Σήμερα. 30 Απριλίου, 2022
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος θα είναι τελετάρχης στην παρέλαση της Ομογένειας της Βοστώνης και Νέας Αγγλίας για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, την Κυριακή 1η Μαΐου, σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» μίλησε με λόγια φιλόφρονα για την Ομογένεια. Αναφέρθηκε ακόμη στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς και στους ρυθμούς απόδοσης δικαιοσύνης.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
«Εθνικός Κήρυκας»: Ποιες οι σκέψεις σας που θα παρευρεθείτε στην παρέλαση της Ομογένειας της Βοστώνης και της Νέας Αγγλίας γενικότερα;
Κων/νος Τσιάρας: Μετά από περίπου 10 χρόνια από την τελευταία επίσκεψή μου στη Βοστώνη με την ιδιότητα του Υφυπουργού Εξωτερικών, ξαναβρίσκομαι στη Μασαχουσέτη εκπροσωπώντας στις επετειακές εκδηλώσεις για το 1821 τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Για μένα προσωπικά, επομένως, οι εκδηλώσεις αυτές φέρουν βαρύ συγκινησιακό φορτίο, καθώς θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ ξανά με προσωπικότητες της ελληνικής Διασποράς, με τις οποίες συνεργαστήκαμε συστηματικά στο παρελθόν, οικοδομώντας τους στενούς δεσμούς, που διατηρούν μέχρι σήμερα οι ελληνικές κοινότητες της Αμερικής με την μητροπολιτική Ελλάδα. Οι φετινές ομογενειακές εκδηλώσεις, όμως, συμπίπτουν χρονικά με την προετοιμασία της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και της συνάντησής του με τον πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Δεδομένου, λοιπόν πως ο Ελληνισμός της Διασποράς λειτουργεί ανέκαθεν ως πολλαπλασιαστής της εθνικής μας ισχύος, οι ελληνικές κοινότητες της Ομογένειας συνιστούν αναμφισβήτητα ένα τεράστιο εθνικό διπλωματικό κεφάλαιο για την ελληνική κυβέρνηση.
«Ε.Κ.»: Τι θα κομίσετε στην Ομογένεια εκτός βέβαια από τις ευχές και τα φιλόφρονα λόγια;
Κ. Τσιάρας: Εχω γνωρίσει ο ίδιος την απογοήτευση των ομογενών από μεγάλες υποσχέσεις που δόθηκαν από εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, τις οποίες αθέτησαν πριν καν περάσουν τον Ατλαντικό για την επιστροφή τους στην πατρίδα. Θα αποφύγω, επομένως, τα «μεγάλα λόγια», ειδικά λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος θα έχει προσωπικές συναντήσεις με ομογενειακές οργανώσεις. Από τη δική μου πλευρά, μπορώ να εγγυηθώ μόνο δουλειά. Σκληρή δουλειά για την ελληνική ομογένεια στην κατεύθυνση που υπαγορεύει ο Πρωθυπουργός για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους και της προσφοράς στους στη μητέρα πατρίδα.
«Ε.Κ.»: Πόσο σοβαρά παίρνει η κυβέρνηση και γενικότερα ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας την Ομογένεια αν κρίνουμε από τα τραγελαφικά της ψήφου των Αποδήμων
Κ. Τσιάρας: Παρά τις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της ισότιμης και ισοβαρούς ψήφου των ομογενών στις εθνικές εκλογές, δυστυχώς στη ζυγαριά της αντιπολίτευσης βάρυναν περισσότερο οι μικροκομματικοί και εκλογικοί υπολογισμοί. Δύο μεγάλες ευκαιρίες θυσιάστηκαν στο βωμό της σκοπιμότητας. Δικαιολογημένα οι ομογενείς αισθάνονται προδομένοι. Οι συνθήκες για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των ομογενών, όμως, είναι ώριμες. Ευελπιστούμε πως σύντομα θα ωριμάσει και η αντιπολίτευση.
«Ε.Κ.»: Θα έχετε επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Βοστώνη ή στις ΗΠΑ γενικότερα και με ποιους;
Κ. Τσιάρας: Στις εξαιρετικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η ελληνική Ομογένεια στη Βοστώνη θα συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, της Αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στο περιθώριο αυτών των εκδηλώσεων θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς παράγοντες για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και με εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται και διαπρέπουν σε όλους τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ε.Κ.»: Είναι επαρκείς οι αλλαγές που έχουν γίνει στον Ποινικό Κώδικα για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών;
Κ. Τσιάρας: Οπως γνωρίζετε, οι Κώδικες είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία στα χέρια των δικαστών και των εισαγγελέων προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να προστατευθούν τα δικαιώματα των πολιτών. Με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επιχειρήθηκε μια συνολική αναμόρφωση των αμφιλεγόμενων διατάξεων που είχε εισαγάγει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στόχος των νέων διατάξεων είναι να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών, το οποίο είχαν διαταράξει οι χαμηλές ποινές και οι πρόωρες αποφυλακίσεις, που προβλέπονταν στον νέο Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ.
Βεβαίως, οι Κώδικες πρέπει να εφαρμόζονται σε μακροχρόνιο ορίζοντα, δημιουργώντας ασφάλεια δικαίου. Αυτή η σταθερότητα όμως δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της ανάγκης του εκσυγχρονισμού των διατάξεων των Κωδίκων, οι οποίοι πρέπει να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις στην επιστήμη αλλά και την κοινωνία.
Για τον λόγο αυτό, επιλέξαμε να δώσουμε διαρκή χαρακτήρα στην επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης των αποτελεσμάτων που παράγει ο Ποινικός Κώδικας. Η επιτροπή αυτή συνεχίζει απερίσπαστη τις εργασίες της, αναλύει τις διεθνείς επιστημονικές και νομολογιακές εξελίξεις και παρακολουθεί συστηματικά τις ανάγκες της ποινικής δικαιοσύνης, ώστε, εφόσον χρειαστεί, να εισηγηθεί -με τρόπο επιστημονικά άρτιο- πρόσθετες παρεμβάσεις.
«Ε.Κ.»: Πολλοί θεωρούν, και με αφορμή ειδεχθή εγκλήματα του τελευταίου διαστήματος, ότι οι ποινές είναι μικρές, ότι δεν αποδίδεται δικαιοσύνη. Η προσωπική σας άποψη, πέρα από τον θεσμικό σας ρόλο, ποια είναι;
Κ. Τσιάρας: Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγανάκτηση των Ελλήνων πολιτών, τους οποίους πολλές φορές κατακλύζει το αίσθημα της ατιμωρισίας. Η νομοθετική διαδικασία, ωστόσο, δεν καθορίζεται από τις προσωπικές απόψεις του εκάστοτε Υπουργού Δικαιοσύνης. Απαιτεί ψύχραιμη και συστηματική επιστημονική προσέγγιση, έργο που έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση στη διαρκή επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα. Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής εμπειρία σε προηγμένα δικαστικά συστήματα, μεταξύ των οποίων και το αμερικανικό, έχει αποδείξει πως η αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών είναι μεν αναγκαία συνθήκη για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος.
«Ε.Κ.»: Τι θα θέλατε να αλλάξατε με μιας, ει δυνατόν αύριο το πρωί, στον χώρο της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα;
Κ. Τσιάρας: Τους ρυθμούς απονομής της. Βεβαίως, δεν τρέφω αυταπάτες πως αυτό μπορεί να γίνει με κάποιο μαγικό ραβδί. Όμως εργαζόμαστε συστηματικά θεσμοθετώντας μια σειρά εργαλείων που θα βελτιώσουν τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων. Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, με την αναβάθμιση των ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων, η ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών εργαλείων και εφαρμογών, όπως οι ψηφιακές δίκες και τα ηλεκτρονικά πινάκια, η επέκταση του θεσμού της πιλοτικής δίκης, η δικαστική αστυνομία, οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση και η διεθνής διαιτησία, η διαρκής επιμόρφωση δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων σε νέα επιστημονικά πεδία αποτελούν τις συνιστώσες μιας σύγχρονης πολιτικής που εφαρμόζουμε ήδη από το 2019 για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα.
«Ε.Κ.»: Σε έναν περίπου χρόνο θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα (αν βέβαια δεν υπάρξουν πρόωρες). Θα μας λέγατε 3 βασικούς λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αξίζει να επανεκλεγεί;
Κ. Τσιάρας: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Από την έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι σήμερα διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά μια σειρά επάλληλων κρίσεων, αποδεικνύοντας τελικά ότι το κράτος μπορεί να στέκεται στο πλευρό των πολιτών. Περιορίσαμε τις επιπτώσεις της πανδημίας, προστατέψαμε αποτελεσματικά την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών στις πρόσφατες πυρκαγιές, αποζημιώσαμε με ταχύτητα τους πλημμυροπαθείς από έκτακτα σφοδρά καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν την πατρίδα μας, αντιδράσαμε επιτυχώς στις προκλήσεις στον Εβρο, προστατεύοντας τα εθνικά μας σύνορα. Οσα με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ζητούμενα, σήμερα θεωρούνται αυτονόητα. Αυτή η κυβέρνηση μέσα από τις δυσκολίες αυτές κατόρθωσε όχι μόνο να αναχαιτίσει «απειλές» αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης κρίσεων, χωρίς να αναστείλει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Η κυβέρνηση αυτή απέδειξε ότι αναμετράται με τα δύσκολα προβλήματα και ότι απαντά με πράξεις στις προκλήσεις του αύριο, ειδικά μέσα στο ασταθές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Εχουμε εμπιστοσύνη, όχι μόνο, στη δουλειά μας αλλά και στο κριτήριο των πολιτών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τη σημασία μιας αποτελεσματικής ηγεσίας, μιας στιβαρής κυβέρνησης, προκειμένου να μπορεί να διαμορφώσει την επόμενη μέρα της πατρίδας μας.
Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου