Δευτέρα, 20 Ιουνίου, 2022
Ο αμερικανικός κολοσσός διερευνά τις δυνατότητες
δημιουργίας εργοστασίου μικροτσίπ στη χώρα μας
Την ένταξη της Ελλάδας στον χάρτη των στρατηγικών επενδύσεών του στην Ευρώπη, εξετάζει ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας Intel, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή επεξεργαστών και μικροτσίπ.
‘Εγκυρες πηγές αποκάλυψαν στα «ΝΕΑ» ότι η αμερικανική Intel, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο, χτύπησε την «πόρτα» και της Ελλάδας, με σκοπό να κατασκευάσει στη χώρα μας ένα από τα συνολικά οκτώ ερευνητικά κέντρα και εργοστάσια μικροτσίπ, που έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει στην Ευρώπη έως το 2030. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ανέφεραν ότι πρόκειται για προκαταρκτικές συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τεχνικούς συμβούλους, από την πορεία των οποίων θα εξαρτηθεί και η τελική απόφαση του αμερικανικού ομίλου να επενδύσει στην Ελλάδα. Πάντως, η Intel δίνει ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά στην Ευρώπη, σε μια κρίσιμη περίοδο που οι ελλείψεις ημιαγωγών λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλούν προβλήματα στη βιομηχανία. Πέραν αυτού, κρίσιμη είναι η περίοδος και για την ίδια την Intel, της οποίας η πρωτοκαθεδρία απειλείται από άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κορέας και της Ταϊβάν.
Ραγδαία ανάπτυξη
Σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Kearney, η ζήτηση για ημιαγωγούς τελευταίας τεχνολογίας στην Ευρώπη, αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια: Από το 19% που βρίσκεται σήμερα, εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 43% το 2030. Στο σύνολό της, η ζήτηση για ημιαγωγούς θα υπερδιπλασιαστεί. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Πατ Γκέσλινγκερ, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του θα επενδύσει έως 80 δισ. δολάρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι επενδύσεις αυτές θα αφορούν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης – κατασκευής ημιαγωγών. Σύμφωνα με τον κ. Γκέσλινγκερ, το πρώτο μεγάλο κέντρο παραγωγής ημιαγωγών θα εγκατασταθεί στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, ενώ η αρχική φάση των επενδύσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους αναμένεται να ανέλθει σε 17 δισ. ευρώ! Παράλληλα, με το κέντρο της Γερμανίας, προωθείται η δημιουργία ενός κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης στη Γαλλία, όπως και η εγκατάσταση εργοστασίων παραγωγής μικροτσίπ στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία.
Κίνητρα
Επίσης, στην Ιρλανδία, στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής της Intel που βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ, θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις ύψους 12 δισ. ευρώ, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να διπλασιάσει τις δυναμικότητά του. Η αμερικανική εταιρεία, με έδρα τη Σάντα Κλάρα, ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την Ιταλία, όπου έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για επένδυση 4,5 δισ. ευρώ, που αφορά τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής υπερυψηλής τεχνολογίας, την «πρώτη στο είδος της στην ΕΕ με νέες και καινοτόμες τεχνολογίες». Σημειώνεται, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, προτού ανακοινώσει τις χώρες στις οποίες θα γίνουν οι επενδύσεις των 80 δισ. ευρώ, αναζητούσε επί σχεδόν έναν χρόνο τις κατάλληλες τοποθεσίες εντός Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, ενώ διαπραγματεύτηκε για επιδοτήσεις ύψους δισ. ευρώ, τόσο με την Κομισιόν όσο και με εθνικές κυβερνήσεις, καθώς η οικοδόμηση τέτοιων εργοστασίων είναι κατά 30-40% ακριβότερη στην Ευρώπη από ό,τι στην Ασία.
Η νομοθεσία
Το επενδυτικό σχέδιο της Intel για την Ευρώπη «ξεκλείδωσε» οριστικά η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τα μικροτσίπ (EU Chips Act), η οποία εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει συνολικά περισσότερα από 43 δισ. ευρώ δημοσίων επενδύσεων, τόσο από την πλευρά της ΕΕ όσο και από τη μεριά των κρατών – μελών. Σύμφωνα με τον Πατ Γκέσλινγκερ, ο νέος νόμος για την ανάπτυξη μικροτσίπ στην ΕΕ, θα επιτρέψει στις ιδιωτικές εταιρείες και τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να προωθήσουν δραστικά τη θέση της Ευρώπης στον τομέα των ημιαγωγών. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για την ανάπτυξη μικροτσίπ στην ΕΕ (EU Chips Act) επισήμανε ότι βασική επιδίωξη είναι να γίνει η Ευρώπη ηγέτιδα στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών. Το «πέρασμα» στην Ευρώπη, αναμένεται να ενισχύσει και την ίδια την Intel, που βλέπει την πρωτοκαθεδρία της να απειλείται. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η Intel έχει απωλέσει μεγάλο μερίδιο αγοράς σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Μόλις πέρυσι, η Samsung ξεπέρασε σε έσοδα τον αμερικανικό κολοσσό, ενώ παράλληλα ο αμερικανικός όμιλος «υστερεί» και σε σχέση με τον ταϊβανέζικο αντίπαλό του TSMC, που δραστηριοποιείται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Ο.Τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου