Δευτέρα, 21 Μαρτίου, 2022
Με θετικά σχόλια υποδέχεται η αγορά και δη όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι «απαιτείται δράση στο πεδίο για να αποδειχθεί ότι πράγματι υπάρχει μια θετική κυβερνητική υποδοχή της ανάγκης για εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου».
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «πλέον δε θα πρέπει τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα να αντιμετωπίσουν τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, και την αναποφασιστικότητα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο». Αυτά τα φαινόμενα όπως τονίζουν, ειδικά σε σημεία όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα κόστισαν καθυστερήσεις άνω των 2 ετών.
Το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες είναι αυτό της γραφειοκρατίας. Η οποία αφορά σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από την τοπική αυτοδιοίκηση, το δημόσιο έως και την περιφέρεια. Η εκτέλεση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί απαιτεί εναρμονισμένη πολιτική από όλη τη διοικητική βαθμίδα.
Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά. Υπάρχει επιβεβαιωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου 1 δισ. κ.μ. στο Κατάκολο. Οι άδειες έχουν δοθεί πριν δέκα χρόνια. Ακόμη περιμένουν την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έρχονται σε μία περίοδο με ιδιαίτερη κινητικότητα στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς:
– Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι ξαναβλέπουν το project του αγωγού φυσικού αερίου East Med.
– H ExxonMobil έχει σε εξέλιξη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο έχει αρχικά εκτιμηθεί μεταξύ 140 και 220 BCM
-H Energean έχει ξεκινήσει γεωτρητική καμπάνια στο Ισραήλ με στόχους έως 110 BCM, ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει παραγωγή από τα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ισραήλ και Αίγυπτο
-Η Κύπρος αναζητεί τρόπους επιτάχυνσης της ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη (εκτίμηση για 120 ΒCM)
Κορυφαίο στέλεχος που μίλησε στην εφ. Πατρίς τόνισε χαρακτηριστικά : «Εμείς θέλουμε να γίνει τεχνική δουλειά. Αν γίνει ίσως τότε κοιτάξουμε το Κατάκολο και τα γύρω κοιτάσματα. Δεν είναι στους άμεσους στόχους μας, ωστόσο δεν αποκλείεται να το δούμε κάποια στιγμή στο μέλλον»
Για τον EastMed
Την ίδια ώρα, μία αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κλείσιμο του πρόσφατου διαγγέλματος αναζωπύρωσε και στην Ελλάδα τη συζήτηση για «επιστροφή» του EastMed.
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια» και τη «μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου».
Αλλά δεν είναι μόνο η αναφορά του πρωθυπουργού. O γραμματέας για διεθνείς υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, δρ. Άντρiου Λάιτ, στη συζήτηση που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος ενεργειακός διάδρομος για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ», δήλωσε πως «θα πρέπει να δούμε τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed υπό τα νέα δεδομένα», θέση που υποστήριξε και η γ.γ του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
«Φιλικό» περιβάλλον
Ως απάντηση σε αυτές τις αιτιάσεις σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε η ενθάρρυνση της συνέχειας των ερευνών στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» σχετικά με τις παρεμβάσεις που χρειάζονται για την αναθέρμανση του προγράμματος.
Βασικό στοιχείο του «οδικού χάρτη» είναι η επίσπευση των αδειοδοτικών διαδικασιών που απαιτούνται για όλα τα προκαταρκτικά στάδια μελέτης ενός υποψήφιου κοιτάσματος – από την πρόσκτηση των σεισμικών δεδομένων, μέχρι και τη διενέργεια των ερευνητικών γεωτρήσεων.
Μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πιο «φιλικό» περιβάλλον, το οποίο θα επιτρέψει την υλοποίηση των επενδύσεων που θα δώσουν τελεσίδικη απάντηση στο κατά πόσο υπάρχει αξιοποιήσιμος ορυκτός πλούτος στο ελληνικό υπέδαφος.
Γιατί άλλαξε στάση η Κυβέρνηση
«Διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια.
Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο.
Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος.
Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου…
Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον.
Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις».
Για πρώτη φορά η κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού βγαίνει δημόσια και παρέχει πολιτική στήριξη στις έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό μήνυμα για το πακέτο στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση μίλησε ανοικτά για την ανάγκη της έρευνας των υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια δίνοντας το πράσινο φως στους επενδυτές για τη συνέχιση των προγραμμάτων εξερεύνησης στα θαλάσσια και χερσαία blocks που τους έχουν παραχωρηθεί κατά την προηγούμενη πενταετία.
Έκανε λόγο για ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας, προφανώς ορμώμενος από την ευρωπαϊκή στρατηγική της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, κι εκτός από την πολιτική διείσδυσης των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας μίλησε και για την «αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως είχε γράψει η εφ. Πατρίς στο φύλλο της Κυριακής 13 Μαρτίου, ανοίγει ξανά τον φάκελο των υδρογονανθράκων. Αυτή τη φορά το είπε ξεκάθαρα: συνέδεσε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας με την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με οικονομικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, είπε ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Ε έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Συνεπώς εκτιμά ως «πολύτιμη κάθε ευρωπαϊκή πηγή ενέργειας, με πρώτες βεβαίως τις Ανανεώσιμες Πηγές, των οποίων η εγκατάσταση θα επιταχυνθεί αλλά και συμπληρωματικές λύσεις για αρκετά χρόνια και στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. ευνοεί τη διατήρηση των πυρηνικών και ανθρακικών σταθμών αλλά και την επέκταση της άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου» όπως λέει στέλεχος της Κυβέρνησης.
Εξάλλου προς αυτή την κατεύθυνση ότι έχουν ενταθεί ήδη οι κινήσεις για νέα προγράμματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και στην Ιταλία.
Και κάπως έτσι η Ηλεία, με τα θερμογενή κοιτάσματα στην θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου και τις συγκεντρώσεις βιογενούς φυσικού αερίου στην πεδιάδα του Κατακόλου (περιοχή «Πανσέληνος») και σε περιοχές των Δουνείκων, της Μυρτιάς του Βουνάργου και των Λαστείκων θα μπορούσε να βρεθεί στο προσκήνιο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου