Πέμπτη, 23 Ιουνίου, 2022
ΑΓΚΥΡΑ. Για διπλό παιχνίδι της Τουρκίας στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία κάνει λόγο σε αποκλειστικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Wall Street Journal».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να τα έχει καλά και με τις δύο χώρες, την Ουκρανία και τη Ρωσία, την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ (μέλος του οποίου είναι η Τουρκία) αλλά και η Δύση έχουν ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Ουκρανίας.
Το δημοσίευμα ξεκινά κάνοντας αναφορά στα τουρκικά drones Βayraktar, που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην άμυνα των Ουκρανών έναντι των Ρώσων εισβολέων. Και αυτό ήταν κάτι που οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επανειλημμένα σπεύσει να επισημάνουν. Τώρα όμως κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος προειδοποιεί πως η χώρα θα πρέπει να είναι πιο επιφυλακτική στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία.
«Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεχτικοί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρος της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας και στενός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Τα σχόλιά του αποκαλύπτουν το πώς η Τουρκία παίζει ολοένα και περισσότερο διπλό παιχνίδι στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας» σχολιάζει η «Wall Street Journal» και προσθέτει πως «διαφοροποιείται σαφώς από άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που στέλνουν περισσότερο οπλισμό στην Ουκρανία με την ελπίδα ότι θα ανακόψουν την επέλαση της Ρωσίας στα νοτιανατολικά».
«Ενώ οι δυτικές χώρες έχουν κινηθεί για να απομονώσουν τη Ρωσία, η Τουρκία έχει διατηρήσει μια ανοιχτή γραμμή προς τη Μόσχα, καλωσορίζοντας τις εισροές ρωσικών χρημάτων και διευκολύνοντας δύο γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών που έληξαν χωρίς συμφωνία», επισημαίνει η «Wall Street Journal».
«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που υποθέτω ότι μπορεί να καλέσει και τα δύο μέρη και να τα καλέσει στο τραπέζι της ειρήνης. Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό εάν στείλετε δεκάδες χιλιάδες όπλα στη μία πλευρά;», είπε ο κ. Ντεμίρ σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal».
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 της Τουρκίας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αρχική αντίσταση της Ουκρανίας στη ρωσική εισβολή, ανατινάζοντας στρατιωτικές συνοδείες και βυθίζοντας πολεμικά πλοία. Η επιτυχία των drones εναντίον των ρωσικών δυνάμεων γιορτάστηκε από τους Ουκρανούς και βοήθησε στη βελτίωση της θέσης της Τουρκίας στη Δύση.
Η Τουρκία πώλησε αρχικά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 στην Ουκρανία το 2019 και οι δύο χώρες υπέγραψαν νέα συμφωνία για την παράδοση περισσότερων αεροσκαφών, μαζί με σχέδια για από κοινού παραγωγή των drones, τον Φεβρουάριο του 2022.
Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία έδειξε τον Μάρτιο ότι θα κυκλοφορήσουν περισσότερα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ερωτηθείς εάν η Τουρκία συνέχιζε να προμηθεύει όπλα, συμπεριλαμβανομένων TB-2 στην Ουκρανία, ο κ. Ντεμίρ είπε: «Υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω, αλλά είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί».
Ουκρανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τυχόν περαιτέρω παραδόσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB-2. Η Baykar, η τουρκική εταιρεία που κατασκευάζει τα drones, δήλωσε νωρίτερα τον Ιούνιο ότι θα δωρίσει ένα από τα drones στη Λιθουανία αφού μια ομάδα Λιθουανών συγκέντρωσε περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ένα για την Ουκρανία.
Ο κ. Ντεμίρ είπε ότι η Τουρκία δεν διστάζει να πουλήσει άλλους τύπους εξοπλισμού, όπως προστατευτικό εξοπλισμό, στην Ουκρανία.
«Πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε και με τις δύο πλευρές, κάποιος πρέπει να είναι αρκετά κοντά και στα δύο μέρη, για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη», είπε.
«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα επικρατήσει η ειρήνη», είπε ο κ. Ντεμίρ.
Τα σχόλια του κ. Ντεμίρ ήρθαν καθώς Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία ότι η Τουρκία αλλάζει σταδιακά τη θέση της προς τη Ρωσία, αφού αρχικά έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας στις πρώτες ημέρες της εισβολής.
Τις τελευταίες ημέρες, η Ουκρανία κατηγόρησε την Τουρκία ότι αγοράζει κλεμμένο σιτάρι από τη Ρωσία. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουκρανία αναρωτιέται: «Αλλάζει η Τουρκία πλευρά;».
«Τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι πρώτα για την Τουρκία», είπε ο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τα κλεμμένα σιτηρά και τις ανησυχίες ότι η Τουρκία μετατοπίζει τη θέση της πιο κοντά στη Ρωσία.
Ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία – δύο γείτονες της Μαύρης Θάλασσας που αποτελούν σημαντικές πηγές εμπορευμάτων για την Τουρκία. Εχει κάνει κινήσεις που έχουν ευχαριστήσει και δυσαρεστήσει και τις δύο πλευρές.
Αν και η Τουρκία δεν επέβαλε οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η χώρα έκλεισε την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα για ρωσικά πολεμικά πλοία και έκλεισε τον τουρκικό εναέριο χώρο σε ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές πτήσεις από τη Συρία μετά από αίτημα της Ουκρανίας.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αρχικά χαιρέτησαν τον ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης ως μεσολαβητή των ειρηνευτικών συνομιλιών, λέγοντας ότι η Τουρκία ήταν πιο ουδέτερος τόπος για τις διαπραγματεύσεις από την αρχική τους τοποθεσία στη Λευκορωσία, Ρώσο σύμμαχο που βοήθησε στην επίθεση στην Ουκρανία.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία προσπάθησε επίσης να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία που θα βοηθούσε στην εξαγωγή σιτηρών και άλλων ζωτικών προϊόντων διατροφής από την Ουκρανία. Εως και 20 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σιτηρών έχουν παγιδευτεί στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, αυξάνοντας τους φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου