Παρασκευή, 22-7-22
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Επιτέλους, φτάνει η μεγάλη ημέρα: η «Αρτεμις 1» («Artemis 1»), η πρώτη αποστολή του αμερικανικού προγράμματος για την επιστροφή στη Σελήνη ενδέχεται να εκτοξευτεί στις 29 Αυγούστου, ανακοίνωσε η NASA.
Αλλες δύο ημερομηνίες θεωρούνται πιθανές για την εκτόξευση: 2 ή 5 Σεπτεμβρίου.
Η NASA επέλεξε σκόπιμα να κάνει την ανακοίνωση αυτή την Τετάρτη, ανήμερα της 53ης επετείου από την προσσελήνωση της αποστολής «Απόλλων 11» («Apollo 11») στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου 1969.
Η NASA θα επιχειρήσει τη δοκιμαστική πτήση πάνω από ένα μήνα με κούκλες μανεκέν, αλλά χωρίς αστροναύτες, ήδη από τις 29 Αυγούστου. Υπάρχουν επίσης δύο ημερομηνίες εκτόξευσης στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν η NASA χρειαστεί να σταματήσει να λειτουργεί για δύο εβδομάδες.
Ο Τζιμ Φρι (Jim Free) της NASA σημείωσε ότι η δοκιμαστική πτήση ξεκινά «το πρόγραμμα ‘Αρτεμις’ να επιστρέψει στο Φεγγάρι». Το νέο σεληνιακό πρόγραμμα της διαστημικής υπηρεσίας ονομάζεται «Αρτεμις» από τη δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία, όπως εξήγησε.
Ο πύραυλος «Space Launch System» 30 ορόφων και η προσαρτημένη κάψουλα «Ωρίωνας» («Orion») βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο υπόστεγο του Διαστημικού Κέντρου «Κένεντι», μετά από επισκευές που προέκυψαν από τη δοκιμή αντίστροφης μέτρησης του περασμένου μήνα. Διαρροές καυσίμου και άλλα τεχνικά προβλήματα εμφανίστηκαν κατά τις επαναλαμβανόμενες πρόβες εκτόξευσης της NASA.
Αξιωματούχοι της NASA διαβεβαίωσαν τους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι τα προβλήματα έχουν επιλυθεί και ότι οι δοκιμές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι οι ημερομηνίες εκτόξευσης μπορεί να αλλάξουν, ανάλογα με τον ασταθή καιρό στη Φλόριδα και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν πριν ο πύραυλος υποτίθεται ότι θα επιστρέψει στην βάση του, στις 18 Αυγούστου.
«Θα είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε ο Φρι, επικεφαλής ανάπτυξης συστημάτων εξερεύνησης.
Στα 322 πόδια (98 μέτρα), ο πύραυλος και η κάψουλα «Ωρίωνας» είναι ψηλότερα από το Αγαλμα της Ελευθερίας.
Ο «Ωρίωνας» έχει ήδη βρεθεί στο Διάστημα μία φορά, για μια δοκιμαστική πτήση, το 2014. Τότε έκανε δύο περιστροφές γύρω από τη Γη ώστε να δοκιμαστεί η θερμική ασπίδα του. Αυτή τη φορά θα φτάσει πολύ πιο μακριά και θα βιώσει πολύ πιο ακραίες συνθήκες κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα: ταχύτητα σχεδόν 40.000 χιλιομέτρων την ώρα και θερμοκρασία που θα φτάνει τη μισή εκείνης που καταγράφεται στην επιφάνεια του Ηλιου, όπως εξήγησε ο Μάικ Σαράφιν, ο υπεύθυνος της αποστολής.
Εάν το ταξίδι του «Ωρίωνα» στο Φεγγάρι και η επιστροφή του πάνε καλά, οι αστροναύτες θα μπορέσουν να ανέβουν στο σκάφος το 2023 για μία σεληνιακή περιστροφή και να προσγειωθούν το 2025. Οι αστροναύτες εξερεύνησαν το Φεγγάρι για τελευταία φορά το 1972. Οι πρώτοι από τους 12 περιπατητές του Φεγγαριού, ο Νιλ Αρμστρογκ (Neil Armstrong) και ο Μπαζ Αλντριν (Buzz Aldrin), πάτησαν στη σκονισμένη γκρίζα επιφάνεια στις 20 Ιουλίου 1969, ενώ ο Μάικλ Κόλινς (Michael Collins) περιφερόταν γύρω από το Φεγγάρι.
Ο 92χρονος Αλντριν, ο μοναδικός επιζών των τριών, σημείωσε την επέτειο σε ένα tweet: «Ο Νιλ, ο Μάικλ και εγώ ήμασταν περήφανοι που εκπροσωπήσαμε την Αμερική καθώς κάναμε αυτά τα γιγάντια άλματα για την ανθρωπότητα. Ηταν μια στιγμή που ένωσε τον Κόσμο και ήταν η καλύτερη ώρα της Αμερικής».
Με πληροφορίες από «ΑΠΕ-ΜΠΕ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου