Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Γιατί εξαιρείται το ρωσικό ουράνιο από τις κυρώσεις

  Τετάρτη, 2 Μαρτίου, 2022

Οι πιέσεις του πανίσχυρου λόμπι και οι επιπτώσεις

Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ ασκεί πιέσεις στον Λευκό Οίκο να επιτρέψει τις εισαγωγές ουρανίου από τη Ρωσία, παρά την κλιμακούμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, με τις φθηνές προμήθειες καυσίμου να θεωρούνται βασικές για τη διατήρηση των αμερικανικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλές. Αυτά αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές, που γνωρίζουν την υπόθεση.

Σύμφωνα με την αμερικανική Ενεργειακή Διοίκηση Πληροφοριών και την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται στη Ρωσία και τους συμμάχους της Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν για περίπου το ήμισυ του ουρανίου που τροφοδοτεί τους πυρηνικούς σταθμούς τους, οι οποίοι με τη σειρά τους παράγουν περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, αν και οι κυρώσεις μέχρι στιγμής εξαιρούν τις πωλήσεις ουρανίου και τις σχετικές οικονομικές συναλλαγές.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ενέργειας (NEI), ένας εμπορικός όμιλος αμερικανικών εταιρειών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Duke Energy Corp (DUK.N) και Exelon Corp (EXC.O) , ασκεί πιέσεις στον Λευκό Οίκο να διατηρήσει την εξαίρεση για τις εισαγωγές ουρανίου από τη Ρωσία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το λόμπι της NEI στοχεύει να διασφαλίσει ότι το ουράνιο δεν θα εγκλωβιστεί σε μελλοντικές κυρώσεις που σχετίζονται με την ενέργεια, ειδικά καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις για κυρώσεις στις πωλήσεις ρωσικού αργού πετρελαίου.

«Η βιομηχανία (της πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ) είναι απλώς εθισμένη στο φθηνό ρωσικό ουράνιο», είπε μια από τις πηγές, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί, επικαλούμενη την ευαισθησία της κατάστασης.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει παραγωγή ή επεξεργασία ουρανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και αρκετές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να επαναλάβουν την εγχώρια παραγωγή εάν μπορέσουν να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας με παραγωγούς πυρηνικής ενέργειας. Το Τέξας και το Ουαϊόμινγκ έχουν μεγάλα αποθέματα ουρανίου.

Η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν επίσης μεγάλα αποθέματα ουρανίου και υπάρχει άφθονη ικανότητα επεξεργασίας εκεί και στην Ευρώπη. Αλλά η Ρωσία και οι δορυφόροι της είναι οι φθηνότεροι παραγωγοί.

Η χρήση ρωσικού ουρανίου από την αμερικανική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το πού και πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύονται τα υλικά που απαιτούνται για την προμήθεια προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μια εξάρτηση που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεχώρισε την περασμένη εβδομάδα ως εθνική απειλή για την ασφάλεια.

Η παραγωγή ουρανίου της Ρωσίας ελέγχεται από τη Rosatom, μια κρατική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2007. Η εταιρεία αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2020 πρότεινε τη δαπάνη 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος ουρανίου και αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ιδέα.

O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου