Παρασκευή, 5 Αυγούστου, 2022
ΑΓΚΥΡΑ. Την αντίδραση του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που υιοθέτησε η Ελλάδα για τις Μουφτείες. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή στα τέλη Ιουλίου, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ρυθμίζοντας ζητήματα κομβικής σημασίας για την μουσουλμανική μειονότητα, της Θράκης, την οποία η Τουρκία εμμένει να αποκαλεί ως «τουρκική».
Είναι χαρακτηριστική η εισαγωγή του σχετικού δημοσιεύματος στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Sabah», ότι η Αγκυρα επέκρινε την τελευταία κίνηση της Ελλάδας που αρνείται την αναγνώριση των εκλεγμένων μουσουλμάνων κληρικών της «τουρκικής» μειονότητας (μουφτήδες).
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού εγείρει εκ νέου θέμα «τουρκικής μειονότητας», κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, εκφοβισμό της μειονότητας και καταπάτηση ελευθεριών και δικαιωμάτων της, προκαλώντας την άμεση όσο και οξεία αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ με την οποία καταρρίπτει τις τουρκικές αιτιάσεις (βλέπε διπλανό θέμα).
Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, «με μια νομική ρύθμιση για τις Μουφτείες στη Δυτική Θράκη, η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ‘Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης’ που έχουν την εγγύηση των διεθνών συνθηκών, ιδιαίτερα της Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης. Αυτή η νομοθεσία, που εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’, αγνοεί για άλλη μια φορά τους μουφτήδες που εκλέγονται από την ‘Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης’ και συνεπώς τη βούληση της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’ και την ελευθερία της θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε χθες η Συμβουλευτική Επιτροπή της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’, η οποία αντικατοπτρίζει τη δίκαιη αντίδραση των συμπατριωτών μας.
Το άρθρο 40 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης παρέχει στην ‘Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης’ το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις δικές της θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές-κοινωνικές οργανώσεις. Η παραβίαση αυτού του δικαιώματος από την Ελλάδα έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων έχει καταγραφεί και με αποφάσεις του ΕΔΔΑ στο παρελθόν.
Ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει στην ‘Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης’ την απαραίτητη υποστήριξη και διευκόλυνση για την εκλογή, τη διαχείριση και τη διάρθρωση των Μουφτήδων της, είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να φέρει τον Μουφτή υπό τον δικό της έλεγχο, παρά τη θέληση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Με αυτή τη νομική ρύθμιση, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες των συμπατριωτών μας, που κατοχυρώνονται από διεθνείς συμφωνίες, και προσπαθεί να μετατρέψει τον θεσμό του μουφτή σε δομή υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους. Η Τουρκία δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των θρησκευτικών θεσμών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη χώρα της και στην εκλογή των ηγετών τους με τέτοιους κατασταλτικούς νόμους και πρακτικές.
Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και άλλες σχετικές συμφωνίες και να θέσει τέλος στις πολιτικές της πίεσης και εκφοβισμού έναντι της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’.
Οπως και πριν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά των δικαιώματα και τις ελευθερίες των ομογενών μας».
Σύμφωνα με τη «Sabah», η ανακοίνωση της Αγκυρας επισημαίνει ότι «η τελευταία κίνηση ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου καταδικάστηκε επίσης η απόφαση της Ελλάδας να κλείσει τέσσερα ακόμη Δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μουσουλμανική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη. Με αυτή την τελευταία απόφαση, περισσότερα από τα μισά μειονοτικά Δημοτικά σχολεία έκλεισαν. Ετσι, η πολιτική της Ελλάδας να κλείνει τα Δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην ‘τουρκική’ μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη μέσω ‘προσωρινής αναστολής’ έχει αποδειχθεί συστηματική», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα τέλος με την «Sabah», οι ελληνικές Αρχές έκλεισαν περισσότερα από 126 σχολεία τουρκικής μειονότητας στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα κατά των μαθητών που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία.
Πηγές: Sabah, Καθημερινή, E.K.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου