσει ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων που συνδέει τράπεζες σε όλο τον κόσμο και θεωρείται η ραχοκοκαλιά της διεθνούς χρηματοδότησης. Η κοινοπραξία με έδρα το Βέλγιο συνδέει περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη, λειτουργώντας ως κρίσιμος κόμβος για τη διευκόλυνση διεθνών πληρωμών. Πέρυσι, το σύστημα είχε κατά μέσο όρο 42 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων παραγγελιών και επιβεβαιώσεων για πληρωμές, συναλλαγές και ανταλλαγές νομισμάτων. Πάνω από το 1 τοις εκατό αυτών των μηνυμάτων πιστεύεται ότι αφορούν πληρωμές από τη Ρωσία.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η Γαλλία ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές των οικονομικών κυρώσεων που θα απέκοβαν τη Ρωσία από το Swift. Ανάλογα με το πόσες τράπεζες σκοπεύουν να στοχεύσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Swift, θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τις ρωσικές οντότητες να διεκπεραιώσουν συναλλαγές και θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα της ρωσικής οικονομίας να δραστηριοποιείται εκτός των συνόρων της. Οταν τα δυτικά έθνη απείλησαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κύρωση κατά της Ρωσίας το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξέι Κούντριν (Alexei Kudrin) είπε ότι θα μπορούσε να μειώσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας κατά 5 τοις εκατό μέσα σε ένα χρόνο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας ήταν περίπου $1,7 τρισ. δολάρια πέρυσι, καθιστώντας την την 12η μεγαλύτερη οικονομία στον Κόσμο.

«Οι διπλωμάτες μας πολέμησαν πολλές μέρες και με έμπνευση, έτσι ώστε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε αυτή την πολύ ισχυρή και δίκαιη απόφαση, να αποκόψουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι το βράδυ του Σαββάτου.

Ωστόσο, δεν συμφώνησαν και οι 27 της Ευρώπης στον ίδιο βαθμό. Ορισμένα κράτη ζήτησαν να αποκοπεί πλήρως η Ρωσία, αλλά η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε το Σάββατο ότι υποστηρίζει τη χρήση του μηχανισμού με «στοχευμένο και λειτουργικό» τρόπο. Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν αργότερα το βράδυ του Σαββάτου ήταν περισσότερο σύμφωνες με την περιορισμένη προσέγγιση που υποστήριζε η Γερμανία παρά με την ευρύτερη στόχευση που υποστήριζαν άλλες χώρες.

Σύμφωνα με αυτά τα τρέχοντα σχέδια, η Ρωσία αναμένεται να παραμείνει σε θέση να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν πει ότι μια ευρύτερη στόχευση της Ρωσίας μέσω του Swift θα μπορούσε να βλάψει τις δυτικές επιχειρήσεις, ειδικά τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου. Οι τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία είναι οι πιο συχνοί χρήστες του Swift για επικοινωνία με ρωσικές τράπεζες, καθιστώντας τις δύο χώρες ιδιαίτερα ευάλωτες σε κρούσματα.

Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να παρακάμψει το σύστημα, καθώς έχει δημιουργήσει ένα εναλλακτικό δίκτυο, το Σύστημα Μεταφοράς Οικονομικών Μηνυμάτων, αλλά οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι ανεπαρκής αντικατάσταση. Μέχρι το τέλος του 2020, το σύστημα περιελάμβανε μόνο 400 συμμετέχοντες από 23 χώρες. Υπάρχει επίσης το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών της Κίνας, το οποίο θα επέτρεπε και στις δύο χώρες να παρακάμψουν το Swift. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον Κόσμο, και οποιαδήποτε ενίσχυση αυτού του εναλλακτικού συστήματος θα μπορούσε να διαβρώσει το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από το δολάριο, υπονομεύοντας τη δυτική ισχύ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Λουκασένκο κάνει λόγο για «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

 Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, 2022


Μια πυρηνική σύγκρουση θα μπορούσε να είναι το τελικό αποτέλεσμα της έντασης και της κλιμάκωσης, σύμφωνα με τον λευκορώσο πρόεδρο

Οπρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο -στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν και «μαριονέτα» του ρώσου προέδρου όπως ισχυρίζεται η Δύση- δήλωσε ότι η πολιτική των κυρώσεων -στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- στοχεύει στην εξάλειψη της Ρωσίας ως ανταγωνιστή και οδηγεί σε έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS: «Σε μια κατάσταση όπως αυτή θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοιες κυρώσεις. Πολλά λέγονται για τον τραπεζικό τομέα. Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, SWIFT. Είναι χειρότερο από πόλεμο. Η Ρωσία ωθείται προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί και να αποφύγετε κάτι τέτοιο» είπε ο Λουκασένκο.

Πρόσθεσε ότι μια πυρηνική σύγκρουση θα μπορούσε να είναι το τελικό αποτέλεσμα της έντασης και της κλιμάκωσης.

Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας της Λευκορωσίας ενδέχεται να βοηθήσουν τη Ρωσία να αποκτήσει υποκατάστατα για τα δυτικά και ασιατικά μικροτσίπ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μοναδικός ωφελούμενος από αυτό που συμβαίνει εδώ. Με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη μπορεί να δείξει τη θέση της και οι ανταγωνιστές να εξαλειφθούν» πρόσθεσε.

Οι κυρώσεις θα είναι επώδυνες για τη Δύση

Ο λευκορώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως το Μινσκ και η Μόσχα θα επιβάλουν πολύ σοβαρές κυρώσεις κατά της Δύσης.

«Οι κυρώσεις που θα επιβληθούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα είναι ογκώδεις… Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν. Εάν χρειαστεί, θα χτίσουμε αυτά τα μέτρα αλλά όχι εις βάρος μας» είπε.

«Είναι ένα δημοσιογραφικό κλισέ: Σιδηρούν παραπέτασμα. Άρχισε να πέφτει εδώ και πολύ καιρό. Ενδεχομένως να έχει μείνει μόνο ένα στενό κενό, αφήνοντας λίγο φως να περάσει. Όταν το σιδηρούν παραπέτασμα δεν τους ωφέλησε, το επέκριναν. Τώρα το χαμηλώνουν οι ίδιοι. Δεν το χρειαζόμαστε. Δε θα το κάνουμε να πέσει. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι και προσεκτικοί» κατέληξε ο Λουκασένκο.

Ουρές στα ATMs της Ρωσίας – Προς πλήρη κατάρρευση το ρούβλ

Είναι ενδεικτικό ότι οι συναλλαγές πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε τιμές σημαντικά μεγαλύτερες από το ψυχολογικό όριο των 100 ρουβλιών ανά δολάριο. 

Ο πανικός ανάμεσα στους καταθέτες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να καταστήσει ελκυστικότερο το ρούβλι και να ανακόψει το νομισματικό sell off. 

Σήμερα, στο μεταξύ, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να αποκλείσουν τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, ενώ «πάγωσαν» από κοινού τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζες σε ξένο συνάλλαγμα. 

Κάτι το οποίο βάζει σημαντικά εμπόδια, στην προσπάθεια της Μόσχας να στηρίξει το ρούβλι, μέσω της πώλησης δολαρίων και ευρώ.  

Την ίδια ώρα, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν σπεύσει να κλείσουν τον εναέριο χώρο για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείας, κάτι που καθιστά δύσκολη τη φυσική μεταφορά ρευστού στη χώρα. 

Πλέον, η προσοχή στρέφεται στο αυριανό άνοιγμα των αγορών, με τους αναλυτές να προβλέπουν μεγάλες απώλειες για το ρωσικό νόμισμα. Την Παρασκευή, η τιμή του ρουβλιού έκλεισε στα 83 ανά δολάριο. 

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι τη Δευτέρα θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 100 ρουβλιών ανά δολάριο, ως απόρροια των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης.  

Η κεντρική τράπεζα, από την πλευρά της, την προηγούμενη εβδομάδα επέλεξε να αυξήσει τις ροές χρημάτων προς τα ATMs, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πανικός και να καθησυχάσει τους καταθέτες. 

«Η κατάσταση είναι εντελώς ρευστή, οι κυρώσεις εις βάρος της κεντρικής τράπεζας μπορούν να γίνουν ακόμη πιο αυστηρές» εκτιμά χαρακτηριστικά η Alexandra Suslina, αναλύτρια στην Economic Expert Group. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ 100 δισ. ανακοίνωσε η Γερμανία

  Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, 2022

Ιστορική ομιλία του Ολαφ Σολτς στην Γερμανική Βουλή, με βολές κατά του Πούτιν.
Ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση της Bundestag για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η 24η Φεβρουαρίου 2022 αποτελεί σημείο καμπής (…) Ο κόσμος μετά δεν θα είναι ίδιος με τον κόσμο πριν» από αυτή την ημερομηνία, δήλωσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι οι ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από κανέναν και με τίποτα». Ξέρω ποιες είναι οι ανησυχίες των πολιτών, συνέχισε ο καγκελάριος, «για τους νεότερους, ένας πόλεμος στην Ευρώπη είναι δύσκολο να κατανοηθεί (…) το ερώτημα όμως είναι αν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να εμποδίσουμε τον Πούτιν να γυρίσει το ρολόι πίσω στην εποχή των ηγεμόνων του 19ου αιώνα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έβαλε τον εαυτό του στο περιθώριο όλης της διεθνούς κοινότητας με μια επαίσχυντη παραβίαση του διεθνούς δικαίου (…) ήθελε να διχάσει την ήπειρο με τη δύναμη των όπλων», πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η Γερμανία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στη «νέα πραγματικότητα» που δημιούργησε ο Ρώσος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον καγκελάριο, μια απάντηση σε αυτό δόθηκε με την απόφαση της Γερμανίας να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. Επιπλέον, τόνισε, είναι κρίσιμης σημασίας να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης σε άλλες χώρες, για αυτό και η Γερμανία επιμένει στο καθήκον της να παρέχει βοήθεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Ας μην υποτιμά ο Πούτιν την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.

Remaining Time 0:00
 

Σε ό,τι αφορά τη δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ο κ. Σολτς εκτίμησε ότι «ο Πούτιν θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τον πόλεμό του», καθώς «η ρωσική ηγεσία θα νιώσει σύντομα τη σκληρότητα των κυρώσεων».

Αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος του Πούτιν, δήλωσε για μία ακόμη φορά ο Γερμανός καγκελάριος και υπογράμμισε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να ανοίξει παλιές πληγές. «Η συμφιλίωση Γερμανών και Ρώσων είναι από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας», δήλωσε και επαίνεσε όσους διαδηλώνουν στη Ρωσία κατά των ενεργειών της ηγεσίας τους. «Χρειάζεται μεγάλο θάρρος», είπε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ο Πούτιν θέλει να φτιάξει μια ρωσική αυτοκρατορία και να διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης σύμφωνα με τις ιδέες του. Είναι σαφές ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην ασφάλεια της χώρας μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την ελευθερία μας. Χρειαζόμαστε ισχυρές υπερσύγχρονες ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε ο καγκελάριος και ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και να έχει τη στήριξη όλων. Αυτό θα αντιστοιχεί το 2024 στο 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας, εξήγησε. «Το κάνουμε για τη δική μας ασφάλεια, όχι μόνο για να τηρήσουμε τον λόγο μας στους συμμάχους», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη σχετική υποχρέωση για τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον καγκελάριο, έσπευσε να συγχαρεί τον κ. Σολτς για την ομιλία του και να εγγυηθεί ότι «αυτόν τον δρόμο θα τον πάμε μαζί».

Με το βλέμμα στην εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να προωθηθούν σθεναρά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να αποθηκευτούν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να κατασκευαστούν δύο τερματικοί σταθμοί για υγροποιημένο φυσικό αέριο. «Αυτό που είναι πλέον απαραίτητο βραχυπρόθεσμα, πρέπει να συνδυαστεί με αυτό που απαιτείται μακροπρόθεσμα», διευκρίνισε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο καγκελάριος αναφέρθηκε σε όσους βγήκαν στους δρόμους των γερμανικών πόλεων για να διακηρύξουν την αντίθεσή τους στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι παίρνουν θέση κατά του πολέμου του Πούτιν. Θα υπερασπιστούμε την Ευρώπη και τις αξίες μας», δήλωσε χειροκροτούμενος.

Πηγή: ΑΠΕ

Η Τουρκία με φόντο το πέρασμα στη Μαύρη Θάλασσα, αποκαλεί τη ρωσική εισβολή «πόλεμο»

 Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, 2022

Προκειμένου να επικαλεστεί την συνθήκη του Μοντρέ και να περιορίσει τον διάπλου ρωσικών πλοίων.

Η Τουρκία, την Κυριακή, αποκάλεσε «πόλεμο» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια αλλαγή ρητορικής που θα μπορούσε να προλειαίνει το έδαφος ώστε η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να επικαλεστεί μια διεθνή συνθήκη για να περιορίσει τον διάπλου ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), η Τουρκία ελέγχει τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε περίοδο πολέμου ή εάν απειληθεί.

Ισορροπώντας τις δυτικές δεσμεύσεις της με τους στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, η Άγκυρα έχει πει πως η ρωσική επίθεση είναι απαράδεκτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε χαρακτηρίσει ως πόλεμο την κατάσταση

Remaining Time 0:00
 

«Κατά την τέταρτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε την έκκληση του προέδρου Ερντογάν για άμεση διακοπή των ρωσικών επιθέσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Φαχρετίν Ατούν, διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας, δήλωσε «γινόμαστε μάρτυρες ακόμη ενός πολέμου στην περιοχή μας», και επανέλαβε την πρόταση του Ερντογάν να μεσολαβήσει.

Το Κίεβο κάλεσε την Τουρκία να εμποδίσει τη διέλευση και άλλων ρωσικών πολεμικών πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα, απ΄όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει μία από τις εφόδους της στις νότιες ακτές της Ουκρανίας.

Όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα βάσει της συνθήκης του Μοντρέ να φέρει τα πλοία της πίσω στις βάσεις τους, κάτι που μπορεί να περιορίσει οποιαδήποτε αλλαγή της τουρκικής πολιτικής.

Η Τουρκία έχει καλλιεργήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Ένα βήμα που θα στρεφόταν τόσο πολύ εναντίον της Μόσχας θα μπορούσε να πλήξει τον μεγάλο όγκο των εισαγωγών ενέργειας και προϊόντων και τον τουριστικό της τομέα σε μια περίοδο εγχώριας οικονομικής αναταραχής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ