Τρίτη βράδυ 10 Μαΐου άρχισαν σιγά σιγά να ανεβαίνουν στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Με τους κωδικούς ανά χείρας χιλιάδες ιδιοκτήτες έσπευδαν να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι αν οι κυβερνητικές εξαγγελίες και οι αλλαγές που είχαν πρόσφατα θεσπιστεί έφεραν το πολυπόθητο αποτέλεσμα, δηλαδή την ουσιαστική μείωση του φόρου σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι αλλαγές στη βασική κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων ήταν ουσιαστικές το ίδιο και οι παρεμβάσεις στις εκπτώσεις και το συμπληρωματικό φόρο. Όμως υπάρχει ένας παράγοντας, ο βασικότερος ίσως που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ούτε η σύνθετη φόρμουλα υπολογισμού του φόρου που «τρέχει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων και αυτός είναι οι νέες αυξημένες τιμές ζώνης σε πάρα πολλές περιοχές της επικράτειας και κυρίως στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές, που οι τιμές της εφορίας απείχαν αρκετά είναι η αλήθεια από τις πραγματικές και τώρα σχεδόν εξισώθηκαν.

Όμως, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που ακολούθησε την επόμενη μέρα δεν μας έκανε σοφότερους όσον αφορά το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. Θα μπορούσε να είχε βγει αρκετές ημέρες νωρίτερα, προτού καν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά γιατί πολύ απλά το μόνο που αναφέρει είναι ότι 8 στους 10 έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 380 εκατ. ευρώ. Αυτό, δηλαδή που κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζαν όταν το μέτρο ανακοινώθηκε και δεν είχε πραγματοποιηθεί προσομοίωση σε επίπεδο εκκαθάρισης για να γνωρίζουν τα ακριβή ποσά.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: αφού το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν πλέον όλα τα στοιχεία της εκκαθάρισης γιατί δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό εκείνων που έχουν μείωση ΕΝΦΙΑ και πόση ήταν αυτή η μείωση. Γιατί χωρίς αυτά τα στοιχεία και η αντιπολίτευση μπορεί να υποστηρίζει ότι θέλει αλλά και οι πολίτες που έλαβαν το φετινό εκκαθαριστικό και βλέπουν εκείνη τη στιγμή αν ο ΕΝΦΙΑ τους είναι μειωμένος ή όχι να θέλουν να ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει συνολικά και συγκριτικά. Πάντως, είναι σίγουρο ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες περίμεναν μεγαλύτερες μειώσεις με βάση και τα παραδείγματα που η κυβέρνηση είχε δώσει στη δημοσιότητα πριν δύο μήνες.

Πάντως, για να βγαίνει να λέει επισήμως το υπουργείο Οικονομικών ότι ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε φέτος κατά 380 εκατ. ευρώ στα φυσικά πρόσωπα έτσι θα είναι αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ποιοι είναι αυτοί που «γλίτωσαν» τα 380 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ιδιοκτησίες μικρές;, είναι μεσαίες ή είναι μεγάλες;

Πάντως οι περισσότεροι που δεν είχαν μεγάλη αλλαγή – αύξηση στην τιμή ζώνης είδαν ουσιαστική μείωση του ΕΝΦΙΑ, όσο μεγαλύτερη είναι η άνοδος στην αντικειμενική αξία του ακινήτου και στην τιμή ζώνη τόσο περιορισμένο είναι το όφελος. Γιατί άλλο να δεις κάποιος μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% ή 30% και άλλο 3,5%. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που η μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών τους έφερε και αυξημένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βγάλει μία ανακοίνωση που να περιγράφει αναλυτικά ποιοι και τι φόρο πλήρωσαν με βάση τα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν. Επίσης να μάθουν οι πολίτες από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και τις αλλαγές που επήλθαν στις αξίες των περιουσιών τους τι διαφορές υπάρχουν σε σύγκριση με πέρυσι και το βασικότερο πόσοι ιδιοκτήτες έμειναν εκτός του μειωμένου ΕΝΦΙΑ κατά 50% λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι πάνω από 200.000 (σε σύνολο περίπου 1.150.000) εκείνοι που μέχρι πέρυσι ενώ είχαν μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% επειδή πληρούσαν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακού κριτήρια τελικά πλήρωσαν ολόκληρο το φόρο. Όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν άμεσα με μία ενδελεχή στατιστική ανάλυση του ΕΝΦΙΑ για να μην θέτει κανείς το ερώτημα: «Τι… τρέχει με τον ΕΝΦΙΑ;».  Ο.Τ.