Πέμπτη, 14 Απριλίου, 2022
Χιλιάδες Ρώσοι, που εργάζονταν πριν από τον πόλεμο στον κλάδο της τεχνολογίας - «πληροφορικάριοι», γραφίστες, προγραμματιστές κ.ά. – έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες, με τους αναλυτές να μιλούν για ένα εν εξελίξει brain drain που πολύ δύσκολα θα αναστραφεί.
Χιλιάδες Ρώσοι, που εργάζονταν πριν από τον πόλεμο στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών – «πληροφορικάριοι», προγραμματιστές, γραφίστες κ.ά. – έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, με τους αναλυτές να μιλούν από την πλευρά τους για ένα εν εξελίξει brain drain που πολύ δύσκολα θα αναστραφεί.
Επικαλούμενοι ρωσικές πηγές, οι New York Times υποστηρίζουν ότι έως τις 22 Μαρτίου περίπου 50.000 με 70.000 Ρώσοι επαγγελματίες του κλάδου της τεχνολογίας (tech workers) είχαν εγκαταλείψει τη χώρα, και ότι υπήρχαν άλλοι 70.000 με 100.000 που επρόκειτο να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.
Η Αρμενία, η Γεωργία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μόνο κάποιες από τις χώρες στις οποίες έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες εβδομάδες πολλά από τα λαμπρά μυαλά της Ρωσίας, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα των NY Times.
«Μια βιομηχανία που κάποτε θεωρούνταν ανερχόμενη δύναμη για τη ρωσική οικονομία τώρα χάνει πάρα πολλούς από τους εργαζομένους της», συνεχίζουν στο άρθρο τους οι συντάκτες των Τάιμς της Νέας Υόρκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η μαζική έξοδος πρόκειται να αλλάξει ριζικά τη ρωσική βιομηχανία τεχνολογίας και να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομία της Ρωσίας.
«Αυτή η έξοδος αντιστρέφει 10 με 15 χρόνια δυναμικής ανόδου της ρωσικής βιομηχανίας τεχνολογίας», δηλώνει ο προερχόμενος από τη Ρωσία Konstantin Sonin, οικονομολόγος στην Harris School of Public Policy του Πανεπιστημίου του Σικάγο. «Είναι τώρα ξανά σαν τη δεκαετία του 1990, όταν όποιος μπορούσε να φύγει από τη χώρα έφευγε», συνεχίζει ο ίδιος.
«Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος μπορεί να είναι πιο σημαντικός από τον βραχυπρόθεσμο», σημειώνει από την πλευρά του ο Barry Ickes του Pennsylvania State University. «Η Ρωσία θα πρέπει κάποια στιγμή να διαφοροποιήσει την οικονομία της μακριά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγικότητας. Η τεχνολογία ήταν ένας φυσικός τρόπος για να γίνει αυτό», συμπληρώνει ο ίδιος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τα δεδομένα φαίνεται πλέον να αλλάζουν.
«Η Ρωσία έχει παράδοση στην παραγωγή ταλαντούχων μηχανικών λογισμικού και προγραμματιστών. Αξιοσημείωτες εταιρείες όπως η Telegram και η Yandex έχουν προέλθει από αυτήν τη χώρα», σημειώνουν στο άρθρο τους οι New York Times. Διόλου τυχαία, οι δημιουργοί του Telegram ζουν εδώ και χρόνια εκτός Ρωσίας.
«Προτού ξεκινήσουν όλα αυτά (σ.σ. η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), η Ρωσία είχε μια ισχυρή τεχνολογική βάση. Τώρα, έχουμε ένα brain drain που θα συνεχιστεί για τα επόμενα πέντε µε 10 χρόνια», δηλώνει ο Ρώσος Artem Taganov, ιδρυτής και διευθύνων της start-up HintEd, ο οποίος έχει πλέον μετακομίσει στην Αρμενία.
Σύμφωνα με έναν άλλο Ρώσο, τον Stepan Pachikov, που είχε συνδέσει το όνομά του με την εταιρεία Parascript, οι πληροφορικάριοι έχουν ξεκινήσει να εγκαταλείπουν τη Ρωσία εδώ και χρόνια, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο ρυθμός της φυγής τους επιταχυνόταν.
Τώρα, με φόντο πια τον πόλεμο, η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει εντός των συνόρων όσο περισσότερους από αυτούς τους εργαζόμενους μπορεί, προσφέροντας ως δέλεαρ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους, ακόμη και την υπόσχεση ότι εκείνοι δεν πρόκειται να στρατολογηθούν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν κάλεσε προ ημερών τους Ρώσους tech workers να δημιουργήσουν «το δικό τους (σ.σ. ρωσικό) οικοσύστημα».
Ως φαίνεται ωστόσο, είναι χιλιάδες εκείνοι που δεν προτίθενται να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του.
Πηγή: New York Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου