Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Κ. Κοροντζής: «Η σταφίδα παραμένει ένα ισχυρό προϊόν που έχει παρόν και μέλλον»

  Τρίτη, 21 Ιουνίου, 2022


Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΑΦΟΙ Δ. ΚΟΡΟΝΤΖΗ ΙΚΕ» ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Π»

Η εταιρεία «Αφοί Δ. Κοροντζή ΙΚΕ-1890», είναι μία οικογενειακή κατά βάση εξαγωγική εταιρεία που μετρά πλέον τέσσερις γενιές στον χώρο της σταφίδας. Μία οικογένεια που έχει σεβαστεί το προϊόν και που με σκληρή δουλειά, προσεκτικές κινήσεις, προγραμματισμό και αγώνα επένδυσε στην αξιοποίηση και όχι τον εφήμερο πλουτισμό, και γι’ αυτό και έχει αντέξει στον χρόνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης τα τελευταία σαράντα χρόνια καλλιεργεί την οικογενειακή σταφιδάμπελο. Το εργοστάσιο λειτουργεί με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με την υψηλότερη βαθμολογία των προτύπων ασφάλειας και ποιότητας ΙSO 22000:2018 και BRC (βαθμολογία ΑΑ) καθώς και Halal και Kosher. Η αγάπη για το προϊόν και τον τόπο, η διάθεση για δημιουργία και εξέλιξη, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλες τις γενιές και βήμα- βήμα εξελίσσονται, με βασική μέριμνα τη στήριξη του προϊόντος και το ηθικό εμπόριο. Η εταιρεία είναι μέλος στην πλατφόρμα του Sedex ενός παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού ο οποίος προωθεί την επιχειρηματική ηθική, περιβαλλοντικά θέματα και την κοινωνική υπευθυνότητα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κοροντζής, ιδιοκτήτης της εταιρείας και γραμματέας του Ομίλου Φίλων σταφίδας στον νομό, έχει συνδέσει τη ζωή του με τη σταφίδα, με άξιους συνεχιστές τις δύο του κόρες, μιλά σήμερα στην «Π», καταθέτοντας την πολύτιμη πείρα του στην παραγωγή, μεταποίηση και εξαγωγή Κορινθιακής σταφίδας.

– Ποια είναι εκείνα τα μέτρα που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα με τη σταφίδα;

 Η Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα μοναδικό, ισχυρό προϊόν, η διατροφική της αξία είναι τέτοια που την κατατάσσει στην ανώτατη κατηγορία των super foods και το γεγονός ότι σήμερα συζητάμε για το τι μέτρα πρέπει να ληφθούν, πρέπει να μας προβληματίσει ως προς το τι κάνουμε λάθος. Όλα τα προϊόντα έχουν προβλήματα και το ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε αντιπολίτευση στην εκάστοτε κυβέρνηση ή να δημιουργούμε τεχνητές κρίσεις για άλλους λόγους, το ζητούμενο είναι η σωστή ενημέρωση στον παραγωγό και στοχευμένες παρεμβάσεις σε σημεία που διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις. Η λογική της απαξίωσης ενός προϊόντος είναι αυτή που κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά, όταν δημιουργείς αρνητικό κλίμα αυτομάτως θα έχεις και αρνητικά αποτελέσματα. Η σταφίδα είναι ένα δυναμικό προϊόν και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινούμαστε. Σαφώς, είναι αυτονόητα τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει η πολιτεία (στήριξη των παραγωγών με όλους τους τρόπους). Και επειδή πρέπει να κοιτάζουμε στο μέλλον και όχι να μεμψιμοιρούμε, θεωρώ ότι η εκπαίδευση των νέων αγροτών και κυρίως η εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού στον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία, θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο καλούνται να αξιοποιήσουν και οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι και γενικότερα όσοι εμπλέκονται με τα αγροτικά  προϊόντα. Σε αυτό το σημείο η πολιτεία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της ενημέρωσης. 

«Οι κακές εμπορικές πρακτικές

βλάπτουν το προϊόν»

-Πώς θεωρείτε ότι θα διασφαλιστεί μία τιμή που θα κάνει το προϊόν ελκυστικό για καλλιέργεια;

Το θέμα της τιμής δεν είναι πυρηνική φυσική, είναι  θέμα συζήτησης και ανάλυσης των δεδομένων της αγοράς κατά την έναρξη της εσοδείας και τήρησης των συμφωνηθέντων. Χρειάζεται παρακολούθηση στις ποσότητες και την ποιότητα  της εσοδείας, στα αποθέματα, στο κόστος παραγωγής (λιπάσματα, φάρμακα, καύσιμα, εργατικά κ.α.), στις διεθνείς τιμές των ανταγωνιστικών προϊόντων, στις ισοτιμίες των νομισμάτων πώλησης, στις καταναλωτικές τάσεις και άλλους αστάθμητους παράγοντες.  Η αγορά καθορίζει και την τιμή. Το μοντέλο της υπερσυγκέντρωσης του προϊόντος (με ανοιχτή τιμή και άγνωστο χρόνο πληρωμής, δηλαδή χρηματοδότηση των εμποροβιομηχανικών εταιρειών) και στην συνέχεια προσφορά από αυτές μεγάλων ποσοτήτων σε χαμηλές τιμές, έχει εφαρμοστεί κατ’ επανάληψη και έχει αποτύχει βλάπτοντας τα συμφέροντα του παραγωγού και του προϊόντος. Επιπροσθέτως, δημιουργεί μονοπώλια. Ο εμπορικός κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης είναι αλάθητος. Αυτό ωφελεί όλους τους εμπλεκόμενους και τελικά την εθνική οικονομία. Σε μία ανοιχτή συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους, μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και να συμφωνηθεί μία κατώτατη τιμή ασφαλείας. Και φυσικά, η ενημέρωση του παραγωγού είναι το άλφα και το ωμέγα. Οι παραγωγοί δεν πρέπει να παρασύρονται και να εγκαταλείπουν το προϊόν με ανοιχτή τιμή σε διάφορους επιτήδειους. Να σημειώσουμε δε, ότι η σταθερότητα των τιμών είναι αυτή που φέρνει υπεραξία καθώς και η συνεχής τροφοδοσία σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς και ζήτησης.

-Υπάρχουν νέες αγορές τις οποίες μπορεί να κατακτήσει η Κορινθιακή σταφίδα;

Όπως προανέφερα, η Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα δυνατό προϊόν, πρέπει να καταλάβουμε ότι εξακολουθεί να είναι ο ‘μαύρος χρυσός’ για την χώρα μας και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξανακερδίσουμε τις παλιές μας αγορές. Είναι ένα προϊόν που το γνωρίζουν και δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, αρκεί να υπάρχει σταθερή τροφοδοσία των αγορών.  Θα ήταν ευχής έργο να κερδηθούν και νέες αγορές.

-Το μέλλον της σταφίδας πως εκτιμάτε ότι διαγράφεται;

Σίγουρα δεν είναι δυσοίωνο και δεν οδεύει προς εξαφάνιση και μάλιστα, χωρίς ίχνος υπερβολής πρέπει να πω ότι, η σταφίδα είναι ένα ευλογημένο προϊόν, το οποίο παρά τις κακές επαναλαμβανόμενες εμπορικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα- για παράδειγμα οι μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις τιμών- κατέχει υψηλότατη θέση στο βάθρο των αγροτικών προϊόντων. Εάν αλλάξουμε νοοτροπία ως προς την πρακτική της ανοικτής τιμής όλα θα πάνε καλά. Πιστεύω ότι είναι προτιμότερο ο παραγωγός να πωλεί  τμηματικά, παρά να διαθέτει όλη την ποσότητα του προϊόντος του με ανοικτή τιμή. 

“Η συνεννόηση και η ισονομία

θα φέρουν αποτελέσματα”

-Η πολιτεία πως μπορεί να παρέμβει ώστε η καλλιέργεια της σταφίδας να αποτελέσει και πάλι ένα ισχυρό  όπλο στην οικονομική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα για την Ηλεία;

Η σταφίδα είναι ένα προϊόν της Δυτικής Πελοποννήσου, ένα ισχυρό προϊόν και εάν υπάρξει καλή διάθεση και συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων θα έχουμε αποτελέσματα. Θεωρώ ότι είναι στη θετική κατεύθυνση να αναλάβει πρωτοβουλίες ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, με κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους για συζήτηση πάνω στα θέματα που προανέφερα ώστε να βγουν συμπεράσματα και να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

-Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την έξοδο της σταφίδας από το καθεστώς των ενισχύσεων που η  νέα  ΚΑΠ προβλέπει;

Ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ο Υπουργός υπόσχεται να παραμείνει το προϊόν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και θεωρούμε ότι οι προσπάθειές του θα έχουν αποτέλεσμα. Στην αντίθετη περίπτωση θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την εθνική οικονομία.

-Οι μεταποιητικές εταιρίες τι ρόλο μπορούν να παίξουν στην αγροδιατροφική αλυσίδα της σταφίδας;

Σωστά μιλάμε για αγροδιατροφική αλυσίδα, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον παραγωγό, χωρίς παραγωγούς δεν υπάρχει παραγωγή, χωρίς παραγωγή δεν υπάρχουν μεταποιητικές επιχειρήσεις, εμπόριο κλπ. Ότι ρόλο παίζει ο παραγωγός, παίζει και ο μεταποιητής. Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν ίδια μέτρα και σταθμά μεταξύ των επιχειρήσεων και να αντιμετωπίζονται το ίδιο με τους συνεταιρισμούς. Η πολιτεία πρέπει να είναι ο ‘εγγυητής’ κατά μία έννοια εφαρμογής της νομοθεσίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συντηρούμε το θολό τοπίο. Η τιμή του προϊόντος ή έστω μια κατώτατη τιμή ασφαλείας  θα πρέπει να ανακοινώνεται εξαρχής, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους σκέπτονται να δημιουργήσουν τεχνητές κρίσεις που μόνο κακό κάνουν στο προϊόν.

Ελπίζω η συνέντευξη αυτή να βοηθήσει ώστε να βελτιωθούν οι κακές σημερινές συνθήκες του προϊόντος. 

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου