Πέμπτη, 21 Ιουλίου, 2022
ΤΕΧΕΡΑΝΗ. ΙΡΑΝ. («ΑΡ»). Στο δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε ένθερμη υποστήριξη από το Ιράν για τη στρατιωτική εκστρατεία της χώρας του στην Ουκρανία, με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ να κατηγορεί τη Δύση ότι αντιτίθεται σε μια «ανεξάρτητη και ισχυρ» Ρωσία.
Ο Χαμενεΐ είπε ότι αν η Ρωσία δεν είχε στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, θα αντιμετώπιζε μια επίθεση από το ΝΑΤΟ αργότερα, μια δήλωση που απηχούσε τη ρητορική του ίδιου του Πούτιν και αντανακλούσε όλο και πιο στενούς δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, καθώς και οι δύο αντιμετωπίζουν δυτικές κυρώσεις.
Στις συναντήσεις της Τρίτης στην Τεχεράνη, ο Πούτιν συνομίλησε με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σύγκρουση στη Συρία και χρησιμοποίησε το ταξίδι για να συζητήσει μια πρόταση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών για να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Ο Ερντογάν έκανε τον Πούτιν να περιμένει για σχεδόν ένα λεπτό προτού μπει στην αίθουσα για συνομιλίες και στη συνέχεια επαίνεσε την «πολύ, πολύ θετική προσέγγιση» της Ρωσίας κατά τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και «το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον Κόσμο».
Μιλώντας στον Ερντογάν καθώς ξεκίνησε η συνάντησή τους, ο Πούτιν τον ευχαρίστησε για τη μεσολάβησή του για να βοηθήσει να «προχωρήσει» μια συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Σημείωσε ότι «οι Αμερικανοί έχουν ουσιαστικά άρει τους περιορισμούς στις προμήθειες ρωσικών λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές», προσθέτοντας ότι «αν θέλουν ειλικρινά να βελτιώσουν την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, ελπίζω ότι θα κάνουν το ίδιο και με τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών».
Κατά τη διάρκεια των τριμερών συνομιλιών τους, οι Πρόεδροι συζήτησαν τη σύγκρουση δεκαετίας στη Συρία, όπου το Ιράν και η Ρωσία έχουν υποστηρίξει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Ασαντ, ενώ η Τουρκία έχει υποστηρίξει φατρίες της ένοπλης αντιπολίτευσης. Η Ρωσία παρενέβη στη σύγκρουση το 2015, συνενώνοντας τις προσπάθειες με τις ιρανικές δυνάμεις και χρησιμοποιώντας την αεροπορική της δύναμη για να στηρίξει τον νεοσύστατο στρατό του Ασαντ.
Ο Ερντογάν εστίασε στη δράση της Τουρκίας να απωθήσει από τα σύνορά της Σύρους Κούρδους μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, σε συνέχεια των προηγούμενων απειλών για νέα στρατιωτική επίθεση στη Βόρεια Συρία. Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Τουρκίας να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία που θα ενθαρρύνει την οικειοθελή επιστροφή των Σύριων προσφύγων. Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να «διώξει τα κέντρα του κακού» που στοχεύουν την ασφάλεια της Τουρκίας.
Είπε ότι η Αγκυρα αναμένει από τη Ρωσία και το Ιράν «να στηρίξουν την Τουρκία σε αυτόν τον αγώνα», προσθέτοντας ότι οι περιοχές Τελ Ριφάατ και Μανμπίτζ -όπου η Τουρκία έχει πει ότι σχεδιάζει να στείλει τα στρατεύματά της- έχουν μετατραπεί σε «βάση τρομοκρατίας». «Η μεγαλύτερη χάρη που θα γινόταν στον συριακό λαό θα ήταν η πλήρης απομάκρυνση της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης από τα εδάφη που κατέχει», είπε ο Ερντογάν.
Την ίδια ώρα, σε προηγούμενη, ξεχωριστή συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Χαμενεΐ τον προειδοποίησε αυστηρά για τη σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή. «Οποιοδήποτε είδος στρατιωτικής επίθεσης στη Βόρεια Συρία θα βλάψει σίγουρα την Τουρκία, τη Συρία και ολόκληρη την περιοχή και θα ωφελήσει τους τρομοκράτες», είπε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη «να τερματιστεί το ζήτημα μέσω συνομιλιών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου