Τετάρτη, 4 Μαΐου, 2022
Με τις υποχρεώσεις της να παραμένουν ανεκπλήρωτες 10 χρόνια μετά την έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η Γερμανία απαντά τώρα με νέα προσφυγή.
Την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, κατέθεσε νέα προσφυγή στη Χάγη, κατά της Ιταλίας ζητώντας, παράλληλα, ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει τις επιπτώσεις των αναγκαστικών μέτρων που πολλαπλασιάζονται σε βάρος της, στην γειτονική χώρα.
Στον δρόμο που χάραξε το Δίστομο, πλήθος υποθέσεων ιταλικού ενδιαφέροντος παράγουν νέες απαιτήσεις σε βάρος της Γερμανίας. Όπως σημειώνει η Χριστίνα Σταμούλη, δικηγόρος και διαχειρίστρια του Αρχείου Ι.Ε. Σταμούλη η Ελλάδα οφείλει να αντιδράσει και να εμφανιστεί στο προσκήνιο, να υποστηρίξει τους πολίτες της αντί να επιβάλλει δικαστικό ένσημο στις αγωγές τους.
Το πρωτοπόρο Δίστομο μοιάζει εγκαταλελειμμένο
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει πως χρειάζεται, η αναζήτηση, η χάραξη και η υποστήριξη δομημένης και αποτελεσματικής συνολικής στρατηγικής, η ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης και η επιστημονική τεκμηρίωση των ελληνικών αξιώσεων.
«Απαιτούνται νέες νομικές κατασκευές, άλλως η διεκδίκηση πεθαίνει μαζί με τους επιζήσαντες των θηριωδιών» αναφέρεται, ενώ υπογραμμίζεται πως «το πρωτοπόρο Δίστομο μοιάζει εγκαταλελειμμένο».
Καθώς, όπως επισημαίνεται, «οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται ανεμικοί και αναποτελεσματικοί. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, στην οποία οι Διστομίτες εμπιστεύθηκαν την εκπροσώπησή τους, οφείλει να ενημερώσει λεπτομερώς για το τι έκανε, στα 15 χρόνια μετά το θάνατο του εμπνευστή και πρωτοπόρου Γιάννη Σταμούλη».
Και καταλήγει: «Η Γερμανία οφείλει να κατανοήσει ότι η αλαζονεία δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη Δικαιοσύνη και τη Συγχώρεση και πως αν δεν θέλει δικαστικές κινήσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο!».
Η Υπόθεση Δίστομο -όπως είναι πλέον γνωστή- αποτελεί μια εξαιρετικά πρωτότυπη κίνηση με την οποία, το 1995 επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα έθεσε προς τη Γερμανία το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, συνδυάζοντας την πολιτική κίνηση της επίδοσης ρηματικής διακοίνωσης, με την προσφυγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων και των επιζησάντων από τη Σφαγή της 10ης Ιουνίου 1944.
“Το Δίστομο, με τη δικαστική του διαδικασία, άνοιξε τον δρόμο για την παραδειγματική απαξίωση των φρικτών εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην Πατρίδα μας, κατά τη διάρκεια της κατοχικής περιόδου ’41-’44. Η εντυπωσιακή πορεία της υπόθεσης, ενώπιον εθνικών και διεθνών δικαστηρίων και fororum, περιλαμβάνει πλέον -27 χρόνια μετά την πρώτη κίνηση- πολλές δικαστικές αποφάσεις και πληθώρα θεωρητικών μελετών και αναλύσεων» δήλωσε η Χριστίνα Σταμούλη.
Και πρόσθεσε: “Πρόκειται για μια πορεία η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, για όλους τους Μαρτυρικούς Τόπους και Χωριά της Ελλάδας, όχι για λόγους εκδίκησης των σύγχρονων κρατών που διαδέχθηκαν τα εγκληματικά μορφώματα του Β’ ΠΠ και των πολιτών τους, αλλά γιατί η πανηγυρική αυτή απαξίωση μπορεί να λειτουργήσει παιδευτικά και βιωματικά στο πλαίσιο της σύγχρονης Ευρώπης”.
***
Πηγή: Αρχείο Ιωάννη Σταμούλη με επιπλέον πληροφορίες από dikastiko.gr
HuffpostGr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου