Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022
ΑΘΗΝΑ. Δύο ξαφνικές παραιτήσεις τάραξαν χθες το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, την στιγμή που είχε αρχίσει να ηρεμεί λόγω και των αυγουστιάτικων διακοπών, οι οποίες ενδεχομένως τώρα να αλλάξουν άρδην την κατάσταση.
Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης υπέβαλε χθες ξαφνικά την παραίτησή του, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτή δεν σχετίζεται με την υπόθεση του κατασκοπευτικού λογισμικού «Predator», αλλά λόγω του τοξικού κλίματος που έχει στόχο τον ίδιο, ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα στον Πρωθυπουργό. Ωστόσο, λίγο αργότερα υπέβαλλε την παραίτησή του και ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτης Κοντολέων.
Ο,τι και να κρύβεται πάντως πίσω από την παραίτηση του κ. Δημητριάδη, φαίνεται να σχετίζεται με το σκάνδαλο της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αν και η μία παραίτηση διαφέρει από την άλλη του διοικητή της ΕΥΠ. Ωστόσο, και οι δύο παραιτήσεις έγιναν άμεσα αποδεκτές από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος και διόρισε αμέσως τους αντικαταστάτες τους. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα, καθώς προφανώς οι παραιτήσεις είχαν προαποφασιστεί πριν ανακοινωθούν.
Πράγματι, ο Πρωθυπουργός, αφενός επέλεξε ως νέο γενικό γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου τον Γρηγόρη Μπρατάκο, μέχρι τώρα πρόεδρο του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και ως νέο διοικητή της ΕΥΠ τον μέχρι τώρα γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη.
Εντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού για την παραίτηση Δημητριάδη ήταν λιτή, αναφέροντας ότι «ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό».
Παράλληλα, όμως, κυβερνητικές πηγές, ξεκαθάριζαν ότι η παραίτηση του κ. Δημητριάδη ουδεμία σχέση έχει με το Predator και επεσήμαναν ότι «μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη. Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό υπέβαλε την παραίτησή του.
«Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι ‘ηλεκτρικές καρέκλες’ γι’ αυτό και η παραμονή σε αυτές π.χ. στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο. Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Ακολούθως ανακοινώθηκε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία τοποθετείται γενικός γραμματέας πρωθυπουργού ο Γιάννης Μπρατάκος, που ήδη παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο Γιάννης Μπρατάκος γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε Παραγωγή & Διοίκηση και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Οικονομία στο London School of Economics & Political Science. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας Πληροφορικής DD SYNERGY από το 1999, ενώ δραστηριοποιείται στο χώρο της Πληροφορικής και ειδικά στις υπηρεσίες για το λογισμικό SAP από το 1995. Αποτέλεσε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Γρηγόρης Μικρογεύματα και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της συμβουλευτικής εταιρείας Cape consulting.
Εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών από το 2006. Τον Δεκέμβριο του 2017 εξελέγη αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ αναλαμβάνοντας τα θέματα καινοτομίας, νέων τεχνολογιών, νεοφυών επιχειρήσεων, επενδύσεων και γενικά το οικοσύστημα ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Από τον Φεβρουάριο του 2021, αποτελεί μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Στρατηγικής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 εξελέγη πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Ο Γιάννης Μπρατάκος είναι διαζευγμένος και πατέρας δύο παιδιών, του Αγγελου και του Αλέξανδρου.
Παραίτηση διοικητή ΕΥΠ
Στο μεταξύ, με διαφορά λίγης ώρας από την παραίτηση Δημητριάδη ανακοινώθηκε και η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, προς τον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών -όπως ειπώθηκε- που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων (σ.σ. υποκλοπών) και η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος φιοικητής της ΕΥΠ ανέλαβε ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.
Σχετικά με την ανακοίνωση παραίτησης του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων, κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρουν τα εξής:
«Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».
Η αντιπολίτευση πάντως αντέδρασε με αιχμηρές δηλώσεις.
«Οι ηχηρές παραιτήσεις υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποτελούν ομολογία ενοχής και επιβεβαιώνουν τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του ‘watergate’. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Δημήτρης Μάντζος εκπρόσωπος Τύπου σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real FM», επισήμανε ότι «δέκα ημέρες προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς λέγοντας ότι όλα αυτά ή δεν ισχύουν και είναι ψέματα ή και εάν ισχύουν είναι φυσιολογικά» και «σήμερα παραιτήθηκαν ο γγ του Πρωθυπουργού και στενός του συγγενής και ο διοικητής της ΕΥΠ με διαφορά λίγων λεπτών της ώρας» και διερωτήθηκε: «Ενώ έχουμε αυτές τις δύο ηχηρές παραιτήσεις, τι θα πει η κυβέρνηση; Τι θα πει ο πρωθυπουργός; Τι θα πουν όλα τα κέντρα που προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς εδώ και δέκα ημέρες;».
«Εμείς θεωρούμε ότι όλη η διαχείριση της κυβέρνησης είναι ντροπιαστική. Είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία μια υπόθεση τόσο σοβαρή, που άπτεται της Δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της λειτουργίας του πολιτεύματός μας, να έχει γίνει αντικείμενο μιας τέτοιας παραπολιτικής και αντιθεσμικής, αντιδημοκρατικής εντέλει διαχείρισης. Είναι ντροπή δέκα μέρες να θέλουν να μας βγάλουν τρελούς και σήμερα μετά από αυτές τις δύο παραιτήσεις να υπάρχει αυτή η αφωνία και αυτή η συνέχιση του αποπροσανατολισμού», υπογράμμισε ο Δ. Μάντζος.
Τo ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του Πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Αλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διάφορα πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της ‘Ιφιγένειας’ για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες».
Ε.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου