Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Εκλογές: Νέο σενάριο για κάλπες Φεβρουάριο

 Σάββατο, 23 Ιουλίου, 2022

Ποιοι παράγοντες το πυροδοτούν – Στο μήνυμα για «σταθερή κυβέρνηση» επενδύει το Μαξίμου

Ελένη Ευαγγελοδήμου

Σε κλίμα τοξικότητας, που έχει ήδη καταγραφεί από τον Πρωθυπουργό ως πιθανός επιταχυντής εξελίξεων, αλλά και στον αστερισμό της σεναριολογίας για τις πολιτικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη (πότε περί εκλογικού χρόνου και πότε περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα) εξακολουθεί να κινείται η πολιτική σκηνή. Εκ μέρους του Μαξίμου εντείνεται το μήνυμα για την αναγκαιότητα να υπάρχουν «σταθερές κυβερνήσεις» σε κρίσιμες συγκυρίες, με πρόσθετη αφορμή τις εκτός συνόρων πολιτικές «περιπέτειες» (Ιταλία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία), ενώ η αντιπολίτευση δείχνει να επιμένει στην εκλογική ετοιμότητά της, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη για εκλογές το 2023 – για λόγους «θεσμικής τάξης» και «πολιτικής σταθερότητας».

Και ενώ μέχρι πρόσφατα, ακόμα και στα γαλάζια γραφεία, κυκλώνονταν φθινοπωρινές ημερομηνίες για τις διπλές κάλπες, τόσο οι πρωθυπουργικές αναφορές για τις απαιτήσεις του ερχόμενου χειμώνα «που θα τις διαχειριστούμε, όπως μέχρι σήμερα διαχειριστήκαμε μεγάλες δυσκολίες» όσο και οι πιέσεις του Μαξίμου στους υπουργούς για κάλυψη εκκρεμοτήτων του 2022 και καθορισμό στόχων του 2023 ξεσηκώνουν πλέον σενάρια περί ενεργοποίησης του «όπλου» του αιφνιδιασμού με κάλπες Φεβρουάριο – Μάρτιο, λίγους μήνες δηλαδή πριν από το επίσημο τέλος της τετραετίας.

Δύο παράγοντες

Το νέο σενάριο πυροδοτούν δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι οι «θετικές», κλειδωμένες για τον προσεχή Ιανουάριο, ειδήσεις και συγκεκριμένα ο κυβερνητικός προγραμματισμός για ταυτόχρονη υλοποίηση δύο δεσμεύσεων, της αύξησης των συντάξεων και της κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Αυτά προδιαγράφεται ότι θα αναλυθούν από τον Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ μαζί με ανακοινώσεις για ολιστική, όπως επιδιώκεται, παρέμβαση που θα αφορά τον δύσκολο χειμώνα.

Καθοριστικός θεωρείται και ο χρόνος απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας (ένας «εθνικός στόχος», κατά την κυβέρνηση), που προς το παρόν εκτιμάται ως ρεαλιστικός, γενικώς, στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Στο μεταξύ όμως η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έχει αποτυπωθεί ο αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης, με επιμονή ήδη στην κάλυψη ορόσημων (των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή) χωρίς εκτροπές από τα χρονοδιαγράμματα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ποντάρει από τώρα σε «θετικό αφήγημα», με ειλημμένη την απόφαση να προβάλλονται ως το τέλος τα κυβερνητικά πεπραγμένα και τα πολιτικά διλήμματα «πρόοδος ή καθήλωση», «σταθερότητα ή περιπέτεια».

Ο δεύτερος παράγοντας για το ενδεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης πριν από το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου αφορά την απενεργοποίηση της «βόμβας», κατά τον Μητσοτάκη, της απλής αναλογικής με φόντο και τη στάση από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, όπου οι εκλογές προσδιορίζονται για τον Ιούνιο του 2023. Εγκυρες πηγές σημειώνουν ότι ζυγίζεται σοβαρά η παράμετρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και συγκεκριμένα το ποιο θα είναι το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα όταν η Τουρκία θα βρίσκεται στη δική της προεκλογική περίοδο, με τη βεβαιότητα των κυβερνητικών ότι τότε θα οξύνει τους τόνους για το εσωτερικό ακροατήριό της. Ηδη ο Μητσοτάκης, μιλώντας για εκλογές το 2023, έχει εξηγήσει τη «βόμβα ΣΥΡΙΖΑ» με τη φράση ότι «για κάποιο χρονικό διάστημα κατά πάσα πιθανότητα – γιατί η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά από την πρώτη κάλπη – η χώρα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Ο ανασχηματισμός

Και ενώ στο πολιτικό σκηνικό ζυγίζονται οι παράμετροι των επόμενων εκλογών (χωρίς πάντως κανείς να βρίσκεται στο μυαλό του Πρωθυπουργού), επανέρχονται εισηγήσεις αφενός για αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφετέρου για κυβερνητική επανεκκίνηση το φθινόπωρο μέσω ανασχηματισμού. «Ο Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί» είναι η επίσημη απάντηση σε ό,τι αφορά την εκλογική νομοθεσία, ενώ προφανώς δεν θα προαναγγελθούν πιθανές «διορθωτικές κινήσεις», όπως συνηθίζει να λέει ο Μητσοτάκης, στο κυβερνητικό σχήμα. Πρώτο ορόσημο θεωρείται πάντως το τέλος του καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου