Τετάρτη, 13 Απριλίου, 2022
«Διακρίνουμε μια ευκαιρία για να τριπλασιάσουμε ή να πενταπλασιάσουμε τη δραστηριότητά μας τα επόμενα 5-7 χρόνια. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω επενδύσεων σε καινοτόμα προϊόντα, με την προσέγγιση περισσότερων πελατών ή και με εξαγορά άλλων επιχειρήσεων. Η Transifex θα παραμείνει το ίδιο προϊόν που παράγει και διαχειρίζεται η ίδια ομάδα. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι αναμένεται να αυξηθούν έως το τέλος του έτους από 55 σε 70 άτομα». Με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Γλέζος, ιδρυτής της Transifex, μιλάει στην «Κ» για τα επόμενα βήματα της ελληνικής startup, η οποία μόλις πέρασε στον έλεγχο του αμερικανικού fund PARC Partners έναντι τιμήματος που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» –τις οποίες ο ίδιος δεν σχολιάζει–, κινείται στην περιοχή των 30-40 εκατ. δολ.
Με την εξαγορά ο ίδιος θα αποχωρήσει από τη διοίκηση της εταιρείας, διαδεχόμενος από τους επικεφαλής του search fund, Chris Reese και Tony Pilnik. Ο κ. Γλέζος παραμένει ως σύμβουλος, ενώ στα επόμενα σχέδιά του είναι να ασχοληθεί με τις επενδύσεις ελληνικών startups. Οι δύο επικεφαλής του PARC Partners εξέταζαν να επενδύσουν σε μια εταιρεία με έσοδα από 10-100 εκατ. δολ., καταλήγοντας στην Transifex. Οι δυο τους δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την τεχνολογία και το όραμα της εταιρείας να καταστήσει «κάθε μέρος του λογισμικού και του περιεχομένου της διαθέσιμο σε κάθε γλώσσα».
H startup έχει αναπτύξει λογισμικό για να μεταφράζουν επιχειρήσεις τα προϊ-όντα τους σε εκατοντάδες γλώσσες αυτοματοποιημένα.
Η εταιρεία ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2009, έχει γραφεία στο Μαρούσι –όπου βρίσκεται η πλειονότητα των εργαζομένων– και στο Σαν Φρανσίσκο και έχει αναπτύξει λογισμικό το οποίο βοηθάει άλλες επιχειρήσεις να μεταφράσουν τα προϊόντα τους σε εκατοντάδες γλώσσες αυτοματοποιημένα. Το λογισμικό της εταιρείας καθιστά πιο αποτελεσματική τη διαδικασία μετάφρασης και μειώνει το κόστος για τον πελάτη, δημιουργώντας υπηρεσία που μεταφράζει αυτομάτως περιεχόμενο με την εισαγωγή μιας μόνο γραμμής κώδικα σε έναν δικτυακό τόπο.
Η εταιρεία μετράει 1.400 πελάτες από 70 χώρες, ανάμεσα στους οποίους είναι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως Viber, Klarna, Strava, HubSpot, Quora κ.ά. Τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, που μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αύξησε τις ψηφιακές υπηρεσίες και κατέστη αναγκαία η μετάφραση του περιεχομένου των υπηρεσιών τους σε πολλές γλώσσες, η Transifex σημείωσε άνοδο στα βασικά μεγέθη της.
«Εδώ και 6 χρόνια είμαστε κερδοφόροι, πέρυσι τα έσοδά μας σημείωσαν άνοδο 35% και αυξήσαμε το προσωπικό μας κατά περίπου 20%», αναφέρει ο κ. Γλέζος. To νέο αυτό deal έρχεται να προστεθεί στη λίστα εκείνων των εταιρειών που εξαγοράστηκαν από ξένα funds ή εταιρείες λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή τους, πριν ή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Γλέζος σπούδασε μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πολυτεχνείο Πατρών, ενώ αργότερα ξεκίνησε το διδακτορικό του στο Μάντσεστερ. «Τον ελεύθερο χρόνο μου στην Αγγλία έφτιαξα ένα open source λογισμικό που βοηθάει ομάδες να διαχειριστούν τις ανάγκες τους για πολυγλωσσικό περιεχόμενο. Το ξεκίνησα ως χόμπι, αλλά μετά είδα ότι ήταν απαραίτητο για τις εταιρείες. Σταμάτησα λοιπόν το διδακτορικό, αρνήθηκα δουλειά σε εταιρείες τεχνολογίας και επέστρεψα στην Ελλάδα για να φτιάξω την Transifex».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου